Döm om min förvåning

Igår satt jag och kletade med en Creme Bonjourost på knäckebröd istället för att äta lunch. Inte så smart men det hör inte hit. Får för mig att jag ska vända på burken och kolla hur många E-ämnen det är i osten. Blir inte förvånad att det är några stycken men det som däremot får upp ögonen på mig är att det är gelatin (svin!) i osten! Visst är det mitt eget ansvar att kolla upp allt jag äter men jag trodde verkligen inte att det var gelatin i färskost. Skrev naturligtvis ett ifrågasättande brev till Creme Bonjour men fick till svar att de inte hade några planer på att ändra receptet och att jag fick hitta en annan ost. Good Bye Creme Bonjour! Det finns ganska många andra gel-bildande ämnen, till och med naturliga, men om ni väljer gelatin så säger jag adjö.

Sen kommer vi till det här med löpe... i de flesta ostar är det löpe och för att få fram löpe måste det dö en kalv. Vegetariskt? Knappast. Nu läser jag för fullt om vegetabiliskt löpe och om vilka produkter som innehåller detta.

Fakta från Ostfrämjandet:

Hur tillverkar man löpe?
  1. Kalvmagarna kommer frysta till löpefabriken där de finfördelas och mals.
  2. Den malda massan förs över till tankar där den extraheras (lakas ur) med 12 % saltlösning. Under extraktionen lakas chymosin och andra enzymer ut ur magarna.
  3. Extraktet av enzymer separeras från resten av innehållet i tanken genom filtrering.
  4. Rening sker i ett flertal steg för att få bort partiklar och oönskade bakterier.
  5. Extraktet koncentreras till rätt koncentration och löpestyrka. Det sker med hjälp av ultrafiltrering.
  6. Produkten är klar.
  7. Kontroll.
Hur gamla är kalvarna som används till löpeframställning?
  • Kalvarna slaktas vid två till tre veckors ålder. (Men man tar även hand om köttet, inte bara löpen.)
  •  I Sverige kommer den mesta löpen från import eftersom det inte slaktas tillräckligt mycket kalvar i landet.

Vegetabiliska alternativ

Eftersom det råder brist på kalvlöpe har man tagit fram även andra typer av mjölkkoagulerande enzymer. Dessa får inte kallas för löpe utan skall märkas med vegetabiliskt ystenzym alternativt mjölkkoagulerande enzym på ostförpackningen. Exempel på sådana ostar är Västan och ekologisk Hushållsost, som säljs av Ostkompaniet.

Fontanas grekiska/cypriotiska ostar är vegetariska. Västan 10% Mild, 5% och 15% Omega 3 är vegetariska. Valio Emmenthaler och cottage cheese är vegetariska. Om du vill använda kesella, välj istället någon typ av färskost t ex BUKO, då kesella också innehåller löpe.




Har införskaffat mig en bok från Livsmedelsverket med en förteckning över alla tillsatser i mat. Mig lurar ni inte längre.

Julmarknad

På lördag är det julmarknad i Klockhammar. I det lilla formatet. Fast väldigt stämningsfullt. Jag säljer keramik.

Plats: Spåhagen (torpet på höger sida efter hästhagen) och Smedjan (på andra sidan vägen).
Tid: Lördagen den 29 november kl. 14-16

Glögg, pepparkakor, lite försäljning mm.

Välkomna!

E120


Bild från Veganbidraget.blogspot.com


E120 är ett rött färgämne gjort av löss (karmin) och förekommer i livsmedel oftare än jag trodde. Varning för E120!


Tre anledningar att besöka söööööööders höjder

Nästa gång jag åker till Stockholm ska jag besöka följande tre butiker:

Gryningen
Goodstore
Cajsa Varg (så klart!)

Eftersom vi har köpstopp på allt annat än mat och dryck så satsar vi lite extra på det. Sen blir det inga andra butiker. Fönstershoppa är inte min grej. Visserligen ska jag till Kista, nästan Stockholm, nästa söndag på hantverksmässa. Men jag ska åka med en stressad hantverkskompis så det blir inga andra utsvävningar. Det hinner inte hon.

Det finns ingen motsvarighet till ovan nämnda butiker i Örebro. Dessutom strävar de mot samma mål som jag. Ekologiskt, naturligt och i två av fallen veganskt. Gött. Alla tre ligger i närheten av varandra. Gött gött. Man behöver nämligen bil om man ska handla. Det brukar bli mycket.

Bla bla bla

Fredagen den 21 november:



G säger att hans bästa låt är I'm against it med Ramones. Jag är inte förvånad. Han älskar att sjunga med i textraden  I don't like anything.

Äntligen finns det svensktillverkade vinägerchips! Man undrar ju varför det tog hundra år för Estrella att fatta att engelsmännnen har rätt på åtminstone en punkt. Vinägerchips är gott. Fast det kunde vara ännu mer vinägersmak enligt mig. Å så läser jag innehållsförteckningen. Fem olika E-ämnen och mjölk. MJÖLK? I chips? Jag äter inte E-ämnen. Jag försöker vara vegan. Men chips är ju gott...



La Chasse. Det klassiska jaktvinet. Det dricker vi ikväll. Box förstås. Det är en älg på kartongen. Vinet kommer från Sydafrika. La Chasse betyder jakt. Jag fattar ingenting. Det klassiska jaktvinet ... I think I swim.



Vi har slutat med vinflaskor. Iallafall på ett tag. I vårt tjusiga vinställ har vi samlat reseviner, presentviner och löneviner under de senaste åren men vi har inte druckit dem i samma takt. För sent insåg vi att alla viner inte är lämpade för lagring. Därav utrensningen i vinstället och införandet av en ny taktik för flaskviner.

En bloggande vän lärde mig att det inte är en riktig blogg förrän man har haft en dagens outfit. Här är min:


  • Fleecetröja från Vingåkers factory outlet eftersom jag fryser som fan. Frysgenerna kommer från farsan.
  • Mjukisbrallor som har sett sina bästa dagar. Tur att ni slipper se sprickan i röven. Jag tror att jag fick dem i julklapp för.... 20 år sedan. Tack Champion för en schysst kvalitet.
  • Fårskinnstofflor med ofrivilliga ventilationsglipor. Ett måste för Kajan med frysgenerna och i synnerhet i ett gammalt hus med självdrag. Julklapp av G förra året eftersom han hade toktröttnat på mina dunsockar. Eller haldoltofflorna som han kallade dem.
  • Strumpor (ej synliga) från Ullmax. Kläder som sponsrar föreningslivet.
  • Ännu mera tur för er - jag har BH ikväll. Inköpt på HM postorder för övrigt.
  • Trosor... förmodligen även de från Ullmax. Boxer så klart. String är djävulens påfund. Eller mannens. Eller den underkastande kvinnans.

Mina föräldrar fortsätter sin resa genom staterna. Läser om deras upplevelser i deras blogg.

Å så vill jag klara ut en sak. Varför är det så skönt... är inte gjord av Bo Kaspers utan av Galon. Jag vet att det råder ett missförstånd i detta spörsmål. Bo Kaspers har aldrig varit i närheten av den låten. Sångaren i Galon låter lite som Bo Sundström. Därav missförståndet kanske. En gång, när jag fortfarande levde i villfarelse, berättade jag för ett ultrakristet  Bo Kaspers-fan om Varför-låten. Hon blev upprörd. Hehe.

Vi har isiga vägar här uppe. Jävligt isiga. Idag höll jag knappt på att komma upp för backen så jag ringde vägverket. Jag valde att låta överjävligt trevlig och tillmötesgående. Efter det kom sandbilen. Jag kunde ha låtit som jag egentligen hade velat - jävligt förbannad, rädd och irriterad men då hade förmodligen damen på vägverket inte skickat någon sandbil. Jag ska inte behöva ringa för att få lite sand. Jävla snåljåpar.

Kanske är det för att jag är hes som jag skriver så mycket. Kanske är det för att jag har druckit det klassiska jaktvinet. Jag bör ju inte prata. Eller pladdra som det övergår till efter lite jaktvin. Eller kan det bero på att G har pratat med sin pojkvän i telefon den senaste timman? Jag lovar, hade han inte varit hetero så hade han dumpat mig för T.

Resten av fredagskvällen har vi ägnat åt dans. Det är svårt att dansa utan ett fungerande vänsterknä:


Can you hear me?

Frustrerande att inte ha någon röst. Så här länge har den aldrig varit borta förr. Det är svårt att ha ett jobb som bygger på kommunikation men jag kan ju inte vara hemma bara för att rösten är borta. Jag är ju pigg. I så fall får de hitta andra arbetsuppgifter åt mig. Jag har till exempel stått och målat en skylt igår och idag. Sen fick jag ägna mig åt dokumentation och lite datajobb men jag kommer ju ändå inte undan barnen helt och hållet. Jag visslar, klappar händer, knackar i bordet och väser. Och blir trött. Det är jobbigt att väsa och leka charader. Ser fram emot helgen. Fast det hade jag gjort även med röst. Ska undvika pladdervin då, trots att det är helg, eftersom total tystnad förmodligen är bästa medicinen.

Hallå?

Hörs jag? Nej jag har tappat rösten. Den försvann igår kväll på en 40årsfest. Skulle vara bra att ha den imorgon när jag ska jobba. Nåväl, festen var kul. Hade dessutom haft 10 vänner på besök under dagen. Först tränade de och sen åt de lunch. För fjärde gången i ordningen har vi setts hemma hos mig i mitten av november för att pladdra av oss. Mina träningskompisar är väldigt betydelsefulla för mig och detta är mitt sätt att visa denna uppskattning.

Har börjat fundera på att gå ner i tjänst några timmar. En halv dag. Bara funderat. Har inte räknat på det. I så fall skulle jag kunna ägna dessa timmar åt verkstan på regelbunden basis och slippa bli stressad över att jag alltid ligger efter och inte tar tag i skapandet på allvar. Ju fler som "skäller" på mig för att jag inte satsar mer på keramiken desto bättre. Det skulle nog göra stor skillnad om jag vågade göra det. För min självkänsla.

Det snöar igen. Andra ringningen?

Tur att G jobbar idag så att jag inte frestas att prata med honom. Idag satsar jag först och främst på att vara tyst. I övrigt blir det lite tvätt, disk och ugnssättning (keramik).

Grattis pappa på 65-årsdagen där borta in the USA!

Händelser utöver det vanliga

Förra helgen var vi på teater. Bara det är positivt i sig eftersom det händer så oerhört sällan. Pjäsen var skaplig. Teatersvenska anno 1896 kan kännas lite uppstyltat och i kombination med de överdrivna uttrycken blir det lite överspelat och svårt att ta till sig men innehållet var annars rätt intressant; genus och konstnärsskap. Lokalen och den dans som dessutom utfördes mitt i andra akten bidrog till pluspoängen.

Dagen innan hade jag tränat ihop med mina orienterarvänner. Därför hade jag en djävulsk träningsvärk. För att döva smärtorna för en stund, och för att - kanske ännu mer - vi ändå var i stan en fredagkväll, så slog vi oss samman med våra trogna pubvänner på ett av stans charmigare ställen och svingade några exklusiva bägare. Klart trevligt.

Alkoholhalten i ovan nämnda bägare tvingade oss att lämna bilen och ta bussen till vårt övernattningsrum i källaren i föräldrahemmet. Där blev vi kvar halva lördagen. Sen åkte vi hem och lagade en supermiddag och sen såg vi film. Först Taken och sen The perfect assistant. Den första var skitbra och den andra var skitdålig. I eftertexten till den andra filmen upptäckte jag att den var kanadensisk och enligt min syster finns det inga bra kanadensiska filmer. Jag är benägen att hålla med. Taken däremot... jo men jag kan också bli otrevlig när jag är stressad. Den här killen är JÄVLIGT förbannad och JÄVLIGT stressad. Tro jag det. Ibland skulle nog även jag kunna vara beredd att döda.

På söndagen började träningsvärken gå över och jag behövde inte längre hjälp när jag skulle resa mig från toaletten. Min personlige tränare, gym-sadisten, kan slänga sig i väggen. Så här jävlig träningsvärk har han aldrig lyckats åstadkomma, alla fina maskiner till trots. Nej, allt som behövdes för att få århundradets träningsvärk var ett motionsspår och några grymma övningar i detta. Fast den som hade hittat på övningarna måste vara syster till gym-sadisten. Tjeckiska är hon dessutom. Det säger ju allt.

Sen lekte jag med min nya mobiltelefon. Egentligen är jag emot att byta mobiltelefon, det är så förbannat krångligt att lära sig hitta på en ny mobil, men när det inte längre händer något när man trycker på knapparna på den gamla är man så illa tvungen. Tack och lov köpte jag en av samma märke så att de liknar varandra någorlunda men den är betydligt mera ömtålig än min gamla. Den sortens mobiler har slutat tillverkas eftersom de håller för bra...

Sen kom jag till Point of no Return. Det finns bara en (1) sak för mig att göra nu. Gå ut i verkstan och producera. Om jag ska slippa stå med skammens rodnad över mitt anlete på decembers julmarknader så måste jag börja producera. Så det gjorde jag och det har jag gjort sedan dess. Och det är roligt. Det är bara den höga måste-tröskeln som ska klivas över. Så nu vet ni var ni hittar mig.

Gs knä suger. Det verkar bli en låååååång historia.

Mor och far åkte till USA igår för att bland annat hälsa på syrran. Få se nu, hur långt är det kvar till min pension...?

In Vitrokött

Vad sägs om laboratoriekött?

Ur artikel i DN:

Förespråkarna för in vitro-kött, som det kallas, har starka argument. Redan i dag står köttproduktionen i världen för 18 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Samtidigt spår FN:s livsmedelsorgan FAO att köttkonsumtionen globalt kommer att fördubblas fram till 2050. I dag äter västvärlden i genomsnitt 43 kilo kött per person och år, en siffra som ökar med 2 procent årligen. I utvecklingsländer, som Indien och Kina, ökar köttkonsumtionen ännu snabbare i takt med att ekonomin växer.

Vad sägs om att bli vegis istället?

Brev till Go Green

Hej Go Green!

Tack för alla era fina produkter till exempel bönröror, salsor och yoghurt. Såg att ni tagit fram en jordgubbsyoghurt på 750 ml, vad gott tänkte jag! Blev mycket besviken när jag såg att ni tillsatt färgämnet Karmin i er yoghurt. Karmin, som tillverkas av löss, tycker inte jag hör hemma i en vegetabilisk yoghurt och jag uppmanar er härmed att tillsätta ett annat färgämne i er produkt så att alla kan äta den. Gärna ett mer naturligt färgämne t.ex. rödbetsrött.

Med vänliga hälsningar Kajsa från Örebro

Om du också vill skicka ett mail till Go Green så finns kontaktformuläret här. Om tillräckligt många gör det så kanske de lyssnar.

Tack till Björn på Vegankrubb som tipsade mig om detta.

Vinter!

Ja tydligen var det vintern som kom. Fast det kanske inte är den riktiga vintern. Spelar ingen roll. Vi har definitivt vinterkänsla i Getingedalen och vinterdäcken är på. Har sprungit en sväng på morgonen idag. Frös idiotmycket om mina idiothänder. Trots vantar. Jävligt jobbiga händer. Nu ska jag vara inne resten av dagen.


Night view från verandan. Iskälken från Lindesberg kan komma väl till pass nu!



Getingedalen 1/11 2008.


Det kanske blir bio imorgon. Baader-Meinhof komplex. Började läsa om dem på den tiden jag trodde att jag skulle bli tysklärare. Fascinerades. Ser fram emot filmen.

Ikväll hoppas jag att det blir god mat och vin. Kanske lite backgammon. Är det någon som har sett mig i verkstan på länge? Nej inte jag heller. Ingen framfart = bakfart. Om drygt en månad är det julmarknad och då förväntas jag stå där med en massa tjusiga små saker. Hur ska det gå till?

RSS 2.0