Rabarbermarmelad

Ytterligare ett bra sätt att ta tillvara på rabarber utan att det blir så fasligt onyttigt eller proppfullt i frysen!
 
En STOR sats (10 mindre burkar)
 
1,7 kg hackad rabarber
2 ekologiska citroner
8 cm färsk ingefära
15 dl socker
 
Tvätta och skär citronerna i tunna skivor. Skala och finhacka (pyttesmå tärningar) ingefäran. Varva rabarber, socker, citronskivor och ingefära i en gryta. Låt stå över natten.
 
Hetta långsamt upp grytan och låt innehållet småkoka tills rabarbern mosat sig. Öka värmen och koka i ca 40 minuter till. Det ska bli riktigt klibbigt och lite transparent till utseendet. Rör om då och då annars bränner det fast i botten. Skumma så ofta du kan.
 
Häll upp på rena och ugnsvarma burkar. Ställ dem upp-och-ner tills marmeladen har svalnat.
 

Rabarberchutney

Med ett gigantiskt rabarberstånd och en benägenhet att känna lite ågren när jag inte tar till vara på allt som är GRATIS så måste man vara kreativ.

Att skörda, hacka och frysa in är uteslutet. Frysen är redan FULL och vad gör man med hacket? Paj? Men hur ofta äter man paj? Och hur mycket rabarber går det åt? Kräm? Ja men då måste man tillsätta 250 kilo socker och jag slipper helst rätter som består av hälften socker.

Men chutney då? Behöver inte förvaras i frysen och innehåller mindre socker. Man äter iallafall mindre portioner och sockermängden/intag är försumbar. En riktigt bra smakförhöjare till fler rätter än man kan tro.

En STOR sats (14 små burkar)

1800 g hackad rabarber
6 skivade lökar
6 msk ättika
2,5 dl vatten

Ovan nämnda ingredienser får koka ihop i 10 minuter.

Tillsätt:
1 liter socker
5 msk riven färsk ingefära
3 msk curry
4 tsk salt
Några chilifrukter (beror helt på storlek och styrka)
Saften från 1 citron
2 msk kanel
2 msk kardemumma

Koka chutneyn lugnt i 30 minuter. Tillsätt ett par nävar russin på slutet. Häll på rena ugnsvarma burkar. Ställ dem upp-och-ner tills de har svalnat. Låt chutneyn mogna nån vecka.
 

RSS 2.0