Helgens begivenheter

Det var marknad, en annorlunda sådan, i Lillkyrka. Konst & Kaffe. Jag sålde keramik och betong med godkänd förtjänst. Vansinnigt trevlig tillställning om inte annat. Dessutom är det alltid nyttigt att träffa (potentiella) kunder. Jag blev inbjuden till 2009 års upplaga också. Ja tack, sa jag.


Gröna bordet


Allmogebänken


Outdoor Concrete Dept. next to Gunnels textila alster

Då G fortfarande är invalid på grund av sitt nyfixade knä så är det Kajan som står för marktjänsten. Efter dagsverket i Lillkyrka var det dags för gräsklippning och ni som sett Getingedalen vet vilka arealer vi snackar om. Helt okej om man är två men den här sommaren har vi bara varit en som kan klippa. Helt okej ändå faktiskt.
  • Jag får motion
  • Jag tänker väldigt bra under tiden
  • Jag får mycket beröm och uppskattning av G
Han har för övrigt hållit vad han lovat beträffande snällheten och rökstoppet är satt till den 1/10. Coolt. 12000 spänn är mycket pengar.

Hur som helst, plötsligt blir jag avbruten i mitt klippande av två naturliga gräsklippare. Hunden skäller som besatt och när jag vänder mig om har jag två intensivt betande hästar bakom ryggen. Sto och föl Fjording. Gamla bekanta. Bor 1 km bort. Verkar ha tagit en promenad på egen hand. Matte svarar inte i telefon och det tror jag det. Då hade Fjordingarna nog inte hunnit så här långt hemifrån. Jag knyter ett rep om halsen på mamma Fjording (Ingen match, vi är ju gamla bekanta. Eller kan det ha berott på att vi bjöd på oemotståndligt gräs?) och promenerar hem med henne. Fölet behöver jag inte bry mig om då han håller sig i mammas hasor. Det kändes som att vara ute och gå med en gigantisk, och jävligt slö, hund. Efter lite mankemang med en middagspaus mitt på vägen (Fölet skulle plötsligt dia och mamma Fjording blev orubblig. Försök att flytta på ammande häst!) och sen att hinna ut ur hagen före hästarna så kunde jag knalla hem igen. Vad förvirrad matte måste bli när hon kommer hem och hittar hästarna i hage B när hon hade stängt in dem i hage A innan hon åkte hemifrån.

Imorgon kommer det inte längre någon tidning. Jag kommer att sakna den. Den är så bra att elda med.

Förkyld?

Är jag på väg att bli förkyld? I så fall är det ovanligt bra tajming. Förutom att det var länge sedan jag faktiskt var förkyld så är anledningarna till den goda tajmingen dessa:

  • Jag hann precis nå min dead line i verkstan och har inga saker som måste göras NU.
  • Jag har inte anmält mig till några tävlingar än.
  • Jag har motionerat lite halvdant under slutet av sommaren och får således inget tråkigt avbrott i träningen.
  • Syrran kommer inte hem förrän om två veckor.
  • G är inte heller så pigg på grund av sitt knä.
  • Jag har inte semester.
  • Många andra på jobbet är också förkylda.

A - A - A -Attjo!

Äntligen!

Äntligen!
Nu har G opererat sitt onda knä och när jag hämtade honom på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby sa han Nu börjar mitt nya liv. Börja träna igen, äta nyttigare, sluta röka och vara snäll mot dig. Man tackar. Det ska onekligen bli spännande att följa honom. Jag stöttar förstås.

Unde tiden G låg på operationsbordet, eller obduktionsbordet som han sa dagen innan och därmed avslöjade sina farhågor, passade jag på att ta en tur till Goodstore på Södermalm. Mig veterligen finns det ingen annan affär i Sverige som säljer så mycket veganmat som de. Visst är utbudet på Willys och Ica helt okej nuförtiden men Goodstore slår allt. Jag lade upp ett rejält lager med sojaprodukter och smarrig tofu.

I samma kvarter stötte jag på en annan angenäm överraskning, matbutiken för matentusiaster -  Cajsa Warg. Den var snygg, välsorterad och stor. Dessutom var man noggrann med det ekologiska, naturliga och närproducerade. My cup of tea.

På vägen hem från sjukhuset svängde vi förbi Strängnäs för att att köpa råvaror till glasyrer. Vi snackar keramik. Min lokale leverantör har kursat och till Stockholm är det så långt. Dessutom har de krånglat en gång för mycket så jag är glad att jag hittade ett alternativ närmare Örebro. Heja EDAB!

Äntligen!
I helgen är det dags för Konst & Kaffe och jag kanske slipper jobba dygnet runt hädanefter. Det ska dock bli skitkul med marknad igen.

Äntligen!
Vi skördar av gurkor, tomater, sockerärtor, rädisor, sallad, morötter, mangold, chili, paprika, örter och blommor. Snacka om närproducerat. Såååååå gott!

Äntligen!
Syrran har hört av sig och kommer hem en sväng i september. Inklusive sambo. Lovely! Jag ska hålla kalendern TOM för deras skull.

Äntligen!
Mina föräldrar är pensionärer! Grattis! Jag längtar tills det blir min tur!

Köpstopp och galenskaper

Nästa höst avser vi att resa långt och länge. Det kostar pengar. Nu ska vi spara. Alla prenumerationer är uppsagda. Kläd-, sko- och smyckesinköp endast i undantagsfall. Inredning och renovering endast vid akuta lägen. Tillfälligt tatueringsstopp och har vi tur så lyckas G sluta röka. Bara på det sparar vi ca 12000 kr på ett år.  Sedan tidigare har vi vant oss vid att släcka i alla obemannade rum och nu när kylan drar in över Dalen ska vi vänja oss vid att elda för att få ner värmekostnaderna. Kajan cyklar så ofta hon kan och med lite logistik kan vi nog få ner antalet bilresor till stan. Fast vi börjar med en riktig långkörare. En lyxtripp till The Burning Toad Festival. Vem vill missa ett sådant event? Back Stage-pass har vi också förärats med och havssviten är bokad för oss. För visst bör man besöka Örnsköldsvik så där var tredje helg ungefär?

Konst & Kaffe 30-31 augusti kl. 11-16

Gör en utflykt!

Utställare:


Maria Andersen - akvarell, akryl
Sirpa Rydell - akvarell, akryl
Sanna Pers - akvarell
Frida Pers - akvarell
Kajan - keramik och betong
Majgret Karl - träsnide
Gunnel Jakobsson - textil
Heidi Gustafsson - fleecesockor, trollsländor
Gunn Allbrand - grytlappar
Kerstin Östlund - smycken

Försäljning av kaffe och hembakt bröd.

Andra butiker i området:

  • Bison Outdoor - friluftskläder för stora och små. Lö-sö 11-16.
  • Himlagård Gardenfashion - perenner och trädgårdsinredning. Lö-sö 12-16.
  • Åsta antik. Lö-sö 11-16.
  • Åsta gårdsmuseum. Lö-sö 11-16.

Vägbeskrivning från Örebro: E20 mot Stockholm, avfart Glanshammar. Åk 7 km mot Lillkyrka. Sväng höger mot S. Åsta, 500 m grusväg. Se skylt Konst & Kaffe.

Välkommen!

Mindfulness

Från Mindfulness Center:

 

Att vara ”mindful”, eller medvetet närvarande i nuet, är ett förhållningssätt som vi människor har med oss av naturen. Men i dagens samhälle med dess höga livstempo, TV, internet, tidningar och allt som vi ”måste” göra, dras vår uppmärksamhet i hög grad bort från nuet. Vi ältar lätt saker som antingen har gått snett i det förflutna eller som vi planerar för framtiden, samtidigt som vi oroar oss för att våra planer inte utfaller som vi har tänkt oss. Med ett sådant förhållningssätt riskerar vi att förlora den enda stund ur sikte som vi egentligen har och som vi kan påverka - nuet.


Mindfulness definieras ofta som förmågan att inrikta uppmärksamheten på ett särskilt sätt: att med avsikt vara i nuet utan att värdera det som vi uppmärksammar.


Att träna sig i att vara mindful innebär med andra ord att öva sig i att leva i nuet i allt högre utsträckning, ögonblick för ögonblick. Träningen innebär också att vi utvecklar vår förmåga till kontakt med verkligheten sådan den är – inte sådan som vi vill tro att den ser ut.

 

 

Det här är my cup of tea!!


Olympiad

Dumma OS. Jag får ingenting gjort ju.

Resedagbok Norrland 21/7 - 7/8

Måndagen den 21 juli
Vi är förberedda till tänderna. Kylklamparna är frusna, kamerabatterierna laddade och bilen bäddad. Första stoppet blir i Sälen. Där pågår O-ringen, 5-dagars i orientering. Vi hänger i camp KFUM:s lyxiga stugby under kvällen och blir erbjudna diverse sängplatser men bilen är ju bäddad och vi brukar sova gott där. Fast folk har svårt att förstå det där.

Tisdagen den 22 juli
Vaknar utvilad och ramlar ur Volvon i det vackra morgonvädret. Från och med idag ska det komma att vara vackert väder i princip hela resan så när som på ett par futtiga regndroppar. Lånar in oss i en av lyxstugorna för frukost och morgontoalett. Kör den korta biten från Lindvallen till Berga by (Vasaloppets startgärde) där etapp två av tävlingen går. Trevligt tävlingscentrum med korta avstånd och jag får sällskap till starten av G. Mor och far är också där och tävlar. Come back i varsin pensionärsklass.

Jag möter farsan i skogen och han ropar: "Du, du! Har du tid?! Vad är det här beiga på kartan?" "Det är smuts farsan." Varför hade han inget kartfodral?

Fantastiskt roligt att springa. Svår och utmanande bana. I love it. Gör riktigt bra ifrån mig och spurtar (?) så gott jag kan ända in i mål.



G hänger vid damduschen då det är full insyn där. Bara det är en anledning av ägna sig åt tävlingsorientering.

Efteråt far vi vidare mot Särna och Gs far. Vi bor några dagar i stugan intill hans, gör några utflykter och hänger med pappa E. Vädret är fantastiskt.


Stugan intill (Stallet)


Njupeskär - Sveriges högsta vattenfall. Kolla killen nere till vänster om fallet!


Kajan turistar


Efter ett kvällsdopp i Särnasjön

Fredagen den 25 juli
Vi softar, badar och hänger under dagen. Det är över 30 grader varmt. När den något svalare kvällsluften drar in över Särna tar vi ett sista parti Chicago och säger sen adjö till svärfar. Volvon rullar vidare. I Åsarna inser vi att vår sverigekarta med utmärkta hydromackar inte är ett dugg färsk. Kanske skulle ha skaffat tankkort på några fler mackar så att man var garderad? Slår nattläger vid Brunflo kyrka.

Lördagen den 26 juli

Vaknar i gryningen av att ett ungt mopedgäng sladdar i gruset på kyrkbacken. Ligister. Somnar om. Vaknar några timmar senare igen och äter frukost på kyrkmuren.


Kyrkvaktmästaren krattar grus. Vi låtsas vara intresserade av kyrkan men allt vi vill åt är toaletten. Kyrkor är bra. De har ALLTID toaletter.

Hittar en loppis i Brunflo. G spanar in 30 skivbackar. Han ska gå igenom alla. Herregud. Jag tar bilen och åker på en egen utflykt. Dricker kaffe. Hämtar han med skivorna. Drar vidare till Östersund. Måste ju kolla in den här stan. Strosar lite i centrum och åker över till Frösön. Hittar ett utkikstorn och sen den vackra Sommarhagen som Peterson-Berger skrev musik om.



Å så letar vi Hydromack igen. Enligt vår antika mackförteckning ska det finns två i Östersund men den ena är stängd och den andra finns bara på låtsas. Tullar på resekassan än en gång och tankar på nån annan mack. Åker och badar i Indalsälven.


Kör norrut och avslutar den första ljudboken, "Mord i Skärhamn" av Ramona Fransson. Några mil söder om Dorotea hittar vi en fantastisk plats vid Flåsjön. Där stannar vi för natten.


Matlagning vid Flåsjön


Kan det bli bättre?


Guldkant


Dagboksanteckningar och kameraförvecklingar


Söndagen den 27 juli
Underbart väder igen. Morgonjogg, morgondopp och morgonte. 11.00 lämnar vi vårt drömställe. Tar oss fram på småvägar till E45 och nästa stopp blir i Vilhelmina. Den gamla delen av staden är jättefin och vi besöker turistbyrån. Där ser vi att det pågår en utställning i Tingshuset och den söker vi förstås upp. Kul koncept. Ett kollektiv som kallas sig Tomma rum använder sig just av tomma lokaler i små kommuner under sommaren. Vi torskar på Erik Hårdstedts akvareller men det fanns även annat som tilltalade oss.

Vi tar en lunchfika på nåt ideellt hak och får lära oss att "Solrosvåfflor" är vansinnigt goda. Sen kör vi mot Blattniksele där vi ska hälsa på vännen H (gammal hemsida).

Vi stannar hos H i två dagar. Besöket är väldigt speciellt men både trevligt och lärorikt samtidigt. Här finns visserligen el och vatten men inte kyl, frys eller dusch. Maten står i en matkällare och tvättar sig gör man i ån. Det var inte tal om att frysa några kylklampar här inte och tvättsproceduren i ån kunde ha varit bekvämare. Jag menar en brygga hade ju inte skadat. Nu gällde det att hålla balansen på en slemmig sten. Vi sover på en madrass bakom en bandsåg för H har valt att ha en slöjdsal på parkettgolvet i det före detta vardagsrummet.

Att H väljer att vara självförsörjade på det mesta i matväg inspirerar mig men om jag skulle ha så stora odlingar och dessutom bo i inre Lapplands mygghelvete så skulle jag nog göra bevattningsproceduren enklare. Men inte herr H. Han verkar sätta en ära i att göra allt så gammalmodigt och trassligt som möjligt.

Vi blir serverade god men enkel och spartansk mat på obehandlade trätallrikar och jag vill inte veta vilka och hur många bakterier som bor mellan fibrerna. I synnerhet som varmvatten och diskmedel är en bristvara. Alkohol är det inte tal om. Dagsutflykten på måndagen bestod i hjortronplockning och beskådande av två obebodda örnnästen men vi hittade slagna renar och faktiskt en död örn.

Kvällsaktiviteterna består av samtal. TV finns förstås inte men radion är på ibland. Däremellan drar man ur kontakten. Mörkret faller över köket, det enda rummet som går att sitta flera i, men någon lampa eller något stearinljus tänds inte. Jag är glad att det är ljust länge på kvällarna i Norrland och att H prenumerar på DN. Rastlösheten kryper i mig emellanåt men det finns Sudoku i DN och en lampa i min mobiltelefon.

Tisdagen den 29 juli
Idag avser vi att lämna H. Till och med G, som står betydligt närmare H än jag, börjar tycka att det får vara nog med enstöringen nu. Det var nog toalettreglerna som fick bägaren att rinna över. Pappret skulle slängas i en soppåse bredvid toaletten eftersom det kunde orsaka stopp. Att det egentligen handlar om att H sparar vatten genom att spola så sällan som möjligt och att H inte vill att Norrlands Slam AB ska behöva komma så ofta och tömma avloppet är vi helt övertygade om. Visst har både G och jag varit i Grekland där avloppen verkligen är för trånga för toapapper men då har hygienen runt soppåsarna varit bra ordnad. Här hängde det en överfull ICA-kasse med ni vet vad för även ICA-kassar kostar pengar.

Efter en pannkakslunch säger vi adjö. Vid campingen i Blattniksele byter vi till oss frysta kylklampar.

Slöjdsalen, parkettgolvet och madressen bakom bandsågen. Häpp!


G i köket


Rallarros eller Mjölkört. Tur att Norrland är så bildskönt.
Fotografering är ett bra tidsfördriv (en bra flykt) för den rastlöse.


Sudoku

Nästa stopp blir Arvidsjaur. Den gamla lappstaden är sevärd och sen provianterar vi på både ICA, Konsum och Systembolaget. Lite impulsköp av kläder blir det också.

Lappen i lappstaden

Nästa stopp är Storforsen. En mäktig naturupplevelse må jag säga.


Forsar blir så himla bra på bild...


Dagens outfit: Jacka från Arvidsjaur (symbiotic relationship)

Vi kör mot Vuollerim för där har vi ett ärende. Dagen närmar sig dock sitt slut och vi behöver slå läger. Hittar en idyllisk plats vid Abborrtjärn och allt är underbart så när som på myggen. Kvällen kunde ha blivit magisk men istället blir det huvudvärk, galet med mygg, galet varmt i bilen under natten och galet svårt att sova. Man kan ju inte veva ner rutorna när det är sjukt mycket mygg ute.


Ved till brasan som ska hålla myggen på avstånd. Humöret på topp!


Snart middag

Onsdagen den 30 juli
Vaknar tidigt. För varmt i bilen. På tok för lite sömn på grund av alla myggor. Vi lämnar Abborrtjärn och alla negativa vibbar så fort vi kan. Några mil senare når vi Bodträskfors och där finns en rar rastplats intill Lule älv. Där tar vi "morgonduschen" och äter frukost. Inga mygg, ingen huvudvärk och solen skiner. Puh.

Så rart...

Nu är det dags för Vuollerim och utställningen intill den gamla stenåldersbosättningen. Trevligt, snyggt och intressant på alla sätt. Bra toalett. På hembygdgården alldeles intill kan Kajan få sitt förmiddagskaffe. Sen kör vi vi vidare norrut. Tankar i Boden. Tar lunch på en tom parkering i Niemisel. Handlar och fyller på vatten på lanthandeln i Niemisel. Herregud. Vilken plats. Passerar polcirkeln.

As high as it gets. Nästan.


Nu ska vi leta reda på huset där svärmor växte upp, där Gs mormor bodde och G tillbringade många somrar som barn. Inte helt lätt. Vi hamnar i Jokkfall men vi är nära. Frågar en local och hamnar på rätt gård. Fortfarande i familjens ägo men bara som fritidshus. Ingen är där idag. Här stannar vi över natten.


Jokkfall i Kalix älv. Paradiset för fisketurister.


Här händer det grejer...


Cykelställ? Skidställ? Nej ett kastspöställ!


Den gamla släktgården i Ansvar


Njutning i kvällssol


This is Norrland. Myggor överallt. Fast inte alls så mycket som kvällen innan.


Ännu en delikat Trangia-middag



Jag vet att folk har svårt att förstå hur vi kan sova i bilen
men det är riktigt bekvämt i en Volvo 245. Jag lovar!

Torsdagen den 31 juli
Vi vaknar utvilade vid 8-tiden. Den här natten valde jag att sova med öronproppar för att slippa ljudet av eventuella myggor. Det funkade utmärkt. Det är inte betten som håller mig vaken. Dessutom kan man ha fönstret på glänt och få in lite skön nattluft. Nåväl, för första gången är det inte tokvarmt ute och under natten har det till och med regnat. Vi tar ett dopp i Kalix älv och åker till Jokkfall. Igen. Vid ett rastplatsbord invid forsen äter vi frukost. Sen åker vi söderut till Överkalix. Eftersom vi är i fas med vår resplan och har gott om tid på oss så gör vi Överkalix ordentligt. Hittar turistbyrån och får vägledning. Naturligtvis vill Kapten Stofil titta på en rekonstruktion av en gammal stenåldersbosättning så det gör vi. Välskött. Det finns en rysk-ortodox kyrka här också så den åker vi till. Sen åker vi till Martingården, en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar, och möts av en entusiastisk guide som visar oss ALLT. Nu råkar vi ha gott om tid och dessutom är han bra på det han pratar om så vi stannar gärna. Det betyder att vi kan det mesta om Överkalixbondska, jakt, fiske och livet i Överkalix på 1600-talet.

Sen måste vi ju göra centrum också. I en broschyr har vi ju läst om hur pittoreskt, mysigt och restaurangtätt det ska vara. Allt är relativt. Nu börjar det regna och vi tar en lunchfika på Brännvalls. Det enda caféet som faktiskt gör skäl för beskrivningen pittoreskt.



Det börjar småregna. Vi drar till Luleå. Stadsfest. Herre jävlar. Internetcafé, bio (Hancock) och restaurang. Vi bor vid ett laxfiskemuseum den natten.

Lule älvs laxfiskemuseum

Fredagen den 1 augusti
Solen skiner igen när vi vaknar och vi unnar oss en frukostbuffé på Quality Hotel i Luleå. Sen åker vi till världsarvet Gammelstaden, Luleå under medeltiden och fram till 1600-talet. Trevlig miljö och vi strosar runt i långsam takt. Dagen till ära är det solförmörkelse.




Gammelstaden, Luleå


Kapten Stofil och Tant Kajan (världsarv)

Nu åker vi hem till Kusinen med familj. Gs kusin. Jämngamla. Lekte under uppväxten. Där slutar likheterna. Fast trevligt och kul. Vi äter och dricker och går på stadsfest. Intressant. Hade aldrig hamnat i ett karaoketält annars. Nyttigt. Millecollin ska spela på stora scenen. Tänk, vi åker från Örebro till Luleå för att se Örebros stoltheter. Tror vi. Då börjar Kusinen gäspa (eller var det hans barn?) och tycker att det är lagom att åka hem. För vilka är Millencollin? De spelas ju aldrig på Rock Classics. Hur som helst så är även vi rätt nöjda och trötta. G har dessutom hoppas Bungy Jump och är besviken. För dålig kick. Han fick ju inte ha på sig glasögonen så han såg ju inte ett skit. Fast nu har jag svart på vitt att han är "fullständigt galen".

Lördagen den 2 augusti
Vi äter en lååååååååång och god frukost med värdfolket och sen tar vi farväl. Mot Burträsk. Hittar faktiskt en Hydromack i Piteå. I Burträsk ligger Ostens Hus och här tillverkar man Västerbottensost. Här och bara här. Vi älskar Västerbottensost så vi kollar in utställningen, tillverkningen och butiken innan vi drar vidare till vårt avslutande resmål: Cirkus Paddal, Örnsköldsvik. Hit har vi längtat. Helt plötsligt går Volvon i över 100 knyck.


Norrländska vägar

Tidigare har vi aldrig legat över 80. Vi blir väl emottagna och välkomnade av 6 personer och lika många djur. Allt är så underbart och vackert att vi aldrig vill åka hem. I dagarna fem kör vi 100% Mindfulness ihop med våra själsfränder och bara rår om varandra. Äter gott, dricker gott och lyssnar på godbitar. Vi tar oss dock samman och ser Star Wars-utställningen i Örnsköldsvik. Den enda ort i Sverige som den kommer till. Den var sevärd och välgjord. Vi inser dock efter fem dagar att vi inte kan stanna längre. Vi kommer att bli kända som Gästerna som aldrig ville åka hem annars. Dessutom kallar plikten på oss och verkligheten gör sig påmind. Fast efter denna resa har jag funderat starkt på vad som egentligen är min plikt och vad som är verkligheten.


May the force be with you

På hemvägen stannar vi på tre ställen. Först i Docksta för att köpa Dockstaskor men de har inte just våra färger, modeller och storlekar. Sen måste vi ta några foton vid Höga kusten-bron (även det ett världsarv) bara för att det är en så vacker plats och till sist gör vi en avstickare till Ockelbo och Wij Trädgårdar. Vackert och inspirerande. Vi är hemma 22.15 den kvällen. Resan är slut.

Norrland

En av alla renar i Norrland. På utflykt med Hampus i närheten av Blattniksele.

Hej! Jag är en ren. Jag bor utanför Blattniksele i Lappland och jag gillar att ligga på vägen. Det gör mina kompisar också. Vägar är sköna. Vi är ganska vana vid både människor och bilar eftersom jag har en människoägare som jag träffar då och då. Dessutom kör de alltid skoter eller fyrhjuling när vi ses. Därför är jag inte särskilt rädd av mig och har aldrig bråttom heller. Gäsp!

Spooky

Vi är hemma igen. Jag återkommer till reseberättelsen. Hur som helst så stod det en sprillans ny kinesisk platt-TV och väntade på installation här hemma. Inte för att vi har varit TV-lösa utan för att den gamla är så liten och tjock. Den fungerade dock utan anmärkning. Tills det var dags för OS-invigning. Då dör den. Är det inte lite läskigt att den går sönder exakt nu? Vi kopplar snabbt och smidigt över till vårt nya kinesiska vrålåk och två minuter innan invigningen startar i Kina är den igång.

Eller förresten, vi har ju ingen TV.

RSS 2.0