Kashke Badenjan

...eller fårostgratinerade auberginer. Det persiska orginalnamnet är mycket coolare. Och snobbigare att slänga sig med. Nåväl, auberginer är en svår historia. För att de ska bli goda krävs lite arbete. Och tid. I det här fallet är det värt det.

6-8 portioner

5 auberginer (ca 1,5 kg)
2 msk salt
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 + 1 msk olja eller smör till stekning
2 msk torkad mynta
300 g fetaost (som nuförtiden alltid är gjort på fårmjölk)
2 dl creme fraiche
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötskärnor

Skala och skär auberginen i 2-3 cm stora bitar. Skölj dem i ett durkslag. Salta och låt ligga i 30-60 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn hacket i matfett. Tillsätt mynta och bryn allt i några sekunder.
Smula osten i en gryta och låt smälta. Häll i creme fraiche och blanda. Mixa med mixerstav till en jämn sås. Tillsätt mjölk och låt allt sjuda i några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lökblandningen.

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginbitarna och torka av med handduk. Lägg i långpanna. Tillsätt matfett och stek bitarna tills de är mjuka och har fin färg, ca 20 minuter. Rör om ibland. Sänk ungstemperaturen till 175 grader.
Lägg auberginbitarna i en ugnssäker form. Häll ostsåsen över. Strö över valnötskärnor och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Servera med ris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0