Prylar, hud och trygghet

Vi såg Patrik 1,5 igår. Den var sevärd.

Jag saknar kartonger till min utrensning. Känslokylan sitter kvar i kroppen och det är lika bra att sortera bort innan anfallet går över. Jag tror inte att jag har blivit någon idealist men det kanske finns en automatik i min skalle som ser till att antalet prylar är konstant. Nu är vi på gång med köket med en massa nya grejer och då måste något annat kliva åt sidan. Det kan också bero på att kvoten är fylld. Det finns en smärtgräns. Ett hus rymmer inte hur mycket som helst. Det måste gå att stänga dörren.

Ångrat mig har jag i princip aldrig gjort. Trots att jag kanske har slängt lite i överkant nån gång. Alltså är det väldigt lite jag egentligen behöver. Jag saknar sällan saker. Men det kanske också beror på att jag rensar bort rätt prylar.

Fast jag tror inte på ett ord av ovanstående. Det vore dock lite kul om det var så. En annan grej som jag har tänkt på, men som jag egentligen inte heller tror på, gäller huden. Förra gången jag bantade så rasade vikten i en väldig fart och huden hängde liksom inte med. Först trodde jag att jag skulle få leva med överskottshud runt kroppen men den drog ihop sig efter hand. Nu, några år senare, gå bantningen inte alls med samma fart och det är nog för att huden ska hinna med att krympa i takt med resten. Vid 38 års ålder kanske den förlorar en del av sin elasticitet och det vet fettcellerna om. Visst vore det ball om det var så?

Igår tittade jag på Sverige. Det gör jag gärna om jag råkar sitta framför TVn på söndagkvällarna men det är inget program jag ställer klockan efter. Det handlade om konst i tunnelbanan i Stockholm och konstguiden menade att vackra miljöer upplevs som säkra och trygga. Kan det vara därför jag känner mig så säker och trygg i Getingedalen?

Pussel

Vi har aldrig renoverat en vedspis förut men hur svårt kan det va? Som att lägga pussel? Ja ungefär. Under nedmonteringen gjorde vi en del anteckningar som vi hade att gå på och sen kunde faktiskt bitarna bara sitta på ett sätt. Ackompanjerade av en för tillfället specialutformad spellista på temat fire så tog det bara några timmar och vedspisen var som ny igen! Som sagt, hur svårt kan det va?


Bottenplattan. So far so good.


Nu börjar det arta sig. Man ser ugnen till vänster, eldhålet
överst till höger och sotluckan under det. Vy bakifrån.


Nu är toppen på och alla skarvar tätas med pannkitt.


Färdigt!

Vi firade med lite gott... te. G har varit väldigt sympatisk under mina bantningsveckor. Han undviker att äta och dricka en massa smarriga saker för min skull men kanske också för sin egen. Under sin januarifasta gick han ner till sin idealvikt och den verkar han rätt noga med att hålla. Dessutom är det inte lika kul att laga mat och dricka vin på egen hand. Imorgon måndag inleder jag min sista bantningsvecka. Sen börjar upptrappningen. Skulle jag börja äta tre mål mat om dagen direkt efter dessa veckor så skulle magen slå bakut. Men ändå... mat snart igen...

Sen såg vi en film, Seven Pounds, och den var jättebra. Båda två torkade tårar under eftertexten och konstaterade att det var en jävla känslosam historia och till frukosten i morse var den ett självklart samtalsämne. Det är inte alla filmer som känns i kroppen så länge.

Idag söndag verkar det inte bli några skidor trots att det föll en decimeter snö i natt och skidspåren är formidabla. G skyller på sin förkylning och jag skyller på... att det är så skönt att vara lat. Det lutar åt en ny film istället.

Den magiska sviten är bruten! Senaste fågel att krascha in i vårt fönster var inte en domherre utan en grönfink!


Godnatt grönfink.

Vindar, fett och partners

Ett vind av känslokyla svepte över mig. Jag tog vara på tillfället och började slänga saker. Det började med att vi plockade ur köksskåpen och att jag fick se allt elände som har stått i dem - orörda - sedan vi plockade in dem för dryga fem år sedan. Skrämmande. Den som har flest prylar när hon dör vinner. Inte jag. Känslan följde med mig upp i garderoben. Fyra par skor - rakt ut och lika många tröjor. Myrorna nästa. Gick vidare in till bokhyllan. Under årens lopp har jag samlat på mig en ansenlig mängd böcker. De flesta är lästa. Vad ska jag nu ha dem till? Ut med skiten. Läsupplevelsen sitter i mitt huvud och det har jag än så länge kvar. Ett par lästa exemplar blir kvar då det finns en extra stark känsla till dem eller till den jag har fått dem av. Jag behöver inte ha något eget bibliotek. Det finns flera på stan. Och att slå upp saker i böcker nuförtiden känns ålderstiget. I am an internet girl. Härlig känsla!

Igår kväll valde jag att inte se På spåret, trots att det var final, eftersom G jobbade och vi ville se det tillsammans. SVT Play ni vet. Därför zappade jag över till femman. Att resa sig ur TV-soffan var inget alternativ. Där visades Sjön suger, nån slags mat- och pratprogram, och Kristina Lugn var gäst. Jag gillar henne på något sätt. Hon sa att man bäddar in nerverna i fett genom att tröstäta och blir på så sätt stöttålig. Kul vinkel, den ska jag klura på. Man blir stöttålig av fett.

Vårt svarta rum. Från början avsett att äta i. Det används nog mer som verkstad än som matrum. Vi kanske ska bygga ett matrum istället för verkstad/garage och låta svarta rummet vara en verkstad? Jag tror det är så vi vill leva våra liv, i närheten av en verkstad. Matrummet kan ligga ute på ängen istället. Fast samtidigt sätter vi maten och måltiden i centrum. Kan man kombinera matrum med verkstad? Då har man samlat de primära behoven på samma plats.

Min strävan mot ett veganliv går om intet om jag ska lyssna på experterna. Det finns inga fasta vegetabiliska fetter som är hälsosamma. Det är bara smör som gäller. Där måste jag göra avkall men det känns ändå inte som något större misslyckande. Hur mycket fast fett äter man egentligen? Många gånger går det ju att byta ut mot raps- eller olivolja. 

Lyssnade på radio härom dagen. Det handlade om vårdnadstvister. Personen som intervjuades jobbade med just detta och hon kom med några goda råd till föräldrar som var drabbade av detta men jag kände att även jag kunde lära mig något av det. Se anledningen till att du faktiskt valde att leva med din (före detta) partner från början. Se anledningen till att du skaffade barn med just honom/henne. Det finns ju faktiskt en sådan även om man vid en vårdnadstvist kan ha glömt eller förträngt den. För visst finns det tillfällen då man bara ser den andres dåliga sidor och man undrar varför man valde just det där monstret? För ingen är ju perfekt. Inte ens jag. Nej, ibland kan jag behöva påminna mig själv om varför jag valde en storrökande, småsur och dyskalkylektisk man med hudproblem och taskiga knän. Något måste det ju ha varit?

Då var vi igång!

Vi kan inte hålla fingrarna i styr. Nu är vi igång med köket. I veckan besökte vi banken för ett större lån. Det ska räcka till både garage, dränering och kök. Sen beställde vi golv. Det kommer nästa vecka. I morse var det en skorstenskille här och inspekterade platsen där vi vill installera vedspisen. Enligt honom fanns det inga hinder men det skulle inte bli som G hade gissat. Jag gissar inte över huvud taget. Jag väntar på svaren. Iallafall när det handlar om skorstenar. Där ligger mina kunskaper i lä. Eller vaddå kunskaper? Jag har över huvud taget inga kunskaper om skorstenar. Jag vet att det finns en, det är allt.

Igår var det en domedagsartikel i vår lokaltidning. Jag läser på jobbet eftersom vår prenumeration är uppsagd. Det har ju varit sportlov i Örebro så det har varit lugnt på jobbet den här veckan. Minst sagt. Att läsa tidningen på arbetstid har liksom inte varit något problem.

Hur som helst, i artikeln presenteras de nedskärningar som väntas i kommunen under 2009 och det var inte lite det. Det blev liksom ingenting kvar. Min arbetsplats skulle läggas ner och flera andra landsortsskolor. Snacka om att avfolka landsbygden. Sen skulle i stort sett alla kommunalt bekostade motionsanläggningar läggas ner. Sex av tio motionsspår, flera idrottsplatser med fotollsplaner och hockeyrinkar och sist men inte minst; man skulle sluta spola samtliga isar på vintern. Häpp! Det är bara gym som gäller i framtiden. Skidspår kommer de säkert inte heller att dra. Det hade de nog bara glömt att skriva. Nej, den hurtiga utomhusmotionären tvingas inomhus då det släcks och avfolkas i skogarna. Ännu friare spelrum för psykopater och galningar som överfaller och våldtar. Främja inte motionsidrott och rinkbandygängen som spelar och håller sig friska. Nej, låt dem sitta hemma och feta till sig och dra på sig välfärdssjukdomar istället. Eller låt dem köa för en halltid inomhus som redan nu är utopiskt svårt att få. Nästa generation kommer inte att förstå vad en skridsko är för konstig pryl. (Precis som jag fick förklara vad ett kassettband var för något för en sjuåring igår.) Och så kanske jag tvingas arbeta i stan. Men det känns ändå som om skolan kommer att få vara kvar. Det verkar så absurt att bussa in alla barn till stan att jag inte tror på det.


Ena delen av köket monteras ner. Inget slängs. Det ska återanvändas eller säljas.
IKEAs skåpstommar "Faktum" - någon intresserad?


Här någonstans kommer vedspisen att stå.
Närmare hörnet än fönstret. Hajar ni?


Matrummet får återigen agera förvaringsutrymme. Fan vad grejer man har...


Den östra delen av matrummet får samtidigt agera verkstad.
Här ska vedspisen monteras ihop. Hos oss är det känslan
som styr vilka byggen som kommer först. Inte förnuftet.
I så fall hade vi haft ett garage att göra detta i...

Man kan tycka att det ska finnas en kökssoffa i ett lantkök men inte hos oss. Not any more. Ärligt talat så har den egentligen aldrig passat i vårt kök. Den är både för lång och för hög och den skymmer fönstret och det har varit lite trångt. Fast den är ändå svår att göra sig av med. Nu tar vi trots allt steget - en välvårdad kökssoffa - någon? Målad i antikvitt och för närvarande med grön-vit rutig klädsel. Lätt att klä om själv. Förvaring under sitsen som sväljer mycket (skit). Alldeles för skön att ligga på. Köksstolarna är också till salu. Rejäla stolar av massivt trä med snideri i ryggstödet. Dessa också med grön-vit rutig sits. Ännu lättare att klä om. Vänskapspriser utlovas!


Kökssoffa och stolar (4 st) till salu! (Bättre bilder kommer.)


Kök och skidor

När någon av oss, i normala fall, får något drömskt i blicken eller stannar upp i en rörelse så brukar den andra fråga Vad tänker du på? Nuförtiden ställs frågan lite annorlunda; Vilken del av köket tänker du på? Vi har bestämt oss. Vi ska renovera köket NU. På fredag kommer killen som - förhoppningsvis - ska installera vedspisen åt oss. Fast bara på inspektion. I lördags var vi på IKEA. IKEA är oundvikligt. IKEA duger långt åt oss. I den nya kökslösningen finns det inte längre plats för kökssoffan, bordet och stolarna. Det ska bli en helt ny ordning. Var vi ska göra av de gamla grejerna? Ja hade vi byggt allt i RÄTT ordning så hade vi haft ett stort garage. Då hade vi ställt allt där. Nu finns det inget garage. För vi gör inget i rätt ordning. Det är ju så tråkigt. Och när man placerar in ett nytt kök och ett garage på den av Fru Paddal instiftade glamourskalan så vet iallafall jag vilket som hamnar högst. Jag menar, hur glamouröst är det med ett garage?


Kanske snart ett minne blott?

Eftersom det inte finns utrymme för några prenumerationer i dessa bistra besparingstider (men det finns tydligen plats för köksrenoveringar?) så har jag inga färska inredningstidningar att hämta inspiration ur. Spelar ingen roll. Jag har sparat alla gamla och det funkar nästan lika bra. Man glömmer så fort. Då kanske jag tittade på badrumsbilder. Köksbilderna är nya för mig. G kallar mig obsessed. Ska han säga.


Fotot är färskt men motivet...




En styck vedspis under renovering.

I helgen var det ultrafint väder och superförhållanden för skidåkning. Min förkylning var nästan passé så vi tog en tur i spåret. Vi var inte ensamma. Vi bor i mellansveriges finaste skidområde så det var ganska livligt i Getingedalen under lördagen och söndagen. G kämpade på trots att knäna värkte men han tror att det gör gott med lite rörelse. Jag hoppas han har rätt. Det skulle vara fint med en hel och smärtfri sambo snart. Eller ska vi börja fokusera på andra saker i livet än rörelse? Har detta blivit ett kroniskt tillstånd? Nu ligger han och snorar. Han fick min förkylning. Enligt honom är knäont ingenting mot den förkylning han dras med.


Invasion av skidåkare i Getingedalen.



Kajan på söndagstur.

Idag har jag satt de första fröerna. Paprika brukar behöva tid på sig för att hinna ge frukt. Jag är i fas. Sen blir det tomater och sen kommer gurkan och sen... Det känns som om startskottet för min odlingssäsong har gått. I love it. En självförsörjande årstid. Och mycket harmoni på köpet. Jag är så glad att jag upptäckte odlarglädjen i mig. Den är verkligen uppfriskande.

Den 15 mars har jag definitivt bantat färdigt. Jag tror jag är färdig tidigare än så. Om viktkurvan fortsätter att sjunka i samma takt som tidigare så är jag färdig i början av mars. Hur svårt kan det va?

Vacker måndag!

Solen skiner från en klarblå himmel, det är en halv meter snö, perfekta skidspår utanför knuten och jag slutar jobbet vid lunch. Vad händer? Jag får ont i halsen. No skiing. Å ena sidan fet-sörjer jag, å andra sidan måste jag tänka "Hur svårt kan det va?". Det finns absolut ingenting jag kan göra för att förändra min situation och det vackra vädret kan jag njuta av på andra sätt än i skidspåret. Nu gäller det istället att kurera mig snabbt och hålla tummarna för att snön är här för att stanna. Jag är optimist i det fallet. Vem tjänar förresten på att vara pessimist?

I lördags var jag på föreläsning om tillsatser i mat. Där fick jag flera av mina farhågor bekräftade och vatten på min kvarn men även nya MATnyttiga kunskaper. Om inte Tommy Svensson är en kvacksalvare förstås. Han kunde inte stoltsera med någon som helst utbildning, egen forskning eller titel men å andra sidan kanske det inte alltid krävs det. Men det skulle ha suttit fint med lite studier, vetenskapliga belägg och bevismaterial för att innehållet verkligen skulle få lite tyngd. Fast jag tror att han har rätt i grund och botten - det är skadligt med kemikalier i maten.

Enligt honom är kroppen gjord för naturlig föda, både animalisk och vegetabilisk (att bara äta vegetariskt har andra skäl än hälsoskäl), och det är sådan föda som bygger upp och stärker. Många tillsatser bryter ner vårt immunförsvar, är cancerogena och rent skadliga. Jag tvivlar inte en sekund på det men när han räknade upp alla symptom på att äta E621 (Mononatriumglutamat) så tror jag att det finns belägg för ett par av dem. Hur som helst, just Glutamat (eller Mononatriumglutamat) som är en smakförstärkare förekommer i en hel del livsmedel och är verkligen ingen sund ingrediens. Läs på dina förpackningar i fortsättningen. Glutamat kan vara orsaken till just dina hudproblem, din astma eller dina inflammationer.

Om du sedan vill fortsätta att sortera bort farliga tillsatser i din kost så börja med Lecitin (Sojalecitin), Aspartam och alla produkter med reducerad fetthalt. Fullkomligt galna prylar som verkligen bara gör skada i din kropp. Många gånger har man använt hexan, en cancerogen bensenprodukt, för att utvinna eller framställa vissa tillsatser och det finns alltid spår kvar av detta i slutänden. Mums.

Vill du veta mer så hör av dig. Jag har iallafall börjat rensa i mitt skafferi och tänker aldrig någonsin köpa matlagningsgrädde igen. Blir det för fett med vispgrädde? Späd med mjölk.

I torsdags åkte vi till Stockholm. G skulle undersöka sitt knä och jag höll honom sällskap. Vi besökte dessutom Liljevalchs konsthall och deras vårsalong. Det ångrar jag inte. Jättekul och sevärt. Inte alls pretto. Fast det kanske alltid är lite pretto att gå på konsthall på Djurgården? Sen åt vi lunch på Blå porten alldeles intill och det smakade underbart. Jag äter ju inte så mycket nufortiden. Fast det hade nog varit gott ändå. Trevligt ställe och bra käk.

Å så var det dunet. Inte för att jag är någon dunmänniska, det finns varken i mina kläder eller i min kudde, men efter Kalla Faktas dunspecial kommer jag definitivt aldrig att köpa något med dun. Med dessa kunskaper blir det bara lättare att vara vegan. Jag hoppas att även du tar ställning i dunfrågan.
 
Just nu går jag på Ipren. Full dos. Har genomgått halva kuren. Först gick jag omkring med en ond axel, drejaraxel, efter december månads massproduktion. Sen fick jag en öm häl för en dryg vecka sedan och då var det bara att börja knapra piller. Jag hade tänkt att axeln skulle gå över av sig själv om jag slutade dreja för en tid men det gick väldigt sakta. När hälen började ömma så hade jag två skäl att ta tag i saken. En öm häl är inget att skoja bort eftersom det kan bli ett kroniskt tillstånd (hälsporre) om man går för länge med det. Det är väl bara att konstatera - jag börjar bli gammal. En kärring med onda fötter som alltid har ett par fotriktiga inneskor, en liten kofta och (minst) ett par läsglasögon i väskan. Att alltid ha en väska är ju bara det ett kärringtecken.

Förresten såg jag Babel för inte så länge sedan och då handlade det om författare som skrev om sin psykiska ohälsa. Även om jag inte vill sälla mig till den psykiskt sjuka skaran så kände jag ändå en viss koppling. För frågan är om de bara skriver för att förmedla ett budskap eller om det också handlar om terapi? Sätter jag ord på något så får jag det ur mig, oavsett om någon annan har gjort det före mig. Naturligtvis kan man se Babel på SVT Play, min nya favorit.

Å G mekar bil. Plötsligt pajar allt på Volvon. Tack och lov kan han fixa det mesta själv och tack och lov har han tillgång till verkstad på jobbet, men detta skäl mycket av hans lediga tid just nu. Alltid är det nåt.

Nu ska jag kurera mig. Mitt bästa sätt är VVV, vatten, vila och värme. Som om det skulle skilja sig från mitt vanliga sätt att leva...?

Mera veg-propaganda!

Kan ju inte låta bli att slå ett slag för vegetarianismen så fort jag får möjlighet och nya argument. Eller gamla argument från en ny mun. Ju fler desto bättre! Peter Wahlbeck menar som följer (och jag är benägen att hålla med):

"Köttkonsumtionen är ett stort samhällspolitiskt problem. För mig är det dessutom en etisk, moralisk och andlig fråga. Det är en vidrig process bakom köttindustrin. Jag blir sur när folk kallar sig intellektuella och äter kött! Det är en stor bit man inte har fattat då." /.../ Peter framhåller vanor och traditioner som vegetarismens värsta fiende. "Det är varken svårare eller tar längre tid att laga vegetarisk mat, det gäller bara att tänka i nya banor. Människor måste förstå vilket resursslöseri det är att äta så mycket kött som vi gör idag."

 Ur Hälsa (januari 2009)


Hela artikeln kan läsas här.



Go Peter!

Varför just domherrar?

Vad är det med domherrarna i år? Nu har den tredje domherren flugit in i vårt fönster och dött. Inga andra fåglar. Tillfällighet eller?


Nummer ett levde fortfarande när vi hittade den. Vi trodde att
hon (en domdam) skulle kvickna till i inomhusvärmen men icke.



Nummer två...



...och nummer tre dog samma dag. Upplivningsförsök överflödiga. Stereo-kamikaze?


Som ni ser så har jag fått fart på bilderna igen. Visserligen är bilddatorn (PC:n) trasig, fast inte på grund av mig vilket jag befarade, men skam den som ger sig. Nu har jag fått lära mig att hantera bilder även på Macen. IT-enheten misstänker ett ganska billigt och enkelt fel på PC:n som han kan klara själv. Jag håller tummarna eftersom jag, trots allt, fortfarande är en PC-tjej (tant?).

RSS 2.0