Rödbetssallad

Rödbetssallad från affären är så kletig och stabbig. Om man gör en egen så blir den både godare och lättare. Jag hade rödbetor i trädgårdslandet så jag kokade och använde dem. Eftersom de saknar den inlagda smaken så tillsatte jag vinäger och socker till salladen. Det blev fortfarande ingen inlagd smak men en vansinnigt god sallad med lite ny touch!

600 g inlagda hela rödbetor (ca 350 g avrunnen vikt)
1 rödlök
2 röda äpplen
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche/matyoghurt/gräddfil
1 msk senap
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Låt rödbetorna rinna av. Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, salt och peppar i en bunke. Smaka av! Tärna äpplen, rödlök och rödbetor. Blanda allt. Låt stå flera timmar, helst ett dygn, innan servering.

Snabba enkla frukostbröd

Jag vet hur man håller liv i en blogg - som en receptsamling! Och det är bara för mitt eget höga nöjes skull. Genom att lägga recepten här så slipper jag kånka runt på kokböcker när jag reser. Bloggen fyller (för tillfället?) ingen annan funktion för mig. Jag skriver när jag måste ventilera och när jag behöver uttrycka mig. Just nu har jag andra ventiler. För mig är texter en form av konst och jag kanaliserar mina konstnärliga behov på annat håll. Så det så.

Här följer istället det senaste i raden av snabba enkla bröd.

Ca 15 st

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
2-3 dl frön (solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön...)
3-4 dl grövre mjöl (dinkel, havre, rågsikt, graham...)
resterande vetemjöl

På kvällen:
Lös upp jästen i vattnet. Blanda därefter ner resterande ingredienser i den ordning de är listade. Jag har inte angett mängden vetemjöl eftersom jag alltid höftar lite men det hela ska bli som en lite tjockare havregrynsgröt i konsistensen. Degen ska börja släppa kanterna på bunken. En massa knådande behövs inte. Ställ in bunken i kylen med en handduk ovanpå.

Morgonen därpå:
Sätt ugnen på 200-225 grader. Ta ut bunken ur kylen. Häll ut den på en mjölad yta, pudra lite mjöl på den och platta till den lite. Skär lagom stora bitar, lägg på plåt med teflonduk och baka av det hela i 15-20 minuter. Bröden ska få fin färg.

RSS 2.0