Hic Locus Sanctus Est

Kom plötsligt att tänka på en dokumentär som jag av en tillfällighet råkade se på SVT för ett par veckor sedan. Ni vet, man sätter på TV:n i brist på annat middagssällskap. G var på jobbet. Där visas Trädälskaren, en skön historia om en skön kille som tröttnar på storstadslivet och bygger en koja i skogen. Den går naturligtvis att beskåda på SVT play.

I en centrifugal kultur där vi slängs utåt hela tiden behöver människan en centripetal rörelse som motvikt. Vi behöver hitta långsamma arenor, fickor i tiden, där vi kan hinna ikapp oss själva. Detta kräver dessutom en fysisk plats, en plats som är min. Klostertraditionen är ett exempel på detta. Enligt religionspsykolog Owe Wikström, som för övrigt figurerar i filmen och som ligger bakom det mesta som jag skriver här, så växte klosterkulturen upp som en reaktion mot den förvirrande centrifugalkraften. Det finns ett latinskt begrepp för detta.

Hic Locus Sanctus Est. Detta är platsen.

Jag kan aldrig fly från mig själv. Det gäller att hitta platser där jag står ut med mig själv.

Getingedalen.

Semestervecka ett - check!

Godmorgon! Här har ni semester-kajan!


Jävligt bra bild för att vara tagen av en hund.

Torsdagen den 18 juni
Kajan norpar det tidiga öppningsskiftet och släpps iväg långt före lunch av sina kollegor. Semester! Vi packar Dino och åker mot Borås. Vi tar den långsamma vägen vid sidan om den riktiga vägen så att man får se lite kul grejer. Konserten börjar inte förrän åtta.

Väl framme i Borås bestämmer vi oss för att bo på parkeringen alldeles intill Åhaga, de ombyggda lokstallarna där Morrissey ska spela. Den duger gott åt oss då det både finns gräsytor och en bäck. Tittade man åt andra hållet såg man i och för sig ICA Maxi och Burger King men det brydde vi oss inte om. Vi var fokuserade på Morrissey. Förfestar en timma och sen går vi in. Den gamle mannen öppnar med This Charming Man och till och med Kajan blir lycklig.

Upprymda och en aning euforiska tar vi rygg på Borås musikelit mot centrum och vi avslutar kvällen med en ale på puben. Sen somnar vi gott i Dino.

Hur det gick med det vegetariska kravet från artisten? Jo men det gick ju bra. Restaurangen på arenan valde att stänga.

Fredagen den 19 juni (midsommarafton)
Vi skattar vår lyckliga stjärna att midsommarafton 2009 inte gick till historien som årets varmaste dag. Det är ingen hit att bo i bilen när det är värmebölja. Istället vaknar vi av oss själva i en vältempererad bil och lugna förhållanden. Midsommarafton är en helig dag för svensken, något som vi kommer att få känna av under återstoden av dagen. Nåja, vi tar en kaffe och ett toabesök på ICA Maxi och sen frågar vi oss fram till Ramnaparken i Borås. Där bevistade vi en konstutställning, både ute och inne, men fick samtidigt lite midsommarfeeling eftersom ett traditionellt firande pågick på samma plats.


Närsynt gammal punkare



Lite keramik och Kajan är nöjd

Vi drar vidare mot Hunneberg (utanför Trollhättan) men stannar i vanlig ordning och tittar på fornminnen, kulturskatter och härlig natur så fort vi ser något som lockar. Vad sägs om Sveriges enda bevarade stavkyrka? Vi kör runt på Halle- och Hunneberg och stannar till och gör några mindre vandringar. Naturen är vacker och vädret är skönt. Det är bara vi och två tyska husbilar. Hela Sverige firar midsommar.


Rotvälta till höger. Kajan till vänster.


Utsiktsplatsen "Predikstolen", 68 meter över Vänern.



Albinosnigel

På kvällen hittar vi en sån där extra fin rastplats. Ni vet, bredvid en sjö, med ren toalett, bänkar och bord och som ligger en bit in från vägen. Här stannar vi för natten. Vi kör upp Dino på gräset alldeles intill bordet och under träden så att vi slipper morgonsolen. Här kokar vi färsk potatis på Trangiaköket och grillar godsaker på engångsgrillen. Världen är död och vi får vara ensamma tack vare de svenska midsommartraditionerna. Somnar in i Dino men väcks bryskt av hårda knackningar och starka lampor. Det är polisen. Öppna! Någon har ringt och tyckt att det står en bil konstigt parkerad. Någon som tydligen inte firade midsommar. Polisen gör en rutinkoll av oss och drar sen vidare. Vi har bott i bilen under semestrarna i sju års tid, både i Sverige och andra länder, och vi har stått på betydligt mer suspekta platser än denna. Det här var första gången vi fick besök under natten. På en rastplats utanför Trollhättan.


Rastplatsen där det begav sig.


Lördagen den 20 juni (midsommardagen)
Den här dagen är nog Sverige, om möjligt, ännu dödare. Efter frukost kör vi in i Vänersborg. Lilla Paris. Där hittar vi tre A-lagare på en parksoffa, en staty av Carl Milles och en rar liten stadskärna. Sen kör vi mot Trollhättan. Centrum är inget märkvärdigt men vi tar en tur till sluss- och fallområdet. Ett imponerande ställe med slussar till höger och vänster. Gamla slussen och nya slussen. Nedre slussen och övre slussen. Och så Göta älv på det. Utbyggd och uppdämd med  kraftstationer i tre sektioner. Vi kollar både det ena och andra och tar en fika på slusscaféet. Vädret är härligt och vi sitter ute medans ett par fritidsbåtar slussas söderut. Går på toa och hittar duschar som vi utnyttjar. Nästa Lidköping!

Vi passerar själva staden ganska snabbt. Hade inte Rörstrand Center varit stängt så hade vi gått in där. Vi kör vidare mot en annan turistattraktion istället. En som är klok nog att hålla öppet - Läckö slott. Här pågår medeltidsmarknad och vi köper biljetter för att kunna ta del av allt. Vi tillbringar åtskilliga timmar på Läckö-området och väljer till och med att boka bord på slottsrestaurangen Fataburen. Här ska bli slottsmiddag!


Slottsfrun


På natten sover vi vid en fornlämning Lasse i bergets grotta och det ångrar vi inte. En vacker midsommaräng, utedass, dricksvatten och grillplats.

Frukost hos Lasse i berget

Söndagen den 21 juni
Vi avverkar Kinnekulle och alla dess småvägar, gårdsbutiker, trädgårdscaféer, medeltida kyrkor, utkikstorn och naturtillgångar (ramslök) under soliga och härliga väderförhållanden. När eftermiddagen kommer är vi nöjda och styr hemåt. Ett stopp till gör vi innan vi landar i Getingedalen; Tjälvesta äng mellan Askersund och Vretstorp. Där tar vi en promenad.


Fikar man hemma hos någon så...


Tjälvesta äng


Måndagen den 22 juni

Vädret är gudomligt. Vi bakar och klipper gräs. På eftermiddagen får vi besök av mina föräldrar som lyckas klämma in en uppvaktning av G mellan golfrundan och tandläkarbesöket. Vi tar dessutom en träningsrunda i skogen. Sen äter vi middag och när pensionärerna har åkt lyssnar vi på reprisen av Sommar med Hanna Hellquist.

Tisdagen den 23 juni (G:s födelsedag)
Vad vill du göra idag? frågar jag min sambo när jag uppvaktar honom med frukost på sängen. Jag vill åka till stan och köpa en armeringsmatta svarar han. Andra födelsedagsbarn hade kanske hellre legat i hängmattan och käkat praliner men inte G. Efter inköpet vill han dessutom gräva. Det är farligt att åka på semester. Man får så mycket nya idéer. Nu ska vi göra en örtagård. Jag trodde dock inte att han ville göra den när han fyller år men jorå, det var precis vad han ville. Så under eftermiddagen och kvällen gräver vi så svetten sprutar. Vid åttatiden måste jag dock säga ifrån, även om födelsedagsbarnet bestämmer dagsprogrammet, för då är jag aptrött och skithungrig.

Vi dricker årets drink - rosévin och apelsinfanta och äter sparrisrisotto. Sen är det U21-fotboll på TV och det vill födelsedagsbarnet se. Själv lyssnar jag på reprisen av Sommar med Helena von Sweigbergk. Hon lär mig att jag är biofilist.

Enligt biologen Edward O. Wilson har människan ett behov av natur. Vi har en förmåga att hämta kraft ur naturupplevelser och upplevelserna ger oss perspektiv på livet. Denna längtan efter och behov av levande natur kallar Wilson biofili.

Onsdagen den 24 juni
Idag ska vi på ett märkligt möte. En före detta kollega till mig är gift med en före detta kollega till G. Pensionärer nu. Vi blir hembjudna till dem på 11-kaffe. De har något att visa oss. Det visar sig vara ett sektbetonat förtäckt pyramidspel. Amway. Med ett saligt engagemang förklarar de för oss att vi ska sälja amerikanskt tvättmedel och bli miljonärer. Vi ska fundera på saken säger vi med munnen full av mutbulle och sen åker vi hem och skrattar ihjäl oss. Vilka dårar!

Vi fortsätter slita med örtagården och den börjar ta form av något vackert men vi bestämmer att följande dag måste bli en vilodag.


Detalj i nya örtagården


Torsdagen den 25 juni
En dag i hängmattan. Skulle vi klara av det? Jo men det gick faktiskt rätt så bra. Några rastlösa ryck fick jag trots allt men det var inte i paritet med tisdagens och onsdagens slit. I övrigt drack vi sommardrinkar med mycket is, läste mammas sorterade tidningar och brände oss.

Kajan: Skulle vi kunna få era gamla tidningar?
Mamma: Självklart!

Min avsikt var dock att lägga tidningarna i botten på örtagården för att hindra ogräset från att tränga igenom. Det sa jag aldrig till mamma. Därför sorterade hon dem i datumordning och lade den lättsamma lördagsbilagan Latte i en särskild hög. Hon trodde bara att jag ville ha lite trevlig semesterläsning. Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad i växtlighet i jorden ovanpå majtidningarna och juniupplagan.

Våra sektvänner från Amway ringer. Kan vi komma upp till er i eftermiddag för ett uppföljningsmöte? Vi ska bort, säger G. Kan vi komma imorgon vid 11 istället? Jo men okej, säger G. Eller förresten, vi är inte intresserade. Tack och hej. Uppföljning?! Vad var det där egentligen?!

Vi tar en promenad till Kalltjärn, vår sjö. Ensamma som vanligt. Tar ett nakendopp. Årets första. Det går fort. På gränsen till för kallt. Hunden är dock nöjd.

Vi orkar bara 10 minuter av sommarpratarreprisen med Malin Åkerman den kvällen. Såååååå inihelvete tråååååååkig.

Fredagen den 26 juni
Slö dag. G har bränt sig och vill vara i skuggan. Åker till stan och köper sten och reaklänning. G putsar och fejar medan jag och hunden springer i skogen. Vi provar att göra egen gnocchi vilket visar sig bli gott. Har ett kokboksbrainstorm inför Cirkus Paddals besök nästa vecka. Tänder alla ljusen i växthuset och dricker vin.

Hur svårt kan det va att ha semester?






Same same but different names

På jobbet går jag under benämningen Ferrarin. Ingen av mina kollegor tror mig när jag säger att vi lever enligt slowkulturens normer hemma i Getingedalen. På jobbet ser jag tydligen till att hastigheten över dygnet trots allt är konstant. Sen kom flytten. Den som jag beskrev i förra inlägget. Jag fick chansen att forma ett nytt fritids och jävlar - den chansen tog jag. Mina kollegor är antingen för gamla eller lägger allt krut på andra formationer (min jämngamla estetkollega renoverar hus) så jag fick chansen att styra. Därmed blev jag Simon.

Simon says is a game for three or more players (most often children). One of the people is "Simon". The others must do what Simon tells them to do when asked with a phrase beginning with "Simon says". If Simon says "Simon says jump", the players must jump (players that do not jump are out). (Från Wikipedia)

Först trodde jag att de åsyftade min tendens att dominera. Vid det senaste medarbetarsamtalet fick jag idel positiv kritik men min chef hade också noterat att jag tog mycket plats, både på gott och ont. Jag vet, men jag skyller på mitt stjärntecken. Fast det var nog Simon i Simon & Thomas som min käre arbetsledare tänkte på när han döpte om mig.

Äntligen! Nu är min julklapp på gång. Alltså G:s julklapp till mig från 2008. Den som väntar på något gott... En rakuugn är under leverans till Getingedalen och jag ser fram emot att kunna bränna lite nya spännande grejer. Det roliga är att jag fick samma present när jag fyllde år i mars. Det är ju rationellt. Att ge bort samma sak två gånger menar jag. Hade jag inte frågat förra veckan Duuuu, den där rakuugnen... så hade han kunnat ge bort den tre gånger. Nej jag är inte bitter. Anledningarna till att det tagit sådan tid var nog samma som det alltid är när det kommer till Herr G; skyhöga ambitioner och lika mycket tidsoptimist. Tanken var att han skulle ha tillverkat ugnen själv men det blev ett alltför stort projekt som konkurrerades ut av mera attraherande dito. Jag har ju haft så mycket annat, du vet. Jo, jag vet men nu kommer vi till nästa spännande karaktärsdrag; prioriteringsförmåga. Detta är dock godtyckligt. Det jag anser vara knepig prioritering kan han istället tycka vara värt VM-guld i logistik. Därom kan jag inget säga förutom att jag inte är typen som väntar hur länge som helst. Jag vill dock komma med ett litet exempel.

Imorgon förmiddag åker vi söderut (Morrisseys Meat is Murder-konsert i Borås). Dino ska städas, packas och bäddas inför avresan och en av oss jobbar, en har semester. Den som har semester skulle laga bilstereon under tiden den andra var på jobbet. Dessutom skulle stereomekanikern hinna åka in till stan och uppvakta mammas nya kille på 84-årsdagen. Sen skulle vi städa och allt det där tillsammans på kvällen. Istället för att meka bilstereo så målar han om en fläckig fönsterbräda och smider planer inför ett betonggjutarprojekt i industrimått. Vår gemensamma packningskväll går just nu om intet. Någon lagar bilsteron.

Det har forskats om sånt här. Våra olika personligheter och styrkor. För man måste kalla det för styrkor. Inte fokusera på svagheter, aja baja. Därför går vi nu under smeknamnen Kajan Blå och Gröne G. Edward de Bono utformade metoden Sex tänkade hattar och dessa har olika färger. Tack vare dessa hattar och färger tycker jag nog att det är lättare att förstå min partner. Kommunikationen blir tydligare på något sätt. Det är skitsnack att män skulle komma från någon annan planet. Accepterar man ett sådant boksäljartrick så accepterar man också trassliga kommunikationer. Man kommer aldrig hitta genvägarna eftersom man inte tror att sådana över huvud taget finns.

Inget garage än. Men det börjar närma sig på något sätt. Jag vet inte på vilket sätt men det känns i luften. Fast vi, eller framför allt Gröne G, är redan någon annanstans i tankarna. Nu ska det byggas en gäststuga av bastuvirket (Hurra säger Kajan som absolut inte vill ha någon bastu) uppe på kullen i skogen bakom svarta vedboden. Därför sliter han med mossa och rötter och annan natur som under de senaste 100 åren har växt över en kal bergknalle. Sen planerar han att bygga in vår veranda till modell punch. Helt okej säger Kajan Blå men ska vi inte ta en sak i taget? Det ena behöver inte utesluta det andra menar Gröne G och kommer med ytterligare ett drömprojekt; ett orangeri modell realistiskt. Om vi tar bort köksfarstun som sitter på husets högra gavel och bygger ut gaveln med ett inglasat parti så behöver vi bara bygga tre väggar och dessutom får vi vårt efterlängtade uterum med anslutning direkt till köket. Ett uterum som vi inte riktigt har lyckats få till på det tilltänkta däcket. I tanken alltså. Det är tur vi ska bo kvar här för det här kommer att ta tid.

Jag är glad om vi hinner flytta på våra perenner i sommar. Det ska bli nya rabatter på nya platser och det kommer att bli så bra. Jag får börja om med alla mina blommor och det kan de behöva, delas och föryngras.

Nästa vecka fyller G 44 år. Duuuu älskling, jag har haft lite mycket på sistone... Inte Kajan Blå. Hon funkar inte så. Hon är ju blå. Det är inte hennes recept på ett långvarigt förhållande. Mina föräldrar vill också uppvakta G på hans födelsedag. Följande elektroniska brevväxling illustrerar den pigga pensionären och dennes hektiska tillvaro:

F = föräldrarna; K = Kajan

F: När får vi komma och uppvakta G?
K: Nästa söndag.
F: Då kan inte vi.
K: Nu på söndag då?
F: Då kan vi inte heller.
K: Det är kanske bättre att ni säger när ni kan istället.
F: På måndag är det tandläkaren, på tisdag är det golf, på onsdag är det bridge, på torsdag ska jag till frissan och på fredag reser vi bort och kommer aldrig mera hem igen (typ).

Imorgon förmiddag får vi semester båda två, både Gröne G och Kajan Blå!

Bäst att man skriver en rad...

Måste hålla tungan rätt i munnen så att jag inte börjar skriva på finska. Har haft live show från Jukolan Viesti (världens största orienteringsstafett) på datorn hela dagen. Jag brukar vara med där - det är en förbannat skitkul upplevelse - men tyckte att jag hade tränat för dåligt under våren. Jag kommer igen 2010. Som 40-åring.

Fick dock ett ryck under eftermiddagen, tog en paus från den finska cirkusen och sprang en egen runda i skogen. Hunden var rastlös och något sa mig att jag skulle vara väldigt nöjd efteråt. Dessutom hade jag, min vana trogen, varit inne på världens bästa vädersite och sett att det skulle börja regna klockan sex och hade jag inte kommit ut innan dess skulle det aldrig bli av.


Rädisor före midsommar? Indeed! Nya frön är redan nere i jorden.


G jobbar natthelg. På måndag börjar hans semester. Själv ska jag slava i fyra dagar till sen åker vi till Borås. Eller slava, jag har verkligen inget slavjobb. Det har ju varit skolavslutning och efter den brukar mitt jobb vara extremt slappt och behagligt. I år undantaget. Vi har flyttat fritids till en annan byggnad. Jag avskyr att flytta och såg definitivt inte fram emot att bära möbler och kartonger under den tiden då vi normalt brukar dricka kaffe, läsa tidningen, baka, sola och snacka skit. Ibland tar vi hand om barn också men för det mesta tar de hand om sig själva. Hur som helst, jag behövde inte flytta en enda sak. Jag sa åt våra 20 sommarlovsbarn att de skulle få vara med om att slå ett flyttrekord och vips så hade jag 20 flyttkarlar som slet och kämpade för att slå det obefintliga rekordet. Dumma Kajan. Man får inte lura barn. Men jag matade med glass och glada tillrop och de hade skitkul så situationen blev en så kallad win-win. Nu är jag med och formar ett nytt fritids. Ett bättre fritids. Mitt fritids. Det kommer att bli skitbra.

Det är dock inte bara fritids som flyttar. Det går en tornado genom hela skolan och alla klassrum ska byta plats. Vi tror att vi har kommit på den ultimata och logistiskt mest effektiva användningen av våra lokaler. Därför hyrde vi en container och passade på att slänga en förskräcklig massa möbler och saker. Sånt som Kajan sen tog hand om. Sånt som kommer att bli perfekt i den framtida verkstaden och under sommarens kurser.

Apropå kurser. Den första är redan avklarad. Jag hade ett gäng betonggjutare på besök och kursen blev så där löjligt lyckad. Helt perfekt. Jag har redan gått i alla fällor.


Doftorgie i köket


Det kom en sotare på inspektion. Det som tidigare varit godkänt är tyvärr inte längre det. Nya regler råder och det är bara att anpassa sig annars täcker inte försäkringen vid en eventuell eldsvåda. Egentligen skulle vi behöva bygga om hela huset eftersom takstolarna på vinden står för nära murstocken men vi fick tack och lov dispens eftersom det inte fanns några tecken på tidigare överhettning. Det har ju funkat sedan 1939. Men att bygga väggar i anslutning till murstocken var ändå too much. Även om de har kunnat stå där sedan huset byggdes så måste de bort. Tänk om vi hade vetat det när vi byggde om köket. Nu kom vi undan med en inspektionslucka men ändå. Sen måste vi fästa takstegen i alla hörn och montera en permanent stege på fasaden och...


Har ni några riktiga bildäck?
Är man torsk så är man. Gelatin och E-ämnen till trots.



Borås på torsdag. Morrissey. Vi ska nog passa på att se lite andra saker när vi ändå är ute och rullar. Vi har ju faktiskt semester och inga planer för midsommarafton. Vi tror att vi ska stanna till på några olika platser efter Vänerns södra strand. Bland annat Lidköping och Rörstrand Center, Läckö slott och Hunneberg utanför Trollhättan. Hunneberg är sevärt för sina 60 meter höga diabasklippor och lär vara Sveriges älgtätaste plats. Vi får se hur många övernattningar det blir. I dino förstås.

Det är hårdrock på TV:n på undervåningen. Det känns som en perfekt ljudmatta till den finska speakern i datorns högtalare.

Långt, längre, längst!

Det är gråkallt ute. Kajan är inne vid datorn. Har just sett Niklas mat från den 21 maj på SVT Play. Det vegetariska avsnittet. Det är helt i min smak att kunna plocka fram lite god TV när vädret och aktivitetsmängden tillåter.

Det har varit fullbokade dagar och kvällar den senaste tiden. Aktiviteterna har varit av både frivillig och mer tvångsartad karaktär. Ikväll blev det plötsligt lugnt så vi tog en promenad för att sedan gå hem och laga mat. Basilikan är fullvuxen nu så det blev hemgjord pesto.


Kajan mortlar pesto


Pastan kokas på vedspisen


För G ter sig tillvaron just nu relativt behaglig. Han fick ont i en axel, träffade en doktor som sjukskrev honom och blev ordinerad avlastning. Tänk den som blev ordnerad lite avlastning. Fan vad lycklig jag skulle bli. Avlasta - inte G:s starka sida direkt. Men människan är en anpassningsbar varelse och redan nu, en dryg vecka efter läkarbesöket, är han riktigt bra på att avlasta. Han gör inte många knop. Soliga dagar avlastar han på en filt på gräsmattan och regniga dagar avlastar han framför datorn.


Extraknäck: Datormekaniker. Av minen att döma verkar
det inte vara helt enkelt men han avlastar iallafall axeln.


Mormor har fyllt 93. Det blev en omtumlande tillställning i samband med detta. Det är svårt att tro när man får veta att det egentligen handlade om 90 minuters picknick vid Bagarstugan i Närkes Kil men det går att få snurr på det enklaste lilla kalas om man sätter alla gamlingar på ena sidan. Visst går utvecklingen snabbt nuförtiden men tyngdlagarna är fortfarande samma gamla som förr. Alla överlevde och det var nog min far, som stod några meter från alltihopa, som mådde sämst efteråt. Han mådde nog sämst redan innan också. Han mår alltid sämst. Han har, eller har haft, alla sjukdomar som finns. Enligt moster AG kommer han att bli ett medicinskt fenomen eftersom han kommer att vara den första mannen med livmoderhalscancer.

Framtiden. Ibland tror jag att det är bra att skriva om den, ibland bör jag låta bli. I det förra inlägget skrev jag hur vi skulle på konsert och sedan klyva ved. Det gjorde vi inte alls. Däremot gjorde vi Tysslingedagen riktigt ordentligt. Det blev alldeles för trevligt, fint väder och långvarigt och när vi kom hem fanns det ingen som helst energi - eller tid - för att ladda om och åka på konsert. Dagen därpå var som sagt inbokad för vedsågning men då regnade det och att halka omkring i skogen med en motorsåg verkar risky. Till och med för G. Vi såg film istället. Australia (dålig) och The Wrestler (bra). Men sen skrev jag också hur frrrrrrustrrrrrrerad jag är eftersom jag inte orkar eller hinner vara i verkstan. Det behövdes tydligen bara ett litet utbrott för nu är jag där titt som tätt. I natt går ugnen. Hur svårt var det egentligen?


Ny skålform?


Ja jävlar. Härom dagen fick jag ett ryck och rensade allt ogräs ur rosenbusken iklädd en favorittröja från Indien - en som min favoritkille köpte åt mig när han var där för två år sedan - och det var kanske inte så clever. Taggarna drog ut en massa små trådar ur tröjan och jag förbannade min impulsivitet, gick in till sylådan, tog fram en synål för att dra in alla trådar på insidan av tröjan istället. Sen skulle jag trä i tråden i nålsögat. Jag lyckades till slut men så här illa har det aldrig varit förut. Ska vi slå vad? Jag har mina första läsglasögon innan året är slut. Åtminstone när jag ska sy.

Apropå ogräs. Vi har massor och vi lagar mat på det. Både nässlorna och kirskålen åker i grytan nuförtiden och om det inte vore för enformigheten så skulle vi kunna leva på det i flera veckor. Vi har stora ätbara ängar. Dessutom har vi gett oss fan på att inte köpa någon gödning i år utan bara tillverka vår egen. Genom att samtidigt köpa den allra billigaste jorden så kommer vi förbaskat billigt undan i år. Förutom den skit som grannens hästar lämnar efter sig när de är på rymmen i vår trädgård så tillverkar vi nässelvatten. En stor bukett nässlor i en hink med vatten. Låt stå en vecka. Rör om då och då. Sila bort nässlorna ur det stinkande vattnet och vips! Där har du din gödning. Häll en tiondel i kannan och fyll upp med vatten. Billigare blir det inte.


Kirskålspaj


Nässelbad


Nästa gödsel stavas kompost. Förrförra årets köksavfall tillför jorden allt vad den behöver och nyklippt gräs mellan rädisorna och salladen gör också susen åt odlingarna. Varför inte slänga på lite aska från kaminerna när man ändå är igång? Även det ett näringsrikt tillskott. Sist men inte minst - urin. Ja jag erkänner! Jag pinkar i vattenkannan! En tiondel golden shower i vattnet får blommorna extra färgstarka. För den sistnämnda häller jag inte över köksväxterna. Nej där går gränsen...


Artikel i min trädgårdstidning om "Guldkannan".
Kanske vore något för Kajan?


Nu har de första knotten anlänt. Jag vill inte kalla det för invasion men så tidigt som i maj har jag aldrig stött på dem förr. Jag är jävligt sugen på att åka till Granngården och höra om deras maskin för mer än 5000 kronor verkligen fungerar. Garanterat effektiv mot knott står det i reklamen och för de pengarna hoppas jag att det stämmer. För snart kommer perioden då vissa kvällar är så knottiga att man inte kan vara ute. Hur fint vädret än är. Visst, det är fint inomhus också men om vi ska bygga garage så vill jag inte behöva gå in klockan fem på grund av knotten. Då blir vi aldrig färdiga. Fast vi har ju inte ens börjat och jag frågar inga frågor. Det är lugnast så. Granngården nästa!


På kylskåpet just nu: Mosquito Magnet Defender


Min närmaste kollega, en ung man på 27 år, kom i sarong till jobbet igår. Det var 25 grader varmt och åtminstone alla tjejer vet ju hur skönt det är med kjol på sommaren. All heder åt honom som sår frön i jämställdhetens tecken hos våra 85 elever. All heder åt honom som vågar bryta denna absurda oskrivna klädsellag som säger att kvinnor får gå klädda som män men inte vice versa. All heder åt honom som svarar upp mot blickar och kommentarer. Han har inte ens kjol. Han har sarong. Ett av Asiens vanligaste klädesplagg på män.

Jag läste en undersökning som visade att de pappor som var sämst på att vara pappalediga är politiker. Näst bäst - men ändå långt ifrån bra - var pappor som jobbar med barn; förskollärare, fritidspedagoger och lärare. På första plats kom statistiker. Först blev jag lite förvånad men så började jag tänka. Dessa manliga statistiker är kanske ändå den kategori pappor som oftast ser detta faktum på pränt. Och då inte bara i en tabell över hur många pappor som är hemma med sina barn utan också listor och tabeller som visar på konsekvenserna av att det är mest mammor som stannar hemma. Hur dessa barn mår, hur det går för dem i skolan, vilka fritidsintressen de väljer, vilka gymnasieprogram de går och vilka jobb de sedan söker. Jag är nämligen helt övertygad om att det har mycket större konsekvenser än man tror. Inte minst för hur dessa barn i sin tur fördelar föräldraledigheten för nästa generation.

Nu ska jag bara jobba i 12 dagar till. Då inleder jag min semester med en resa till Borås. Sen ska jag vila upp mig inför dagarna då Cirkus Paddal är här. Med tanke på det höga tempo och krav på aktivitet som de har så är det skönt att jag får ett par dagars förberedelsetid.

Skoja bara.

Shit vad långt det blev.


Kajan grillar årets höjdare: marinerade blomkålsbuketter.
Hunden väntar på korv men hon vet nog inte att de är gjorda av sojabönor...


Nytämjda vilda violer


Förra årets nykomling tog sig! Rosenmandeln blommar just nu.


Kvällssol i köket


Ljuvlinge

RSS 2.0