Diagnos och träning

Idag har jag suttit på en föreläsning mellan 9-16. Och fått en uppenbarelse. Helt plötsligt stiger tårarna upp ur mina ögon och jag blir lite darrig. Det handlade bland annat om ADHD, autism och Aspergers syndrom och jag inser att jag har Aspergers (en form av autism). Jag har alltid skämtat lite om det, alla är väl lite dampiga emellanåt, men det har i mitt fall alltid funnits ett uns av sanning. På senare år, då jag av naturliga skäl intresserat mig lite extra för personlig utveckling och psykisk hälsa, har jag via vetenskapen fått signaler på att jag, i synnerhet som barn, visade flera symptom som skulle kunna vara relaterade till autism. Idag släpptes bomben framför mina fötter.

Eftersom jag jobbar med barn och ungdomar är det naturligtvis viktigt att känna till hur de med diagnos upplever tillvaron och hur jag kan ge dem en fostran som stärker just dem. Därför satt jag i hörsal T idag och lyssnade på en kvinna som själv har dubbeldiagnos men som på ett framgångsrikt sätt, bland annat genom medicinering, har lyckats ta sig genom livet, familjen och karriären.

När hon efter ett par timmars föreläsande har radat upp tillräckligt många tecken och symptom så känner jag som om hon pratar om mig. I samtliga exempel, från födsel, genom skolåren, via relationer till tillfället då diagnosen ställdes, kan jag dra paralleller till mitt eget liv. Det mest omvälvande av allt är att jag får FÖRKLARINGAR på en helvetets massa mysterier i mitt liv. Varför det blev som det blev i tusentals olika situationer. Varför jag gör som jag gör för att hantera vissa saker.

Att jag sedan 10 år tillbaka trots allt lyckats bra med vänner, studier och livet beror just på mitt nyväckta intresse för personlig utveckling och psykisk hälsa. Jag lyckades lära mig framgångsrika beteendemönster. Från och med då finns egentligen inga mysterier eller frågetecken att räta ut. De från barndomen och tonåren började massutredas idag och det pågår fortfarande. Sedan jag kom hem har jag fått den ena uppenbarelsen efter den andra.

Aspergers eller inte - det finns inget som är så gött som en varm och solig vårkväll och en träning inom räckhåll. Åkte iväg och fick mig en nyttig och välbehövlig genomkörare i kilsbergsterräng.

Väl hemma igen får vi sällskap till middagen av två älgar, en ko med nyfödd kalv. Svårt att fokusera på maten när dessa står lugnt och stilla på ängen och betar.

Gs knä är fortfarande en katastrof. Nån som har ett över att låna ut till honom?

Tiomila, fruktträd och deklaration

Här händer det grejer. Uj uj uj. Det nya livet funkar bra och jag har höjt mig ett snäpp. Använder tandtråd, kollar väldigt lite på TV och rensar högar mest hela dagarna. Röra på mig lyckas jag också hinna med. Alla dagar utmynnar inte i 10000 steg eller mer, jag är väldigt glad att jag inte lät operera in det där larmet, men å andra sidan vilar jag inte på hanen. Det är inte alla sorters "nya-livet-verksamheter" som ger steg. Tävlingen på jobbet tog slut i helgen men min stegräknare sitter på iallafall. Som sagt, det här är en av mina nya vanor.

Såg till att nästan spränga stegvallen i lördags när jag sprang tiomila i en skog nära ett tjusigt slott i stockholmstrakten. Pampigt att värma upp på krattad grusgång och spurta in i en slottspark. Min insats var klart godkänd. Höll mig under skamgränsen 10 min/km och tiden in till varvningen var till och med riktigt bra. Sen orkade Kajan inte hålla samma tempo hela banan men å andra sidan tog jag kontrollerna som om det vore snitslat i skogen. Häpp!

Väl hemkommen fortsatte tävlingen. För herrarna och för oss andra framför datorn. Tiomilanatten är en högintressant upplevelse för en gammal orienterare och kan man inte uppleva den på plats så får man följa kampen via webb-TV.

Det var fruktträdsrea förra veckan. Och lön. Vi shoppade till vår odling. Det åkte med lite andra buskar i kundvagnen också. Eftersom G haltar och linkar så var det jag som fick gräva och plantera under söndagen. Hade helst velat ligga med benen högt och pralinerna inom räckhåll, nytävlad  och sent isängkommen som jag var, men plantera skulle jag. Det bidrog visserligen till att jag kunde känna mig stolt och nöjd vid läggdags. Det är så härligt ute nu. Luften, temperaturen och den annalkande grönskan. Vitsipporna och scillan blommar över hela vår gräsmatta och påskliljorna är på väg att slå ut. Jag tillbringar mycket tid ute och pysslar med rabatter, plantering, röjning, nyanläggningar och omorganisation i utemiljön.

Deklarationen är gjord och inskickad via nätet. Prisa gud - nu kommer skatteåterbäringen redan före midsommar! I år ska vi inte slarva bort våra tusenlappar som vi gjorde 2007. I år ska vi fylla skuldfickorna. Fast det sa vi förra året också och sen när pengarna kom så åkte vi till nåt byggvaruhus, IKEA och på semester. Men i år är det Nya Livet och här slarvas inget.

Har bokat in mig på en marknad den 31 maj. Ska (förhoppningsvis) sälja lite keramik och betong. Det är ett bra sätt att komma igång på efter vinterdvalan. Tänker satsa på lite nya former och färger i år.


Dialog i dalen

Följande ordväxling ljöd i dalen i veckan:

Tisdag kl. 21.30:
G: Du får ta Volvon imorgon.
K: Ja visst. Varför då förresten?
G: Jag måste meka med Polon.
K: Okej.

Kort paus.

G: Men du får inte använda fotbromsen.
K: Är du helt galen? Då vill jag inte köra den!
G: Ja men du kan använda handbromsen, det är samma sak.
K: Nej det kan jag inte!
G: Jo det kan du.
K: Nej det kan jag inte! Det är ju en helt annan sak. Då måste jag antingen åka 30 minuter tidigare eller få övningsköra först. Vad händer förresten om jag bromsar som vanligt?
G: Bromsen låser sig och blir glödhet.

K körde Volvon till jobbet men tog det extremt lugnt och försökte använda handbromsen så mycket hon kunde men det var skitknepigt att tänka om och det var definitivt inte samma sak.

Onsdag fm:
G mekar med Polon och vrider till knät så illa att han inte kan gå. Ringer landstinget och får läkartid dagen därpå. Hoppas att det ska bli bättre av sig själv men icke.

Onsdag kl. 20.00:
G: När slutar du imorgon?
K: 17.30 men sen ska jag direkt in till stan och träna och sen har vi möte efteråt så jag är väl hemma vid 21-tiden.
G: Åh fan. Då blir det mekande i mörker.
K: Va?
G: Ja det är besiktining av Volvon på fredag och bromsen funkar inte och jag kan inte meka så det får du göra.
K: Ehhh... okej...

Kort paus.

K: Jag skiter i träningen och får säga att jag inte kommer på mötet. Då kan jag vara hemma före 18. Det går ju för fan inte att börja meka efter 21 på kvällen när besiktningen är före 9 dagen efter.

Torsdag morgon:
G sjukar sig eftersom han inte kan gå. Läkarbesöket utmynnar i en röntgen som vi ännu inte har fått svar ifrån.

Torsdag kl. 18.10:
Som tur är kvällen vacker och ljus och som tur har G förberett så mycket han kan, både på bilen och mentalt, när K kommer hem. Som tur är det bara en (1) skruv som jävlas och som tur är K inte helt novis på bilmekande. Det får man inte vara när man lever ihop med G.

Förhoppningsvis klarar sig Volvon genom besiktningen men G sa: Jag får väl ta med lite extra glödlampor för så jävla dålig som våran väg är så är det väl alltid nån som pajar på vägen dit. Själv åker jag till jobbet och låtsas som ingenting och sen ska jag äntligen få åka och köpa jord. Imorgon är det nämligen LÖN!

Aktion mot överkonsumtion

Fältbiologerna protesterar mot vår överkonsumtion av kläder. Enligt dem är följande fakta riktiga:
  • Svenskar köper i snitt 24 kilo kläder per år. Genomsnittet i världen är 9 kilo.
  • För varje kilo kläder som tillverkas går det samtidigt åt ett kilo kemikalier och i genomsnitt 350 liter vatten.
  • För att tillverka ett kilo jeans går det åt 6600 liter vatten.

Vad kan man göra som konsument för att förändra detta? Fältbiologerna föreslår följande åtgärder:
  • Vårda dina kläder så håller de längre
  • Redesigna dina kläder så blir de som nya
  • Handla second hand
  • Byt kläder med kompisar
  • Låna kläder av kompisar
  • Utnyttja klädpooler och uthyrningar

Positiva/negativa konsekvenser av en eventuell förändring:
  • Färre arbetstillfällen inom konfektionsindustrin
  • Marker som idag används till bomullsodling kan istället användas till matproduktion

Fältbiologerna kräver i övrigt att:
  • Företag som tillverkar kläder i andra länder ska ställa högre krav på produktionen så att inte lika mycket kemikalier släpps ut och påverkar miljön.

Jag köper detta rakt av. Nu ska jag gå och ta på mig en av mina tolv tjocktröjor. Jag fryser.

Things that make me go mmmmm....

Fick ofantligt mycket gjort i trädgården under helgen. Långt mycket mer än som stod på lappen (som Ingegärd skulle ha sagt). Ville liksom aldrig gå in. Ville bara dra ut på njutningen.

Såg Snakes on a plane igår. Tänk er en hysterisk flygfärd med flera hundra aggressiva animerade ormar. Jag vet inte. Hade klarat mig utan den filmen.

Vårväder. Hela dagen har tillbringats utomhus. Jag har ett jobb som tillåter det. Många steg på stegräknaren. Flyttar man ut verksamheten så blir ytorna större och stegen fler. Förkyld men inte hängig. Har släppt sorgen över söndagens missade stafett och redan siktat in mig på nästa utmaning - tiomila. Har förärats sista, långa, raka sträckan i ett lag med potential. Tre hungriga juniorer och en tävlingsräv till veteran. Å så jag. Could it be better?

Kunde plocka ner årets första utomhustorkade tvätt. Lovely. Luktar så gott och är så slät och fin. Inget strykjärn här inte! (Som om det någonsin skulle ha varit det...)

Nu stöter rådjurmammorna bort sina fjolårskid för att ge plats åt nästa kull. Det märks. Rådjur är fina men de verkar vara... dumma i huvudet. Helst ska de stå mitt på vägen, helst bakom en krök eller ett krön. Helst väljer de att passera vägen när det kommer en bil. Inte före. Inte efter. Vad är det för fel på skogen? Nej, råttor vill jag helst likna dem vid. Eller nåt annat ohyra.

Åsa Jungnelius. Kvinnan som skapar glaskonst i radikal, feministisk anda. Gör bland annat skulpturer av glasskor med stilettklack. Det går inte att gå i stilettklack. Det går bara att sitta eller ligga. Den som bär dem reduceras till ett objekt. Den som påstår att det går att gå i stilettklack har anpassat sin gång till skon. Hon övertygade de glasblåsande männen i Kosta glashytta att bära kilt. Skitsmart. Det är ju asvarmt i en glashytta. Jag behövde inte övertyga min sambo att skaffa en kilt. Det gjorde han så gärna på egen hand.

Det hettar lätt om mina kinder. Dags att byta ut arbetskläderna. Vintermössa och lånkalsingar mot keps och sandaler. Från första maj råder strumpförbud på mitt jobb. Säger dom. Visste inte att det fanns en dress code på fritidshem. I synnerhet inte på bonnvischan.

Helg

image24

Dagsfärskt foto på mig och min nya keps


Jag sörjer och bearbetar. Om ett par timmar är det över. Imorgon skulle jag ha sprungit en tävling men det går inte för jag har ont i halsen och är på väg att bli förkyld. That's life. Det är så förbannat retligt och jag hade sett fram emot det så in i helvete.

Istället blir det en helg i trädgården. Måste ta hand om bergen. Vill snygga till i rabatterna. Vill vara ute. Förkyld visserligen men ingen feber och inte hängig. G har lastat av bastueländet och börjat fördela gruset. Fortsättning följer.

Hummus

Jag äter hummus varje dag. Jag har det framför allt på mackan men även till maten. På så sätt får jag i mig proteiner och vitlök på ett smarrigt och smidigt sätt.

En burk kikärter
Olivolja (en skvätt)
Pressad vitlök
Tahina (sesampasta), 1-2 msk
Citronsaft
Persilja
Paprikapulver
Salt
Peppar

Använd stavmixer eller blender eller vad det nu heter. Skölj av den slemmiga såsen som kikärterna ligger i. Kör ärterna, vitlöken, sesampastan och citronsaft. Smaka av med salt och peppar (och finjustera även med övriga ingredienser). I en lyxigare variant blandar jag hackad persilja men till vardags nöjer jag mig utan. Dessutom brukar jag pudra över lite paprikapulver. Ibland tar jag mindre olja och ersätter med vanligt vatten.

Cole slaw

Hade gärna velat kalla den här salladen något svenskt men den är så pass etablerad som just Cole slaw så den fär fortsätta att heta det. Jag tycker att butiksvarianten är alldeles för fet och kläggig så jag gör gärna min egen. Vitkål är supernyttigt! Funkar som tillbehör till det mesta.

7 dl finstrimlad vitkål (med betoning på fin)
1 morot
1 rödlök
1dl creme fraiche, gräddfil eller yogurt
1/2 dl lättmajonnäs
1 tsk senap
1 tsk socker
svartpeppar

Strimla vitkål och rödlök fint. Riv moroten. Blanda alla ingredienser. Om man använder en sötare senap kan man utesluta sockret. Prova! Man kan skippa sockret ändå, det är en smaksak. Att blanda i lite krossad ananas är också gott. Då behövs heller inget socker. Jag tycker att fettfri majonnäs smakar ganska illa när man använder den naturell men i en blandning, som denna, kan den funka.

Kikärtsbiffar med limesås

En vegetarisk klassiker som smakar mycket bättre än det låter!

2 burkar á 250 g eller 6 dl hemkokta kikärter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
lite svartpeppar
lite chilipulver
1-2 msk maizena (potatismjöl funkar också)
1 ägg
margarin eller olja

Limesås:
Blanda gräddfil eller yogurt el dyl. med saft och rivet skal från en lime. Hacka ner lite koriander och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan servering.

Mosa kikärterna alt. kör dem med stavmixer. I en matberedare blir det som en kräm och det är gott med lite bitar och tuggmotstånd. Finhacka lök och blanda ihop allt. Forma biffar, ca 1-2 cm tjocka, och stek dem på medelvärme. Serveras till potatis och limesås.

Ninnis söndagmiddag

En stadig rätt som smakar bäst med kokt potatis.

Ca 2 portioner

Quornfiléer, 1-2 st per portion
2 dl creme fraiche (om du tar fet eller lätt är en samvetsfråga)
1 buljongtärning
1 vitlöksklyfta
1-2 dl riven ost
En kruka/knippe persilja
peppar
salt

Lägg filéerna i botten av en ugnsfast mindre form.

Koka ihop creme fraiche, buljong, pressad/hackad vitlök och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Blanda i hackad persilja. Häll såsen över filéerna. Gratinera i ugn, 200 grader i ca 30 minuter (eller tills det ser klart ut).

Wagamamanudlar

Det finns en japansk restaurang i London som serverar allt annat än sushi. Jag har aldrig varit i Japan så jag vet inte om det smakar japanskt men jag vet att det smakar gott om denna rätt. Wagamama är för övrigt väl värt ett besök om man åker till London. Bra mat och annorlunda restaurangmiljö.

4 portioner

1 stor förpackning äggnudlar eller 3-4 mindre paket (Nu finns det ju fullkornsnudlar också!)
250 g färsk broccoli
1 röd paprika
2 rödlökar
1 purjolök
1 kruka färsk koriander
Olivolja

Sås:
2 msk jordnötssmör
2 tsk curry
2 tsk sesamolja
Saft från en halv citron
2 dl hett vatten (kokvatten från nudlarna)
2 hackade/pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
2 msk riven färsk ingefära


Skär alla grönsaker i strimlor eller små munsbitar.

Koka nudlarna mjuka. Låt dem rinna av men spara kokvattnet.

Rör ut jordnötssmöret i det heta vattnet och blanda i övriga ingredienser till såsen.

Snabbstek/Snabbwoka alla grönsaker i lite olja. Rör ner nudlar och jordnötssås. Låt allt bli genomvarmt.

Smaka av med salt, peppar, mer soja och/eller sesamolja.

image23

Wagamamanudlar

Ärt- och getostpesto

Får man kalla vilken röra som helst för pesto? Vad är egentligen en pesto? Det här är enligt min källa en pesto. Jag skulle lika gärna kunna kalla det för kall sås. Fast man kan använda den som pesto. Helt klart. Eller till bakad potatis. Doppa bröd i. Typ. Man måste verkligen digga chèvre och gröna ärtor för att uppskatta den här... peston.

250 g gröna ärtor
100 g chèvre (getost)
1 msk honung
1 tsk örtsalt
1 msk hackad mynta
salt
peppar

Kör alla ingredienser i en mixer. Tillsätt eventuellt en pytteliten skvätt vatten om det är för tjockt. Salta och peppra efter smak.

Bergsbestigning

Visserligen tycker jag att högar är bland det värsta jag vet men det som ligger på vår tomt just nu kan snarare kallas för berg:

image20

12 ton grus


Eller ett annat attraktivt projekt som man bara längtar efter att få sätta tänderna (?) i...

image21

   8 kubikmeter presumtiv ved

Om man sen känner att man fortfarande har arbetslust, kraft och energi kan man få montera ihop detta:

image22

Tre kvadratmeter bastuanläggning (OBS! Inte min idé!!!!)

Själv är jag mest intresserad av att hämta ytterligare ett berg, nämligen jord. För detta behöver jag åtminstone plocka av hela jävla bastun från släpkärran (montera ihop den tänker jag inte befatta mig med) och skotta bort minst 5 av de 12 tonnen grus så att jag kan få fram ovan nämnda släpkärra.

Om man tycker att livet är alldeles för slätstruket och småtrist kan man göra som grabbarna i Before the devil knows you're dead. Snacka om att krångla till saker för sig. Bra film!

Mitt senaste tillskott i kryddhyllan är Liquid Smoke. Enligt innehållsförteckningen är det en ren naturprodukt utan tillsatser. Att marinera tofu eller sojakött i rökarom är inte så dumt. Det är betydligt vanligare att den rökta smaken förekommer i köttprodukter men kan även göra underverk för lite vegiskäk. Hittas i välsorterade mataffärer i samma hylla som grillsåserna.

Å inte kunde jag vara med på nån brunbildsträning idag. Nyttigt och närliggande till trots. Jag har lindriga förkylningssymptom och efter 90-talets TVARsot så tar man det väldigt försiktigt med träningen när det svider lite i hals och näsa. Har ju en spännande utflykt på söndag till Stigtomta att ser fram emot om jag lyckas få bort svedan. 7 km och en förstasträcka är inget man vill missa i första taget!





Malaysisk wok

Asiatiskt men med lite annan touch. Som variation på det indiska, thailändska och kinesiska. Äts helst med råris så börja med att sätta på det eftersom det tar lång tid att koka.

4-6 portioner

1 gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gurka
1 burk konserverade böngroddar (385 g)
2 burkar hela champinjoner (2 x 200 g)
Olja
1 dl cashewnötter

Sås:
Champinjonspad
3-4 msk farin
4 msk tomatpuré
2-3 msk vinäger
1/2 msk soja
1 vitlöksklyfta (pressad/finhackad)
1 krm chilipeppar
1 tsk potatismjöl


Blanda allt till såsen och låt få ett uppkok.

Strimla lök och paprika. Skär gurkan i lite större bitar.

Fräs svamp och lök i olja. Tillsätt paprika och böngroddar och stek snabbt ihop med resten. Alldeles innan servering: blanda i gurkan och häll över såsen. Strö nötterna överst.

Söndagslugn

Läget i drivhuset: Nu tittar det upp allt möjligt ur jordklumparna. Några olika blommor, tomater och dill men framför allt gurka. Gurkan är helt klart vinnaren i drivhuskampen. Zinnian, som ett tag såg ut som en säker segrare, ligger långt efter och kommer aldrig att ha en chans. Men om man tänker efter, förra året blev våra gurkplantor över två meter höga, så om de ska hinna bli det även i år så förstår man ju att de måste dra på från början. (Lyx-)problemet är bara att de börjar växa ur lådan. En del andra saker, som riddarsporre och paprika, har inte ens hittat ur jorden och vill nog gärna behålla plastlocket på ett tag till.

Jag tror jag lyckades sälja vinglasen. Idag kommer det förhoppningsvis en tjej och köper dem. Om hon ångrar sig så har jag två andra på kö. Känns säkert. Bra, då har vi lite pengar att betala bilreparationerna med. Tur att G kan det där med att meka bil så att det bara är materialkonstnaden som svider. Och hans humör förstås. Laga bil är det bästa han vet förstår ni.

Fikusarna har också visat sig vara intressanta. Ni som vill ha dem - come and get them! Först till kvarn...

Våffeljärnet står kvar i hallen. Den som behöver det kan få det.

Vaknade tidigt idag igen. Före 9. Vad har hänt?

Har haft träääääliga eksem och andra märkliga hudproblem hela vintern. Har provat diverse salvor från apoteket och de har hjälpt litegrann men inte all the way. Köpte därför en aloe vera gele av nån naturproduktsgumma och se! Efter bara en helgs behandling är jag nästan fri från skorv, sår och svamp. Tacka vet jag naturprodukter. Att jag har ätit och druckit som en återhållsam och mycket restriktiv vegan de senaste två veckorna kan i och för sig också bidra. Kemikalier, mjölk, socker och en del annat - jag tror man ska vara försiktig med det!

Har bara ätit vegetariskt de senaste 8-9 åren och blir bara mer och mer nöjd med och säker på mitt val. Grunderna till mitt val var från början etiska men med tiden har skälen även blivit hälso- och resursmässiga. Rent ideologiskt skulle jag vilja vara vegan men det verkar vara lite komplicerat. Inte på hemmaplan men vid restaurangbesök, resor och middagar hos andra. Risken är väl att man aldrig mer blir bjuden till nån. Det får räcka med att käka veganskt hemma. Nuförtiden finns det ju både grädde och glass av sojamjölk och den är dessutom kolesterolfri. Ibland är det ju så jääääävla gott med lite chevre, honung eller ett stekt ägg. Chips och vin är veganskt!

Det börjar poppa upp butiker på landet. Nära oss. Man behöver inte åka till stan längre. Gjorde en liten utflykt igår. Jag hade kollat väderprognosen och det skulle bli ett härligt vårväder och en perfekt dag för lite trädgårdsröjning. Icke. Det snöade hos oss (regnade i stan) och det var inte alls läge för nån trädgårdsröjning. Tog sålunda en biltur till butikerna på bygden. Eller stråket som det också kallas. För min del kommer jag långt med dessa. Schyssta kläder, växter och inredning. Vad kan man mer behöva? Dessutom finns det en byggnadsvårdsbutik för oss med äldre hus, möbeltapetserare och en massa annat. Inga parkeringsautomater så långt ögat kan nå. Nu ser jag dock att molnen börjar skingra sig ute och att söndag eftermiddag kan bli en riktigt trevlig sådan i trädgården. Häpp!

Film film

Sedan sist har jag sett följande filmer:

John Rambo. Skulle kunna ha varit en otäck slakt- och äventyrsfilm men det är en komedi. Hur tuff kan man vara innan man exploderar? Ändå har jag behållning av filmen. Rambo is back. Slåss för rättvisan på sitt eget blodiga sätt. Råare och mera avskalad än någonsin. Kul återseende. Även i filmens värld åldras man.

The Tattooist. Tråkig story. Halvdant skådespeleri. Det enda som är kul är alla tatueringar och det kan man kolla in på bättre ställen. Spara tid - se inte denna film. Kolla istället...

There will be blood. Bra film. Daniel Day Lewis är skitbra. Fick han en oscar för detta? Jag är glad att jag inte jobbade i oljebranschen i början av 1900-talet. Verkade slitigt.

Kill your darlings. Jag vet inte... ibland var den kul. Absurda situationer. Inte skitdålig men det finns verkligen bättre filmer. Jag skulle aldrig rekommendera just denna när det finns så mycket annat.

Moving McAllister. Road movie vs töntpojken möter snyggbruden. Låter som som en amerikansk klichéfilm fast den här innehåller en del kul grejer. Sevärd medelfilm.

Heja Zinnia!

Nu råder det inte längre några tvivel. Det var gurkan som tittade upp igår. Nu har alla tre gurkfröna grott men så dyker plötsligt Zinnian upp från ingenstans och tar täten. Utan tvekan är Zinnian, denna fjärde dagen, störst och vackrast i drivbänken!
image17
Zinnia, störst och vackrast


image18
Zinnia, sommaren 2007


Idag blev det lätt 10000 steg. Först var det utedag på jobbet. Hela dagen med mössa. Hat hair. Sen hade jag bokat in en power walk med min mamma. Hon har ett bra tempo. Ett tempo som internt kallas Så här fort kan man inte gå. Det myntades av min far och det kanske skulle ha hetat Så här fort kan jag inte gå men det anstår väl inte en gammal idrottslärare att sätta ihop orden inte fort med jag.

Söndag

Är det en grodd jag ser eller är det inbillning? I så fall har gurkan vunnit! I och för sig kom gurkfröna ner i jorden först fast det handlar om högst 10 minuters marginal.

image8
Gurka?


Mina föräldrar ska åka till Barcelona. Vi var där för drygt ett år sedan. Letade därför upp bilderna och den gamla resedagboken för att kunna ge dem tips och varningar. Dit vill jag åka tillbaka. Det var en underbar stad och en ljuvlig resa. Fastnade i dagboken förstås. Kul att läsa. Drömde mig tillbaka. Två av mina absoluta favoriter och förebilder, Tapies och Gaudi, härjade i Barcelona. Bara en sån sak.

image12
Barcelona, Parc Guell, december 2006


Med vårljuset börjar krukväxterna att hämta sig. Fredskallans blommor är så vackra!

image9

Fredskalla



Söndagen har varit riktigt skön. Har plockat, röjt och fixat både ute och inne men har också hunnit läsa en del. Helt klart en godkänd dag i det nya livet. Återigen vaknade jag ganska tidigt och kände mig utvilad. Dagen blir så lång på det här sättet. Lyxigt. Kommer ändå aldrig att tvinga mig själv att gå upp tidigare bara för det. Jag vaknar när jag vaknar, that's it. Det är lika lyxigt att få sova ut när man har möjlighet.

Säljes och skänkes
1. Är det någon som behöver ett våffeljärn? Modernt, fräscht och väl fungerande. Gratis! Vi har ett ännu nyare i dubbelutförande och det känns onödigt att ha två, nästan tre, våffeljärn i hushållet. Hyllorna behövs till vettigare saker.

2. Är det någon som behöver Kosta Boda Line-glas (20 cl vinglas) så säljer vi våra billigt. Jag blir bara nervös när jag ska använda dem. Håller mig hellre till IKEA. De är välvårdade, felfria och originalkartongerna finns kvar. (Klicka på bilden så blir den större.)


3. Vad sägs om två gigantiska Benjaminfikusar? Välmående och täta söker de nu ett nytt hem med större plats. (Nu vet du att du ska klicka!)


Varför odlar vi krusbär? Eller ännu dummare: varför plockar jag alltid av alla krusbär, noppar och fryser in? De ligger fortfarande i prydliga påsar i frysen och tar en massa plats. Vad kan man göra med krusbär som inte innehåller tusen kilo socker? Jag vill inte äta tusen kilo socker. Hädanefter ska jag bara ta vara på sånt som går att äta utan socker. Blåbär till exempel. Och hallon. Krusbär är bara gott att äta från busken.

Nu ska jag dra en repa med tandtråden. Avslutar därmed veckan med att vara en duktig flicka. Ja fy fan.


Druvsallad

En favorit bland förrätter, sallader och smårätter!

4 portioner

4 skivor haloumiost
1 stor knippa kärnfria vindruvor (röda gör salladen mera färgglad)
Färsk koriander
Blandad sallad
2 dl färdigkokta valfria linser
Pressad citron
Olivolja
Salt och peppar

Dela druvorna på mitten.
Blanda druvor med grovt hackad koriander och riven sallad.
Fördela salladen på tallrikar.
Strössla lite linser över salladen.
Ringla lite olivolja över. Krydda lätt och skvätt på lite citronjuice.
Stek haloumiosten på låg värme. Om man använder teflon- eller titanpanna behövs det inget matfett.
Lägg en skiva (eller två) på salladen.
Servera!

Avocado- och mangosallad

Asgod sallad. Fin som smårätt eller förrätt.

Antal portioner: 4

4 quornfiléer eller haloumiskivor
2 stycken avocado
1 stor mango
1 kruka färsk koriander
1 knippe rädisor
1/3 hackad röd chili
1 lime (saften)
1 nypa salt
1 msk flytande (acacia)honung
(2 msk olivolja - den gör faktiskt inte mycket nytta i den här rätten - man kan skippa den)

1. Skär upp alla grönsaker/frukter i 2 cm stora bitar.
2. Hacka chilin fint och blanda med frukten i en skål.
3. Pressa över saften av limen (och häll i oljan).
4. Smaka av med en nypa salt och peppar.
5. Låt salladen stå och dra en stund (30-60 min) innan serveringen. Tillsätt grovhackad koriander. Spara några kvistar till garnering.
6. Stek skivor av haloumiost eller quornfiléer. Osten kryddas inte och steks på låg värme. Filéerna bör kryddas med lite örtsalt.
7. Portionera upp salladen på tallrikar och lägg över en skiva av haloumi eller qournfilé.
8. Garnera med någa blad koriander och ringla över lite av honungen.

Blomkålssoppa

Billig soppa. Nyttig soppa. Med krutonger och philadelphiaost blir det lite festligare.

4 portioner

1 blomkålshuvud
1/2 purjolök
1 liter mjölk
3/4 msk grönsaksbuljong
salt och peppar
(100 g philadelphiaost)

Krutonger:
1/2 baguette
olivolja
1 vitlöksklyfta
20 g färsk ingefära (några cm av en färsk)

Skär ner 1/4 av blomkålshuvudet till små blomkålsknoppar och spara dessa till garnering. Skär resten av blomkålen i mindre bitar. Skär purjolöken fint och fräs hälften av den med blomkålen i lite olja. Spara resten till garnering.

Häll på mjölken och grönsaksbuljongen och låt det koka till dess att blomkålen är mjuk. Tillsätt eventuellt philadelphiaosten. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Smaksätt med salt och peppar.

Krutonger:
Skär baguetten i tärningar och riv vitlök och ingefära. Rosta brödet i oljan i en stekpanna. Blanda i vitlöken och ingefäran. Garnera soppan med krutonger, blomkålsknoppar och purjolök. Ringla eventuellt lite olivolja över.

Lördag


Jag har inte gått 10000 steg idag heller. Å andra sidan har jag varit social. För mig är det ungefär lika ansträngande. Inte för att jag är särskilt sällskaplig av mig på fritiden, nej jag umgås helst med mig själv, men vissa kontakter och relationer bör få näring då och då. Det skulle kännas läskigt att inte ha NÅN vän. Därmed ser jag till att boka in lite social verksamhet med jämna mellanrum. Det är nyttigt att få lite perspektiv på tillvaron genom att se in i andras liv och höra hur de tänker. Det får dock inte bli för ofta. Fan vad skönt att det blev gjort idag.

I morse vaknade jag tidigt. Och var pigg. Helt sjukt ovanligt i min värld. Fan vad gött det är att ha hunnit massor innan klockan är 10 på förmiddagen. Jag skrev bland annat en lista. Tror ni att jag följde den? Nähä då. Fast jag gjorde en massa annat och dessutom kommer det en söndag. Har betat av en jävla massa datajobb. Svarat på mail, skickat bilder och rensat i musikdatorn. Bokade in nya träffar med släkt och vänner. Såg till att sprida dem jämnt under våren. Passade dessutom på att byta ut lite av musiken på min bilstereo-USB. Det är skitsmidigt att ha musiken på en USB i bilen! Rekommenderas varmt nästa gång ni ska köpa ny bilstereo.

Såg Into the Wild. Schysst film. Sevärd. Modig kille ger fingret åt The Society och lierar sig med naturen i flera år. Sann historia baserad på hans dagbok.

Har ni sett TV-tablån för Kanal 9 på lördagkvällar? Det är bara brittiska deckare! Säkert 10 olika. Allt från 80-talets Dalgleish via Midsomer till något hypermodernt. Lite komiskt.

Inga frön har grott än. Två dygn kanske är för mycket begärt?

Helvete vad skönt. Det är en hel dag ledigt till! Och lördagen är ju bara barnet!

Pastasås med spenat, svamp och quorn

Lite lyxigare sås än den vanliga vardagssåsen. God som fan!

För 4 personer

2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 msk koncentrerad grönsaksfond (eller motsvarande mängd i buljong)
2 dl lättcreme fraiche (om du kör den nyttiga stilen)
2-3 msk maizena (eller lite potatismjöl)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
150 gram bladspenat
1 msk olivolja
Grytbitar av quorn i lagom mängd
8-10 champinjoner
Hackad färsk dill
Parmesan

Häll vinet i en kastrull och låt koka tills ca hälften av vätskan är kvar. Tillsätt vatten och fond och låt koka 5 minuter. Rör i creme fraiche. Sjud ett par minuter. Rör ut maizena i lite vatten, häll det i såsen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen.

Stek champinjoner och quornbitar i olivolja. Tillsätt spenaten och låt fräsa snabbt. Smaka av med salt och peppar.

Rör ihop vinsås med övrigt och tillsätt dill.

Servera till pasta och riv gärna lite parmesan på toppen.

Kashke Badenjan

...eller fårostgratinerade auberginer. Det persiska orginalnamnet är mycket coolare. Och snobbigare att slänga sig med. Nåväl, auberginer är en svår historia. För att de ska bli goda krävs lite arbete. Och tid. I det här fallet är det värt det.

6-8 portioner

5 auberginer (ca 1,5 kg)
2 msk salt
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 + 1 msk olja eller smör till stekning
2 msk torkad mynta
300 g fetaost (som nuförtiden alltid är gjort på fårmjölk)
2 dl creme fraiche
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötskärnor

Skala och skär auberginen i 2-3 cm stora bitar. Skölj dem i ett durkslag. Salta och låt ligga i 30-60 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn hacket i matfett. Tillsätt mynta och bryn allt i några sekunder.
Smula osten i en gryta och låt smälta. Häll i creme fraiche och blanda. Mixa med mixerstav till en jämn sås. Tillsätt mjölk och låt allt sjuda i några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lökblandningen.

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginbitarna och torka av med handduk. Lägg i långpanna. Tillsätt matfett och stek bitarna tills de är mjuka och har fin färg, ca 20 minuter. Rör om ibland. Sänk ungstemperaturen till 175 grader.
Lägg auberginbitarna i en ugnssäker form. Häll ostsåsen över. Strö över valnötskärnor och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Servera med ris.

Blommor

Nu blommar min påskkaktus! Det är så underbara blommor. Mellan blomningarna är det inte mycket att skylta med. Då får plantan stå bakom gardinen. Ibland är det min novemberkaktus. Det beror på när den blommar. Det är ungefär som med must.

image7


Det blir inte 10000 steg idag. Det är fredag och jag känner inte för att gå ut. Jag gick på lunchen. Trots detta kommer det att bli en godkänd dag i det nya livet. Kaloriintaget är lågt och tvätten är tvättad. Dessutom fick jag en hel del gjort på jobbet. Det är även fullt tillåtet att läsa och se på film. Hur mycket som helst nästan. Jag såg Blood Diamond och den var sevärd. Storyn ligger rätt nära verkligheten och det är helt sjukt hur några små stenar kan vrida om skallen på folk. Fast det är väl pengarna som gör det egentligen. Tänk vad lite efterfrågan av en viss vara kan styra. Tänk om maskrosor skulle bli värdefullt. Eller lökskal. Eller va fan som helst.

Det har fortfarande inte kommit upp något i drivhuset. Vi kan kalla det så, min låda med jordklumpar och plastfolie i matrumsfönstret. Fast det är ju faktiskt mindre än 24 timmar sedan jag satte fröna. Är jag otålig? Undrar vad som gror först? Tomat? Riddarsporre? Kul med lite spänning i tillvaron!

Kanske är dags att göra en lista, jag gillar ju sånt.

  • Använda tandtråd minst en gång i veckan
  • Se minimalt på TV
  • Ha minst 10000 steg på stegräknaren vid läggdags
  • Sköta om eksemen minst en gång/dygn
  • Få bort högen från bäddsoffan
  • Sätta ihop portfolion och kontakta Fröjds
  • Plocka av allt från släpkärran
  • Köp jord
  • Gå ut i verkstan och sätt igång
  • Plocka fram hantlarna (vart fan ligger dom?)
  • Rensa ur alla lådor i skräprummet
  • Sy
  • Sy
  • Sy din latmask




Plantering

Idag har jag satt ca 100 frön i 60 torvbriketter. Gurka, tomater, paprika, lite örter och en mängd blommor. Jag längtar tills det börjar gro och spira och man får greja i växthuset. Fast än så länge får odlingen stå inomhus. Nätterna är alltför kalla för små frön. Påskliljorna börjar titta upp ur gräsmattan. Allt är sent här eftersom vi bor på högre höjd. När jag köpte hus visste jag inte att jag hade ett intresse för trädgård, odling och blommor. Det låg latent. Det är otroligt rogivande att sköta odlingar, vattna och påta i rabatterna. Dessutom är det så vackert när det blommar och det luktar så gott från örter, jasmin och syrén.


image6

En hörna i växthuset sommaren 2007

Vi har vant oss vid att släcka i rummen som vi inte vistas i. Känns sunt. Det är ett jävla famlande i mörker så fort man byter lokal men ska man vara energismart så ska man...

Ananaskaka

En perfekt kaka till kaffet:

Sockerkaksbotten:
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl kallt vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

3 dl krossad ananas

Glasyr:
4 msk smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl kokosflingor
4 tsk vanlijsocker

Vispa ägg och socker.
Rör ner vatten, mjöl och bakpulver.
Smörj och "bröa" en långpanna.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Blanda allt till glasyren (inte ananas) i en kastrull. Låt sjuda en kort stund. Det får inte koka!
Häll av ananasspadet.

När kakan har svalnat och välts upp: lägg på krossad ananas och bred ut glasyren.
Grädda i 200 grader tills kakan har fått aptitlig färg (5-10 minuter).

Diverse

Jaha, det är bara att knata på. Stegräkningstävlingen på jobbet hjälper mig förhoppningsvis att etablera nya vanor. Promenad på lunchen. Det är ju faktiskt inte så dumt. Komma ifrån folk och få lite vardagsmotion. Att dessutom ha som minimum att gå 10000 steg varje dag hoppas jag också kommer att bli en rutin. Enligt nån hemsida (som förmodligen är lierad med nån som säljer stegräknare) bör en medelsvensson gå minst 10000 steg varje dag för att kunna äta gott och minimera riskerna för diverse folkhälsosjukdomar. Stegräknaren måste alltså ingå i basutrustningen varje dag. Kan man operera in en sådan? Det vore väl smidigare? Om man inte har gått sina steg när man går och lägger sig så vibrerar den så att man inte kan somna. Eller tjuter som en sirén så att man väcker alla andra i huset så att de blir oxtokiga på en och begär att man ska flytta. Å det vill man ju inte riskera. Bäst att knata 10000 steg om dan istället. Helsicke vad alla är intresserade av att hämta saker i förråd, springa med meddelanden och sortera sopor nuförtiden.

Trots att jag knallar och går och faktiskt springer en del så ligger man i lä. Det finns ett gäng hundtanter som redan kl. 07.30 har gått en timma med jycken. Så själva tävlingen har jag förlorat för länge sen. Det finns inga priser i världen som kan få upp mig tidigare än nödvändigt på morgonen. På mina sovmorgnar finns det inget som kan få mig att göra avkall. Inte ens det nya livet.

Igår gjorde jag mitt första lopp för året i OL-skorna. En vacker kväll, en fin skog och en vällagd bana med uthängda snitslar och Kajan är självskriven. Första tävlingen är om drygt två veckor så det gäller att få in kartvanan och skogslöpningen. Det är en helt annan sak än att springa i en friidrottshall eller på grusvägar.

Idag fick jag veta hur mina arbetsuppgifter ser ut nästa läsår. Min chef har lyckats snygga till mina anställningspapper så nu tillhör jag RÄTT fritids även på dem, inte bara i verkligheten. Känns tryggt. Bara 27 år kvar...

Projekt "nya livet" håller i sig. Jag känner mig förbannat nöjd. Men det var nån som sa att det tar 2-4 år att etablera en ny vana. Fast det kanske bara gäller ätbeteende.

RSS 2.0