Kajan skryter

Måste få visa ett par länkar som jag hittade!

http://happycamper.trumpetaregatan.se/?p=65

http://happycamper.trumpetaregatan.se/?p=63

http://happycamper.trumpetaregatan.se/?p=51
Och så här fint omdöme fick jag av en annan kursdeltagare:

Hej Kajsa!

Tack snälla du för en kanonupplevelse i din keramikverkstad. Bland det mest givande, skapande och roligaste vi gjort! Lek- och buslandet - släng dig i väggen!

T, M & O



Dagar som sticker ut

Ibland lunkar det på. Det händer inget särskilt, livet går sin gilla gång, och man trampar på i sitt ekorrhjul. Den ena dagen är den andra lik. Men ibland gör man sådant som avviker från slentrianen. Sånt som går till historien och som förgyller tillvaron lite extra.

Eftersom jag är ett lyckligt lottat söndagsbarn så har jag haft turen att avverka ett flertal sådana oförglömliga och berikande moments på ganska kort tid. Eller tur, man får väl se om sitt hus och ta för sig helt enkelt. Planera och betala liksom. Fast lite tur är det väl ändå? När allt blir lyckat och över förväntan och när man har så pass god hälsa att man inte behöver ställa in något, då har man väl ändå haft en gnutta tur?

Det är kanske dags att sluta gå som katten kring het gröt och i konkreta ordalag berätta vad det är som har hänt helt enkelt. Klarspråk som Örebro kommun hade kallat det.

Förra fredagen, den 11 mars, gick vi på teater. Jag hade kommit över två gratisbiljetter till generalrepetitionen av Ingvar och vi som vill vinna snål-VM passade på att gå trots att jag egentligen inte var särskilt lockad. Och det var tur. Fördomskajan fick sig en knäpp på näsan. Ingvar var riktigt bra. Jag har väl ärvt den sidan av min far. Mannen som sänker förväntningarna så lågt han kan för att slippa bli besviken.

Det var bara så fruktansvärt töntig titel på pjäsen. Och det handlade om mannen som har burit sig så urbota dumt åt på senaste tiden. Men teater är ju så mycket mer än innehållet. Själva framförandet och skådespelarnas prestationer väger ju minst lika tungt.

Jag kan således rekommendera Ingvar för den som söker kulturell spis och vill se lite schyssta moves.

Redan dagen därpå inföll nästa händelse utöver det vanliga. Kajan tar bussen till Stockholm. I och för sig har jag gjort det många gånger förut men den här gången blev det lite annorlunda. Vi fick ett samtal av en granne som som skulle fälla ett träd över vägen just den morgonen jag skulle köra till stan för vidare transport till Stockholm.

Grannen: Du ska väl ingenstans på lördag morgon?
Kajan: Jo jag ska med en buss klockan 7.45.
Grannen: Ja då är vi långt ifrån färdiga.

Jag är helt säker på att den trädfällande grannen hade löst problemet åt mig om inte jag hade sagt att det skulle ordna sig ändå. För den här gången hade jag redan två lösningar på lut innan samtalet var avslutat. Det var inte bara något jag sa för att slippa vara till besvär. Efter teaterbesöket stannade jag i stan och sov hos mina föräldar för att kunna komma med bussen. Det var inte bara en enkel lösning utan också en väldigt bekväm sådan eftersom de bor på gångavstånd från busshållplatsen och jag kunde stiga upp ur sängen en halvtimme senare än i den ordinarie planen.

Häpp!

Huvudsyftet med stockholmstrippen var att umgås med familjen Torr Hud och med anledning av årets tema så var det trädgårdsmässan i Kista som hägrade. Vi tillbringade i stort sett hela lördagen där och samlade inspiration till årets odlingar och arrangemang.

På tillbakavägen hoppar jag in på Lush för att köpa deras tjärschampo som är så bra för just mitt hår. Expediten frågar om jag även behöver balsam men jag tackar nej. Skojade hon eller gick det av bara farten?

Under kvällen blev det tapas på El Clasico på Skånegatan och drinkar på Pet Sounds på samma gata. Båda ställena ser ganska oanseliga ut från utsidan men håller hög klass på insidan. Iallafall enligt mina kriterier.

El Clasico är litet, mysigt, serverar väldigt goda tapas och har trevlig och kunnig personal. Rakt igenom nöjd. Pet Sounds har god smak beträffande musik vilket är jätteviktigt när jag går ut en kväll. Helt avgörande faktiskt. Drinklistan är också en höjdare och här blandas frukt och sprit i ett otal olika kombinationer, den ena smarrigare än den andra.

Kvällen DJ var för ovanlighetens skull runt 60, iklädd blå sammetskavaj, tonade pilotglasögon och hade en frisyr som var trendig på Beatles tid. Att killen hade pilotglasögon har inte att göra med att det är inne just nu utan att han inte hade bytt brillor sedan det senast var hippt att ha pilotisar.

Han spelade vinyler ur sin skivback. Och det lät så bra. Den ena 60-talsdängan efter den andra. Alla höll världsklass. Och det tyckte DJ också. För varje ny låt han satte på så blickade han ut över folkhavet med en oerhört belåten men också bekräftelsesökande min. Till en början kunde man tro att han var ute för att flirta men för honom var det all about the music.

Om jag ska vara kritisk på någon punkt så var det kanske volymen. Pet Sounds är en bar, inget dansställe. Folk går dit för att snacka, dricka drinkar och gör det gärna med bra musik i bakgrunden. Jag var glad att vi inte var fler i sällskapet för då hade konversationen gått bet. Ätits upp av musiken liksom. Här hade jag kunnat skriva något om ålder men det skiter jag i.

Nåväl, vi traskar hem till familjen Torr Hud och sover gott.

Söndagar i sällskap med ovan nämnda familj innebär Sickla och Eriksdalsbadet. Det är cirkusskola och simhoppsdito på schemat men för oss spelar det ingen större roll om vi sitter på café eller i en simhall och snackar skit. Det skulle i så fall vara den bedövande fuktiga värmen som en simhall innebär. Till en början pratar vi sittande men positionen blir allmer liggande med tiden. Något som dock höll oss vakna var den nybörjargrupp med vuxna simhoppare som tränade samtidigt som barnen. Tanter, gubbar, yngre och äldre, tjocka och smala vuxna människor som tyckte att simhopp, det var något de ville prova på äldre da'r. Underhållande och modigt!

Helgerna i Stockholm med vännen M och hennes torrhudade familj blir bara bättre och bättre. Förmodligen för att jag har gjort resan några gånger nu och vi börjar få kläm på hur vi ska lägga upp det. Misstagen har begåtts och alla dåliga lösningar är bortsorterade. Jag är så nöjd.

Nu kan man tycka att det räcker med festligheter och utstickande dagar men icke. På måndagen vankades det ishockey och hur ofta händer det? Medans mitt sportintresse från åskådarhåll är allmänt och ljummet så är min sambo desto hetare. Iallafall när det kommer till hockey. Och nu hade Örebro spelat bra och tagit sig till nån slags kval så vi gick på match. Och det var kul för det blev många mål, hallen var fullsatt och Örebros fan club är aktiv, väl synlig och högljudd. Avslutningen blev dramatisk och Örebro förlorade men upplevelsen var en vinnare.

Förlust trots Conny...



Därpå följde några slentrianmässiga, inrutade och nästan välbehövliga vardagar innan det var dags för nöjen igen. 41-årsdagen skulle firas med en stillsam middag på en av mig utvald restaurang och detta förlöpte precis som jag hade önskat. Endast mina närmaste släktingar, fördrink med billigt bubbel på Flugis, buss till stan, god middag på Karishma, öl på Bishops, buss tillbaka till Flugis och eftersnack i köket.

När middagen var som trevligast, vinglasen fylldes på för andra gången och alla satt och berömde maten så börjar min far att skruva på sig. Han hade lite smygkoll på klockan och kunde inte låta bli att konstatera att vi skulle få åka gratis på bussen om vi åkte hem inom en halvtimma.

Kajan: Ove Sundberg!
Mamma: Ja men åk du så sparar du 12 kronor. Hej då.

Andra sidan är ni klara?

 

Allt smakar extra bra när pappa betalar!

 

Hela gänget och en halv moster. Trots mina 41 så var jag yngst!



Efter ytterligare en vecka i ekorrhjulet infann sig plötsligt den perfekta helgen. Inte för att vi har lidit brist på trevliga händelser i mars men ibland blir det bara så jävla bra.

FREDAG
Vi sammanstrålar hemma efter varsin arbetsdag och åker till stan för att leka kultursnobbar. Det är releasefest för Krakow - fem steg till och vi är bekanta med en av författarna. Det är mingel med snittar och höga glas och den som vill kan få sitt bokexemplar signerat. För visst köper vi boken. Eller snarare Gizmo. Vid en snabb titt i blädderexemplaret inser jag att det är en ganska tråkig bok och jag kommer förmodligen aldrig att läsa den. Inte ens bilderna lockar mig. Men evenemanget är spännande. Jag är glad att jag hada valt min kulturtantsoutfit och kan bekvämt smälta in och betrakta spelet. Jag hyser någon slags äckelförtjusning över den kulturella sfären, vill både vara med och stå utanför. Tur att jag inte måste bestämma mig.

Sen blir det hemfärd och vi delar en flaska finfin födelsedagsbourgogne. Sen händer det inte så mycket mer eftersom vi hade gått upp extremt tidigt, båda två, den morgonen.

LÖRDAG
Tidningen i sängen, lugn frukost, mycket sol och en dag i verksta'n. Sen gör vi oss i ordning för ännu ett kulturevenemang. Mia Skäringer kör sin enmansshow Dyngkåt och hur helig som helst på Hjalmar Bergmanteaterns gigantiska scen och det gör hon med den äran. Otroligt bra! Förutom hennes fantastiska prestation njuter vi också av lokalen. Trots att vi har varit där många gånger, båda två, så upptäcker vi teatern på nytt. Lokalen är helt fantastisk och ett stycke kulturminne från 60-talet. Materialval, arkitetktur, färger och former är så häftiga! I pausen unnar vi oss varsin drink och är helt upprymda av första akten, stämningen och byggnaden.

Ärtskott till frukostmackan.

(Peta ner gula ärter en cm under jordytan.

Vattna och vänta ca tio dagar så har du dina goda och näringsrika ärtskott!)



Direkt efter Mias avsked vandrar vi tillbaka till det gamla hamnmagasinet där vi var på releasefest ett dygn tidigare. Idag vankas det musik av bästa sort och vi njuter fullkomligt av Peter Lindströms soloprestation med sin banjo och senare det Distans Treelines åstadkommer med sin tremannasättning. Jag är överväldigad av deras framträdande. I synnerhet sedan trummorna kom in i bilden. Fast steel guitar är inte så dumt det heller... Mindre imponerad är jag av att man måste pressa sig genom ett vidrigt discotek för att komma upp till spellokalen på översta våningen.

Peter är så bra och min telefon tar så dåliga bilder...



Sist går det på ett bluesband från Skara men vi är inga bluesvänner så vi finner det lämpligt att dricka ur vinet, ta oss helskinnade genom discoinfernot och hitta halvettbussen som går till vårt övernattningsrum på Flugis. Återigen lägger jag huvudet på kudden och är helnöjd. Inte minst med att vara i säng redan klockan ett eftersom vi ska vrida fram klockan en timma dagen därpå.

SÖNDAG

Vi får våfflor till frukost och sen åker vi hem och tar tag i söndagen. Vi får positiva besked gällande Gizmos pappa som har fått ett tillfälligt rum på ett äldreboende och låter gladare än han gjort på 20 år. Det blir lite verkstad och tvätt. Gizmo bakar och gör paj. Det blir till och med ett glas söndagsvin innan vi avverkar två filmer och tar farväl av den perfekta helgen.

Nästa helg stannar vi hemma. Vi ska vårstäda och sätta frön. Och konstatera att vi redan är inne i månaden april.

Morotssoppa med apelsinkräm

Oj oj oj. Morot, apelsin och koriander har en förmåga att funka bra ihop. I den här soppan kommer alla tre till sin rätt. Så smarrig!

4-5 portioner

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk grönsaksfond (eller motsvarande mängd buljongtärning)
1 liter vatten
1 dl vitt vin
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander
smör
salt
peppar

  1. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära mjukt i 2 msk smör i en kastrull cirka 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och fräs ytterligare 5 minuter.
  3. Häll på fond, vatten och vin. Koka med lock tills morötterna är mjuka. Cirka 15-20 minuter.
  4. Blanda försiktigt ihop creme fraiche och apelsinskal.
  5. Ta soppan från värmen. Mixa med stavmixer eller matberedare. Späd med vatten om den blir för tjock.
  6. Tillsätt honung och apelsinjuice. Krydda med salt och peppar. Mixa igen så att allt blandar sig.
  7. Fördela soppan i skålar, lägg en klick apelsinkräm och grovhackad koriander på toppen.

The Soup


Blomkålsgratäng

Fasligt god vardagsrätt för 3-4 personer.

1 stort blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 burk creme fraiche
2 dl mjölk
200 g riven smarrig ost
3 skivor vitt eller halvgrovt bröd
1 kvist rosmarin eller motsvarande mängd torkad
2 dl vegetariska baconbitar
Olivolja

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över baconbitar.
  3. Blanda creme fraiche, mjölk, pressad vitlök och riven ost. Häll över blomkålen.
  4. Mixa brödskivorna och rosmarinen med stavmixer. Strö över gratängen. Ringla olivolja över alltihop.
  5. Gratinera i cirka 50 minuter tills gratängen har fin färg och blomkålen är mjuk.

Salt är inte nödvändigt om man har använt en ost med mycket styrka och smak. Annars kan man salta på lite extra. Servera med en schysst sallad.

Makalösa småkakor

Cirka 30 stycken oemotståndliga småkakor

100 g smör
3/4 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl russin

Rör smör och socker poröst. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla längder och skär i bitar. Ta 3-4 russin och blanda in i varje bit samtidigt som du rullar bollar. Lägg bollarna glest på en plåt och tryck ut till tunna kakor. Grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter i ca 175 grader.

Saffransskorpor

Vem har sagt att saffran är en julkrydda?

100 g smör
1 g saffran
2 ekologiska ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
Råsocker

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner i bunken.
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen har kallnat (eller över natten).
Förvara i tät burk.

Citronmousse med frukt

Ytterligare en enkel och god dessert! Här kan man antingen vara lat och använda köpt lemoncurd eller också gör man sin egen citronkräm.

6-8 portioner

2 dl lemoncurd eller citronkräm enligt recept nedan
250 g mascarpone
2 dl creme fraiche
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk finrivet citronskal

Frukt och/eller bär

Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Vispa ihop mascarpone, creme fraiche och lemoncurd/citronkräm. Blanda i citronjuice. Fördela i portionsskålar, toppa med rivet citronskal.

Servera frukt och/eller bär på toppen.


CITRONKRÄM


1,5 dl vatten
3/4 dl socker
2 msk maizena/majsstärkelse
3 msk pressad citronsaft
2 äggulor
2 msk smör

Blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Rör medans det kokar upp. Ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulor och låt sjuda under omrörning. Låt smöret smälta ner under omrörning. Låt svalna av.

Gröt complete och sylt utan socker

Egentligen vill jag äta gröt till frukost varje dag men jag är för lat och sover hellre fem minuter längre. Nu råkade jag snubbla över ett grötrecept som inte bara är vansinnigt nyttigt utan som går att koka i förväg. Man gör en sats på söndagkvällen som man sedan äter av resten av veckan. Helt i min smak!

1 dl rågflingor
1 dl hel korn
1 dl hel dinkel
1 dl havregryn (fiberhavregryn kanske?)
8 dl vatten
1-2 tsk salt
4-5 dl mjölk

Koka ihop alla gryn med vatten och salt under lock. När allt vatten har kokat in så tillsätt mjölk, rör om och låt koka upp. Man får hålla lite koll eftersom mjölk gärna ställer till det... Tag av kastrullen från plattan, sätt på locket och låt gröten svälla ett par timmar.

Till frukost tar man en portion gröt, blandar med en liten skvätt mjölk och värmer i kastrull (eller gud förbjude i microvågsugn). Servera med mjölk och nedanstående SYLT!


SYLT UTAN SOCKER


I den här sylten ingår det ingredienser med mycket fruktsocker och därför behövs inget annat sötningsmedel.

400 g torkad frukt
1/2 liter äppelmust/vatten
1 kanelstång
1 vaniljstång

Fintärna den torkade frukten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Småkoka frukt, kanel, vätska, vaniljfrö och stång till simmig, syltig konsistens. Slå på burk och låt svalna i kyl.

Värsta frullen!

Nykokt sylt utan socker


Pannacotta utan gelatin

Mycket enkel och mycket god dessert!

4 små (=lagom) portioner

1 dl gelésocker (inte syltsocker eller vanligt socker)
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljsocker

2 dl bär
1 msk socker (mängden beror på vad det är för bär)
1 gnutta vaniljfrön eller motsvarande

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp gelésocker med hälften av grädden samt vaniljfrön och vaniljstång. Låt koka 1/2 minut. Ta av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i 4 portionsformar och ställ i kylen några timmar innan servering.

Blanda bären med socker och vanilj. Lägg på toppen innan servering.

Lördagsdessert med getingedalshallon

 

Naturliga alternativ utan syntetiska ingredienser

 

This is gelésocker!


Tjock och pigg!

Jag känner mig inte tjock. I synnerhet inte efter vinterns träning och februarifastan. Jag tränar alltid mer vintertid. Dels för att det inte finns så mycket annat att göra, dels för att man kan åka skidor. Sen när våren kommer, och man kan börja greja i trädgården på kvällarna, så drar jag ner träningsdosen. Det är ju dessutom trädgårdsåret i år. På gott och på ont.

Tjock och pigg! Då vi åker till Örnsköldsvik och hänger med goda vänner i Paddal så blir vi naturligt uppdelade i två läger. De tjocka och pigga vs de smala och trötta. Eftersom min sambo är betydligt mindre än jag så hamnar vi i olika lag. Tack och lov finns det samma balans - eller obalans - i Paddal så Herr Paddal och jag hyser de starkaste sympatier för varandra medan Gizmo och Fru Paddal går omkring och är snygga och smala. Men trötta.

De smala och trötta



De har ingen aaaaaing om hur det är att gå upp tre kilo efter en lyckad middag (6 kilo på en helg) eller hur det känns när man fortfarande står naken efter att ha provat allt i garderoben utan att ha lyckats knäppa ett enda plagg.

Hellre tjock än trött, sa Herr Paddal en morgon då hans trådsmala fru ville ligga och dra sig.

Tjock och pigg!

Det är nästan så att jag glömmer varför jag åkte till Norrland just sista helgen i februari. Det var ju Plura vi skulle se. Men Plura kändes som en blek förevändning för att ta ledigt från jobbet och åka till Norrland. Vi letar ständigt skäl till att åka norrut och de behöver inte vara särskilt starka. Det fanns säkert bra och billiga bilar av märket Volvo på närmare håll än Örnsköldsvik men det blundade vi för. Och Plura hade säkert någon spelning i Mälardalen men det var inte så intressant.

I väntan på Plura: Alla och Svarte Petter



Faktum är att Plura bara är intressant tillsammans med familjen Paddal eftersom han är ett internt begrepp för oss. Det är inte ens Eldkvarn som är spännande, bara Plura. Fast det är nog allt Plura gör förutom musiken som är bra. Jo men några riktiga godingar har han väl gjort. Pojkar Pojkar går ju faktiskt i baktakt i sticket. Annars är han nog bäst på böcker, matlagning och nya versioner av andras låtar. Skit samma.

Nya Pluras kök har premiär 22 mars!


Det är alltid kul med livemusik. Fast dansbandsveckan i Malung kommer jag nog aldrig att besöka. Och spelningen med Marc Ribot var snarare intressant än kul.

För övrigt plurade vi i Paddals charmiga kök, tog en långpromenad och jag shoppade loss som om jag aldrig sett kläder förr. Jag blundade för rönen om överkonsumtion och orättvisa förhållanden och handlade glatt. Ett litet undantag från shopstoppet i studiedalen. Jag hoppas att denna attack lugnade shopparnerven och att jag kommer att vara nöjd ett bra tag framöver. För vi har fan inte råd med att jag får abstinens mer än en gång om året.

Fast jag ska ju till Stockholm nästa helg och då kommer jag att gå in på Knulp och jag kommer att handla om jag hittar något snyggt och bekvämt. 16 par skor kan bli 17. Och deras grejer är fair. Fast jag hoppas kunna handla på Green Laces eller Vegetarian Shoes nästa gång. Det är ännu bättre.

Ett tag hade jag till och med en personal shopper där i Ö-vik. Vi kan kalla honom Jonas. Från början var han Paddalarnas vän men nu vill jag faktiskt påstå att han även är vår vän. Jonas hade i ett svagt ögonblick menat att han visst skulle kunna hjälpa mig att köpa jeans, killen jobbar i en jeansaffär när han inte pluggar, men vi bestämde ingenting. Helt plötsligt står Jonas i vägen för mig på gågatan.

Jonas: Har du köpt några jeans än?
Kajan
: Neeeej...
Jonas: Ja men jag har tid. Kom så går vi!

Sagt och gjort. Han visste vad han gjorde. Förutom det tillhörande försäljarsmöret Du har ungefär samma kropp som min fru så kunde han verkligen se när min rumpa kom till sin rätt. Det hade med fickornas placering att göra enligt honom och jag är benägen att hålla med. Det var länge sedan min rumpa var så snygg. Dessutom lyckades Jonas pressa priserna. Rejält. Vad sägs om två par lyckade jeans för 550 kronor? Till sist lärde han mig hur jag skulle vika byxbenen för att vara riktigt stajlish. Viket som från och med nu kallas ÖVIKET. What else?

De tjocka och pigga



Vi var överens om att detta var bästa tänkbara upplägg på en paddalshelg. Avresa från Getingedalen 8.00 fredag morgon. Dagsljus hela resan. Framme 17.00 och mycket kvar av dagen. Hela lördagen och söndagen i vännernas sällskap. I samband med deras färd till jobbet måndag morgon tar vi avsked och vi lämnar Paddal vid åttasnåret och får ånyo en resa i dagsljus. Hemma vid fem och man har flera timmar på sig att komma i kapp mentalt. Förr har vi försökt att åka hem på söndagen men det har bara inneburit ångest och framskjuten avresetid. Resan har gått i mörker och vi har varit hemma mitt i natten. Blä.

Just nu har jag en lugn helg. Ni vet så där LUGN. Jag konstaterar att det håller på att bli vår. Jag gör dessert till kvällen. Jag sorterar ut en säck kläder ur garderoben som ska raka vägen till Röda Korset. En in, en ut. Jag ser en dokumentär om ägg- och kycklingindustrin på TV och är mycket lycklig över att jag inte äter kött och alltid köper de dyrare KRAV-märkta ekologiska äggen från frigående höns utomhus. Jag hoppas verkligen att du gör likadant.

Jag hoppas verkligen att du dessutom väljer ekologiskt när du köper bananer och kaffe. För om man vill börja någonstans så är det absolut värst för de som jobbar på banan- och kaffeplantagen runt om i världen. Vår lanthandel i Närkes Kil har slutat helt och hållet med vanliga bananer. Han säljer bara KRAV-bananer. Klok kille. Och om du tycker att ekolgiskt kaffe smakar sämre så prova dig fram till en sort som smakar så lite illa som möjligt. Det finns inget försvar för att gynna handeln med "vanligt" kaffe.

Om du ännu inte är övertygad så tycker jag att du ska se filmen Bananas eller läsa på Naturskyddsföreningens sida om bananer. Ovan nämnda förening ligger i framkant beträffande klimatsmart, rättvis och ekologisk mat. Här kan du läsa om kaffe också.

Heja Naturskyddsföreningen!

Nästa helg blir det Stockholm och trädgårdsmässa. Perfekt tajming. Efter Vasaloppet tycker jag att det får bli vår och det är hög tid att börja förodla trögväxande paprikor på fönsterbrädan. Pelargonen har också fått komma upp i värmen och idag köpte jag årets första jordsäck.

I vanlig ordning sitter jag i verksta'n på måndagar och min lista på beställningar tycks aldrig få någon ände. I samma takt som jag stryker det som står överst så fylls den på med något nytt underst. Frustrerande men roligt. Jag verkar aldrig få tid att göra några nya saker. Jag måste helt enkelt bara ta den tiden någon dag. I mitten av maj är det vårmarknad och då vill jag visa upp något nytt. Dessutom måste jag ta kontakt med mina kunder, butikerna, och höra hur vi ska göra i framtiden. Det är inte via butikerna som jag drar in mina pengar, oh no. Men det är väl schysst marknadsföring kan jag tänka.

Tjock och pigg. Efter fastan blir jag mätt på en dillkvist. Den här fastan var annorlunda än de förra. Jag var hungrig. Hela tiden. Men pigg. Och nu efteråt verkar magen ha dragit ihop sig till en golfbolls storlek för jag är mätt efter tre tuggor. Och förr blev jag visserligen också mätt men kunde ändå klämma ner en liten portion till - det var ju så gott - men nu är jag inte ens sugen på påfyllning. Nej tack.

Och Gizmo mår dåligt av alkohol. Magen protesterar. Han provade både förra helgen och igår. Det måste vara en obekant och intressant upplevelse för honom.

Den 19 mars blir det restaurangfirande med släkten. Min snart 95-åriga mormor är så cool:

Mormor: Det är en indisk restaurang va?
Kajan: Ja, jag hoppas att de har något som passar dig.
Mormor: De har väl ris och kyckling?
Kajan: Oh ja!
Mormor
: Ja men då så. Då är jag nöjd. Och vin förstås.
Kajan: Ja vin har de!
Mormor: Ja, jag behöver inte mer än så.

Det finns nämligen andra släktingar som är betyyyyyyydligt mer skeptiska till valet av restaurang och dag än hon. Men du kan vara lugn morbror P, melodifestvalen är över redan den 12 mars. Tack och lov.

Söndagspromenad i Norrland


RSS 2.0