Dulche de Lecheglass

En förbålt god och beroendeframkallande glass. Och det blir verkligen glass även om man inte har några specialmaskiner. Riktigt bra konsistens. Basen är kondenserad mjölk som kokas med burk och allt. Något som jag även gör för att baka dessa kakor. Glassen har dessutom samma bas som Rabarbersemifreddon i detta recept så det verkar vara en grund som funkar till olika smaksättningar.
 
Det är lätt att lyckas med denna glass MEN det blir mycket disk och tar lång tid så koka gärna mjölken dagen innan du ska äta glassen!
 
Recept som räcker till 10 portioner:
 
1 burk kondenserad mjölk (eller färdigkokt, då heter den karamelliserad mjölk)
4 äggulor
0,5 dl ljust muscavadosocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor
 
Ställ mjölkburken i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker burken. Koka upp och låt sjuda i tre timmar. Låt svalna.
 
Separera äggen, spara två äggvitor. Vispa alla äggulor med sockret tills det blir fluffigt. Vispa ner allt innehåll i mjölkburken (som nu har blivit en drömskt god kolakräm).
 
Vispa grädden i bunke två och äggvitorna i bunke tre.
 
Rör ner grädden i kolasmeten så allt bli blandat. Några varv med elvispen är okej men inte för länge. Vänd ner äggvitorna försiktigt så att allt blir blandat. Ingen elvisp till äggvitorna! 
 
Häll upp i stor form eller flera småformar. Frys i minst fyra timmar. Receptet funkar bra att halvera och då blir det fem lagom stora portioner.
 
 
 
 

RSS 2.0