Stadsfest och myggor

Rullar in i Luleå för att käka lite mat. Då råkar det vara stadsfest. Avspärrade vägar och hysteriskt med folk. Inte min grej. Annars har norrlandstrippen varit underbar hittills. Inte bara för det vackra vädret utan också för naturen, baden, resorna, bilnätterna, renarna, platserna och människorna. Storforsen, Martinsgården och Niemisel är platser som kommer att gå till min historia. Återkommer med en utförligare reseberättelse när jag har landat i Getingedalen igen om cirka en vecka. Att det är myggigt i Norrland är ingen myt. Det är en alltför sann sanning.


Bortrest

Mycket elektronikskt avfall blev det. Åskan slog ner och dödade vår ena dator och skrivaren. Lyckligvis är G en hejare på att meka datorer och lyckligvis så har han ett lager med reservdelar så han lyckades byta ut de flesta delarna som hade pajat. En måste vi dock köpa. Tur att vi hade tre (!) andra datorer så att vi överlever. Kameran har också gått sönder. Vi köpte en ny igår. Halva semesterkassan. Hej och hå. Det är därför det har varit glest mellan bilderna på bloggen på slutet.

Imorgon åker vi. I tre veckor är vi borta. Hittar jag en dator efter vägen kanske jag lämnar en hälsning. Norrland - here we come!

Semesterlunk

Igår såg jag Fracture. Den var sevärd. Anthony Hopkins är en jävla bra skådis. Innan det drejade jag en massa och skötte lite trädgårdssysslor. Med posten på förmiddagen fick jag en skitbra bok om betonggjutning så jag trodde inte att jag skulle få nånting gjort alls den dagen men rastlösheten blev för stark. Det är ungefär vad som händer i mitt liv just nu. Semesterlunk liksom. På måndag reser vi bort. Planeringen och förberedelserna inför detta har börjat lite smått. Bilen måste vara i toppform och rätt utrustning ska vara med. Fast så lite som möjligt. Bor man i bilen krävs det lite logistik men erfarenhet är inte heller så dumt att ha med sig. Det har vi. Och känner ni mig rätt så finns det dessutom lite gamla anteckningar att gå på.

Hunden har varit dålig men har börjat hämta sig igen. Tänk att vara hund utan en väl fungerande tunga och käft. Inflammation.

Ikväll är det Saw på TV. Jag har sett den men inte G. Jag vill se om den. Jävla otäck film. Lyckat otäck.

Nu har jag en hel torsdag framför mig. Vi börjar med frukost. Det ska bli gott.

Rätt mat räddar miljön

Ur dagens Nerikes Allehanda:

Genom att välja rätt sorts råvaror till matlagningen går det att minska det egna hushållets miljöbelastning. Nötkött är den stora miljöboven medan exempelvis bönor ger betydligt mindre påverkan.

- En enkel sak som att äta mindre kött och i stället mer baljväxter skulle alltså kunna ge stora miljövinster. Nötkött genererar hundra gånger så mycket växthusgaser som motsvarande mängd bönor, konstaterar Monika Pearson, nutritionist och projektledare på Livsmedelsverket, som tillsammans med Naturvårdsverket och Sveriges Lantbruksuniversitet har tagit fram miljöanpassade konstråd. I dag står livsmedelsproduktionen för närmare en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser. (TT Spektra)

Filmer

Igår visade de Mun mot mun på TV. Det var ju en upplyftande historia. Kolsvart beskrevs den som i vår TV-tidning. Jag är benägen att hålla med. Bra? Tja, om man är lagd åt det hållet kanske. Annars kan jag rekommendera The Bank Job. Den är sevärd. Och Lions for Lambs. Den var också bra. Det blir inte så mycket film under sommarhalvåret. Årstiden erbjuder så sköna utomhuskvällar att filmerna får låta vänta på sig.

Igår besökte vi Nora. Det skulle handlas mat och det är bara en aning längre till Nora än till Örebro. Dessutom är det en pittoresk liten håla med en rar stadskärna och schyssta butiker. Bland annat Nora Diversehandel. Där handlade vi. För vem kan motstå en solstol som denna:



Idag läste jag tidningen i sängen och sen slumrade jag till igen. Typiskt skön semestervana. Sen frukost. Lång skogspromenad med hunden och hennes haltande husse. Passerade en myr med gamla torvgravar och plockade en handfull hjortron. Guldkant. Skördade sallad, smultron och hallon hemma i trädgården och konstaterar att tomaterna är på G. En stund med Sköna hem i solen och sen in i verkstan. Det går bra nu.

Det luktar gott från köket. Någon lagar semestermiddag. Ska man unna sig ett glas vitt ikväll också kanske?

Semester ihop

G har också fått semester nu. Trevligt.

Nu ska vi vara hemma i en vecka sen drar vi norrut i några veckor.

Häromdagen var jag på fikakalas hos en kompis. Hon hade bakat och bullat upp med allsköns fikabröd och det smakade alldeles förträffligt. Till höger om mig satt en Frk Gluten. Hon hade bara ett bakverk att välja på. Till vänster om mig satt Frk Laktos. Hon hade också bara ett slags bröd att välja på. Mittemot mig satt Fru Nötteromandel. För henne fanns det två olika sorters kakor. Jag tål allt. Jag kunde äta hur mycket som helst. Fast jag är nog allergisk mot socker när jag tänker efter. Jag blir tjock av det.

Småbröd. Visst är det ett kul ord?

Igår bakade jag stora bröd. Bikarbonatslimpor. Sen kom jag på att de skulle stå i ugnen i 100 minuter och klockan var 23.00. Tur man har semester. Det smakade underbart till frukosten.

Kurserna är avklarade. Skönt. Nu ska jag greja på egen hand. Gjorde ett rekordstort rabarberblad igår. Det får nog brinna dubbelt så länge (två dygn) och sen behöver jag förmodligen hjälp när jag ska vända det. Det gick åt ca 25 kilo pulver. Hoppas det håller. Kan bli coolt. Kanske till och med för stort? Inte i en stor trädgård. Listan på lerproduktion är lååååååång. Egentligen är det tre listor. Först måste jag göra alla beställningar. På andra listan står det "hyllfyllare". Måste ju ha en massa lättsäljande grejer i hyllorna när folk kommer. På sista listan, som jag aldrig hinner kommer till, står alla nya idéer. Alla de där sakerna som finns på skisser och i huvudet. Alla nya former och glasyrer. Alla oprövade tekniker och dekorer. Utvecklandet. Experimenterandet. Det är här skillnaden ligger mellan mig och den som lever på sitt skapande. Det är här min tid tar slut och jag måste åka till jobbet. Det andra jobbet. Det där som jag har för att få pengar att betala mat och husrum för.

Skafferiet är i stort sett färdigrenoverat. Vilket lyft. Hyllremsor har jag fått dit också. Jävligt gulligt. Det är bara dörren och magnetfärgen kvar fast just nu är det väntetid i målarverkstan. Några fönster har förtur.

Å så har det blivit en massa nya bäbisar i bekantskapskretsen. Kul för dem. Bra för mig. Jag gillar barn så länge de är någon annans.

Fem veckor kvar...

...av semestern. Det känns skönt att ta orden i sin mun. Fem veckor.

Igår hade jag betongkurs igen. Kul att det blev populärt och kul att det har gått så bra. Sen åkte jag till Nora. Där var det framför allt en utställning som jag ville se men det blev lite annat också. Utställningen Åbrygd var på det gamla bryggeriområdet och nu var det rustat och fixat och som gjort för utställningar och sånt. Lokalerna tillförde en hel del till själva utställningen. Det var framför allt lokala hantverks- och konstnärsförmågor som ställde ut och jag blev impad och inspirerad. Liked it.

Sen råkade det var noradagarna också så det var extraöppet i affärerna och lite marknadsstånd å sånt. Tänk att det alltid är samma tjafs på alla marknader nuförtiden. Köpte lite naturgodis och nån ost. Skulle iallafall handla mat. Hittade in i butiken Två små gummor. Tur att de skulle stänga strax efter för JÄVLAR vad mycket snygga kläder. Jag som inte är något klädfreak och som dessutom har slutat handla kläder. Överkonsumtionen ni vet. Jag hann inte köpa något. Började få en konstig känsla i magen, precis under revbenen.

Åkte gamla vägen över Pershyttan hem. Såg en loppis-skylt. Fyndade en perkolator. PRECIS en sådan som jag har velat köpa. Perkolatorkaffe är betydligt godare än bryggkaffe och dessutom är det en fiffig uppfinning och en smidig pjäs. Hundra spänn. Kostar minst 399 i butik och det är nog därför jag har dragit mig för att köpa en.

Åkte hem och gjorde mat. Åt och fick skitont i magen. Eller mellangärdet eller vad man kallar området under revbenen. Sträckte ut mig och tog en samarin och det gick långsamt över. Fast inte helt. Hade samma känsla när jag vaknade idag. Åt frukost och det blev värre. Lade mig en stund och det blev bättre. Precis som igår. Läste tidningen. I mitt horoskop står det Är du bekymrad över din hälsa så ta ledigt och koppla av nu. Visst fan blir man lite bekymrad när man får en obekant känsla i magen. Vad är det?

Betongkursen fortsätter och det går bra. Så ont har jag inte. Sen tar vi en jogg. Hunden, kursaren och jag. Det blev varken bättre eller sämre i magen efter det. Hade en bra joggdag förresten. Törs inte äta. Blev ju värre förra gången jag åt. Och förrförra.

Gjorde som det stod i horoskopet och tog det lugnt. Lade mig och läste. Det är ju mulet och småkallt ute (som omväxling) så det känns mysigt att kura inne. Det kändes obekant att slappa. Rannsakade mig själv och konstaterade att jag har haft full fart hela första semesterveckan. Fått massor gjort men glömt att koppla av. Tänk att jag ska behöva få ont i magen för att kunna slappa.

Jag har ju faktiskt en del att göra. Hyllorna till skafferiet måste strykas en gång till men det kan vänta. Däremot så måste jag förebereda inför lerkursen på tisdag. Nu ska betongfabriken ut ur car porten och lerverkstan in. Ommöblering och ny utrustning. Det måste göras idag eftersom vi åker till Linköping imorgon och umgås med släkten. Men klockan är ju bara barnet. Det hinns. Bara inte magen blir värre.

Fredag i semesterparadiset

Godmorgon. Vi har en harunge som bor på vår tomt. Den är jättegullig. Den äter upp grönsakerna i vårt trädgårdsland. Jättegulligt. Fast det är klart, jag skulle också välja sockerärta istället för maskros. Skulle inte du? Vi måste sätta upp ett staket runt hela landet. Inte så charmigt kanske. Fåglarna äter upp våra vinbär och körsbär. Då slipper vi plocka av dem och inte veta vad vi ska göra av dem. Det är ju skönt. Iallafall vinbären. Körbären är ju goda. Dem vill vi egentligen ha kvar. Får väl sätta upp nät eller nåt. Inte heller så charmigt. Å så fastnar fåglarna i nätet... jag ser trasslet framför mig.

En av mina inspirationsbloggar är Veganvrak. Hon får mig att variera mig i köket och hjälper mig med vegetarian- och veganrecepten. Dessutom tipsar hon om bra butiker och restauranger.

På brödfronten har jag en annan inspirationskälla, Pain de Martin. Är du, liksom jag, intresserad av att baka ditt eget bröd så kan jag rekommendera Martins sida.


Saras (Kajans) kalljästa bröd. Stadigt återkommande i dalen.


Så här skriver FN i sin deklaration om de mänskliga rättigheterna (artikel 12):

Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

Hur kan man då besluta om FRA-lagen? Den strider ju mot allt detta?

Så här står det i mitt horoskop idag: Det fullkomligt strålar om dig. Hur kan de veta det? Se till att du omger dig med de personer som du bryr dig mest om. Fast det var ju kul att höra. Radioaktiv?

Tycker ni att kasten är tvära?

Idag väntar vi på en hantverkare som ska lufta vår bergvärmepump. Sen blir det en salig blandning av semesternjutning och småfix. Måste förbereda för morgondagens betongkurs. Ska först och främst ta reda på gårdagens gjutning. Spännande! Ommålningen av skafferiet fortsätter och sen måste jag nog ut och spruta lite ekologiskt bekämpningsmedel (gelatin) på diverse växter som är angripna av diverse ohyra. Hoppas jag orkar sätta staketet runt landet också. Kavla lite lera borde jag göra. Måste komma igång nu PÅ ALLVAR. Det låter som en plan. Men först blir det frukost.

See you later Slater.

Cashewröra

Mycket bra sås till grillad mat.

1 dl osaltade och orostade cashewnötter
2 soltorkade tomater
1 liten bit chilifrukt
1 bit röd paprika
salt
vatten

Mixa allt och tillsätt bara så mycket vatten så att mixerknivarna snurrar.

Grillad polenta

Ett alternativ till potatis! Eller som tilltugg till allt annat på grillen. Schysst för glutenintoleranta. Kan med fördel kryddas ytterligare med vitlök, örter och annat spännande men om man vill ha en hyfsat neutral smak för att framhäva andra smaker i måltiden så räcker det med nedanstående ingredienser.


1 l vatten
2 msk buljong (en tärning)
2,5 dl polentagryn
1 dl riven parmesanost

Koka upp vattnet med buljongen. Häll i grynen och rör till en slät gröt. Sänk värmen och småkoka under omrörning i 7 minuter. Rör ner osten och bred ut polentan på ett bakplåtspapper i en form. Låt stelna i kylen och skär i bitar. Grilla bitarna.

Panzanella

Smarrig sallad med bröd i:



1 dagsgammal ciabatta
2 msk rödvinsvinäger
300 g cocktailtomater
1 gurka
1 röd eller gul paprika
1 rödlök
3 msk kapris
1 knippe hackad bladpersilja
1 kruka basilika
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
flingsalt
nymald peppar

1. Skär brödet i grova bitar och låt det torka. Häll över vinägern och rör om. Låt brödet dra i 30 minuter.
2. Dela tomaterna. Skal gurkan och dela på längden och skrapa ur kärnorna. Skär gurka och paprika i grova bitar. Skala löken och skär i tunna skivor.
3. Blanda tomater och gurka med bröd och krama salladen försiktigt med rena händer. Blanda i paprika, lök, kapris, persilja och basilikablad.
4. Blanda vitlök och olivolja och ringla över salladen. Krydda med peppar och salt. Låt salladen dra i kylen ca en timma före servering. Servera rumstempererad.

Ibland är man lite snyggare...



Hur som helst så har jag sprungit ikväll. En sån där typisk semsterjogg med hunden. Det var bara G som fattades. Knät ni vet. Semesterjoggar definieras av:

  • att de utförs vackra sommarkvällar
  • att de är varken av tempo-, distans- eller teknikkaraktär
  • att de går längs vackra skogsstigar (gärna i närheten av en sjö som man råkar ramla i)
  • att de utförs utan klocka eller pulsmätare

Det kunde behövas. Häromkvällen åt jag detta till kvällsmat:



Och idag är det risk för att jag landar på 2,5 wienerbröd innan jag går och lägger mig. För att inte tala om hur gott det är med ett glas vin till maten när man grillar och sitter på altanen. Wienerbröden hade en kompis med sig som var uppe och gjöt betong med mig idag. Hennes dotter jobbar på bageri...

Fast jag har bakat grovt matbröd också. Och haft betongkurs. Och börjat ommålningen av skafferiet. Det blir hembyggda fasta hyllplan om det är någon som undrar. Och klippt en helvetes massa gräs. Fast nu börjar även våra gräsmattor att bli torra. Förut var det bara på låglandet som de var gula. Och skördat egna rädisor. Mums...




Och så har jag njutit av alla dessa blommor... Med risk för att bli fjantig och tjatig så måste jag visa dagens blommor. Fast det är ju faktiskt min blogg så jag får ju visa vad jag vill!

Mariaklockor är oemotståndliga i buketten



Digitalis (Fingerborgsblomma) är svårtämjd. Frösår
sig och sprider sig lite överallt. Inte mig emot!


RSS 2.0