Vinter?

Så här ser det faktiskt ut här ikväll och det fortsätter bara att snöa. Det ska bli spännande att vakna imorgon. Fast det ska inte bli lika spännande att köra bil. I helgen vet jag vad jag ska göra och det är skittråkigt men livsnödvändigt.


Getingedalen torsdagen den 30 oktober 2008 kl. 21.00


Fast vi försöker att inte tänka på det, kamin-hunden och jag, utan fortsätter att mysa framför brasan!


Kamin-hunden och brasan.

Höstlov

Senast sedda filmer: The Life Aquatic with Steve Zissou och nån mer som jag inte minns just nu. Vilket intryck den måste ha gjort... Jo det var Get Smart! Mycket roligare i 60-talsutförande med Mel Brooks bakom ratten. Life Aquatic är långt ifrån ny men jag lyckades missa den då det begav sig. Wes Anderson gör verkligen filmer i min smak.

Det är höstlov i skolvärlden och mitt arbete ser annolunda ut för en vecka. Passar mig perfekt då variation är ett av mina motton. Börjar i och för sig tro att det egentligen handlar om rastlöshet men en veckas avvikande arbete gör susen. Ledig tisdag - precis som min sambo - och vips har vi röjt ut all skit ur car porten. Bilarna går åter att ställa in. Ett jobb som annars skulle ha tagit en halv helg. Härligt. Dagen efter är det minusgrader och frostigt. Slipper skrapa rutor. Tajming eller lyhördhet? Vi fick dessutom besök medan vi höll på med röjningen. Av två hästar. Samma hästar som i somras. Två rymmare. Hej igen, sa vi. Matte var på Vinön på jobb. Skjut dem, sa hon när vi fick tag på henne eftersom det inte var första gången hästarna rymde. Fast det gjorde vi inte. Jag tog min, vid det här laget, sedvanliga hästpromenad bort till Blankhults gård och den här gången behövde inte fölet äta förrän vi kom fram.

Förutom de avvikande arbetsrutinerna fick vi en konferensdag på Loka Brunn. Naturligtvis fick de som åkte i den andra bilen se en varg. Jag vill också se en varg. Men så mycket mat... Och fikabröd... Jag var illamående hela kvällen. Men så gott...

Det snöar i Getingedalen just nu. Coolt.

Bulgurpanna med halloumi

4 dl bulgur
250 g broccoli
2 rödlökar
2 paprikor
1 burk vita bönor (inte i tomatsås!) eller andra bönor
1 vitlöksklyfta
2,5 dl blandade frön, nötter och russin
250 g halloumi
olja
salt
peppar

Koka bulgur enligt paketet. Skör broccoli i små buketter. Strimla lök och paprika. Skölj bönorna. Fräs grönsaker i olja och vitlök. Krydda. Blanda kokt bulgur med grönsaker. Strö över russin och nötter. Skär halloumi i skivor. Stek dessa i teflonpanna. Servera ostskivorna på en bädd av bulgur, grönsaker, nötter etc. Strö flingsalt över och dra ett varv med pepparkvarnen. Häpp!

Kolakakor

Ibland är det kul att baka småkakor. Dessa är lite annorlunda.

1 burk sötad kondenserad mjölk

100 g riktigt smör
0,75 dl socker
3 dl mjöl
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Lägg den oöppnade mjölkburken i en kastrull med vatten. Koka den i ca tre timmar. Håll koll så att det inte kokar torrt. Mixa mjöl, socker, smör och vaniljsocker. Tillsätt äggulan. Knåda ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen 1 timma. Gör sedan småkakor. Rulla små bollar och platta till. Lägg dem på plåt med teflonduk (du har väl skaffat en teflonduk vid det här laget?!) Grädda dessa i 175 grader i 8-10 minuter. Håll koll för det går snabbt!

Öppna mjölkburken när den har kokat färdigt och svalnat en liten stund. Nu har du fått världens enklaste och godaste kolakräm! När kakorna har svalnat brer du kolakräm på en kaka och trycker dit en annan kaka. Ni vet hur jag menar. Klart! Det kommer att bli kolakräm över så om man vill kan man baka dubbel, till och med trippel, sats med kakor så går nästan hela burken med kolakräm åt. Första gången jag bakade dessa kakor sa det bara svisch. Det tog slut på två minuter. Dubbel sats som sagt...

Norrlandskaka

Fråga mig inte varför den heter så men den är god till kaffet även i Närke!

2 ägg
2 kkp (kaffekoppar) socker
1 kkp mjölk
75 g smält smör
2 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk kanel

Fyllning:
1 äggula
50 g smält smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Florsocker till dekorering

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och smält smör. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa ner dem i smeten. Smöra och bröa en rund kakform utan hål i mitten eller andra krusiduller. Grädda 30-40 minuter nederst i ugnen på 175 grader. Blanda allt till fyllningen medan kakan svalnar. Dela kakan horisontellt och bred ut fyllningen. Sikta florsocker över innan servering.

Tofubiffar

250 g fast tofu
1-2 tsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 liten gul lök
2 kokta potatisar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olivolja eller rapsolja (eller olja whatever)

smaksatt olja till stekning

Grovhacka tofu, potatis och lök. Lägg allt i en matberedare och kör tills konsistensen är jämn och fast. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut smeten i en stekpanna och gör tunna små biffar. För stora och tjocka biffar blir ojämnt stekta och håller ihop dåligt. Stek gärna i smaksatt olja så får biffarna extra god touch. Om man dessutom tar smaksatt tofu så får man ännu mera smak. Ät med potatis/pasta/quinoa eller något sådant samt en god röra eller sås.


Ärt- och wasabisås

En kall sås eller en röra som funkar till allt möjligt. Jag brukar ha den till biffar. Vegan rules!

2 dl gröna ärter
2 msk hackad mandel
1 msk olivolja
2 tsk limesaft
wasabi efter smak (jag brukar ta en knapp tesked)
salt
peppar

Ta fram matberedaren och mixa allt. Ta lite wasabi i taget så att det inte bli för mycket.

Bra helg

Som sagt, djävulskt lata dagar vägs upp av effektiva dito. G har jobbat i helgen och Kajan har fått skitmycket gjort. Vissa grejer har hängt över mig i flera månader. Känslan av lättnad och tillfredsställelse är ändå för kort. För tillfället har jag svårt att ge mig själv credits. Mitt dåliga samvete tar tag i min nacke och vrider blicken mot nästa dammiga hög, nästa sak att ta tag i. Jag har lagt ribban för högt.

När jag berättade för min coach att jag hade slutat skriva to-do-listor så fick jag beröm. Skriv istället listor på det du har gjort, tyckte hon. Det har jag gjort och tänk att en så liten sak kan ge självkänslan en skjuts i rätt riktning. Det kan ju faktiskt bli en riktigt lång lista om man skriver upp allt.

Min kostrådgivare gav mig tipset att börja skriva upp allt jag äter. Ännu en lista. Fast det slutade jag med efter drygt en dag. Gud vilken deprimerande läsning. Det var nog precis det kostrådgivaren ville uppnå för sedan dess har jag utan problem ätit bättre. I kombination med att äta ännu mera till frukost. Om någon talar om för mig att jag bör äta mera så är jag inte svårflörtad.

Efter lördagsmiddagen körde vi några omgångar backgammon. Först till fem poäng. Eftersom vi är jämndåliga på backgammon så tar det lite tid att komma till fem poäng. G hade hittat och dammat av sitt gamla barn-backgammon från Alga så att vi slapp spela med vårt resebackgammon med mikroskopiska magneter (perfekt för resan dock). En flaska rött på det och lördagen blev lyckad. Vi avslutade dessutom med Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Godkänd i indiana-genren men lite för lite fällor, labyrinter och gåtor. För mycket rallarsvingar, övernaturliga krafter och rasande byggnader.


Lördag: mätta magar, rödvin, i-tunes, brasa och backgammon.

Intet nytt...

...på Kajans himmel. Det är därför det är så tyst på bloggen. Djävulskt lata dagar vägs upp av effektiva dito. Summan är väl konstant. Fick en historia via e-post med hög igenkänningsfaktor. Jag låter den illustrera min senaste vecka:


Kära dagbok,

Jag har precis fyllt 40, och min fru (älskling!) gav mig en vecka med personlig tränare i födelsedagspresent. Nu är jag fortfarande i kanonform, jag spelade trots allt fotboll när jag var 20, men det kan vara roligt att få röra lite på sig.

Jag ringde till träningsanläggningen och bokade tid med en personlig tränare. Jag fastnade lite för Linda, som är en 26-årig tjej som förutom jobbet som personlig tränare också är aerobicinstruktör och modell för badkläder. Det är hon som är anledningen till att jag skriver det här, hon bad mig skriva dagbok för att hålla koll på mina framsteg. På måndag gäller det .

Måndag
Jag gick upp klockan 06.00. Det var riktigt tufft att komma upp så tidigt, men när jag kom till träningsanläggningen, där Linda väntade vid receptionen, blev allt helt plötsligt mycket lättare. Linda är suverän! Hon är har blont hår, fantastiskt blå ögon och ett charmerande leende.

Vi började med en rundtur på anläggningen. Linda visade mig maskinerna och det första jag fick göra var springa på löpbandet. Efter fem minuter tog Linda min puls, och hon verkade lite orolig över hur hög den var. Det hon inte fattade var att min puls var hög för att hon stod så nära mig i sin tajta lycra-outfit, jag är ju i toppform annars!

När vi gjorde sit-ups pushade Linda på mig och jag kämpade på, trots att jag var trött i magen efter att ha hållt in den ända sen jag mötte henne i receptionen. Efter passet njöt jag av att titta på hur smidigt Linda rörde sig under sitt aerobic-pass, och tänkte att hon är lika duktig där inne som hon är med mig. Det här kommer bli en FANTASTISK vecka!

Tisdag
Jag fick dricka två kannor kaffe för att komma upp, men till slut var jag utanför dörren på väg till träningen. Linda tvingade mig att ligga på rygg och trycka upp en tung järnstång i luften, sen la hon på vikter på den också! Mina ben kändes som spaghetti på löpbandet, men jag klarade en hel kilometer. Leendet jag fick av Linda när jag klev av löpbandet gjorde det mer än värt mödan. Jag mår toppen! Det här är andra dagen i mitt nya liv!

Onsdag
Jag försökte borsta tänderna, och enda sättet som var möjligt var att ligga med huvudet på tandborsten och röra munnen fram och tillbaka över den. Jag tror jag har fått bråck i bröstmusklerna. Jag klarade av att köra så länge jag slapp styra eller bromsa. Jag parkerade på en handikapparkering vid träningsanläggningen. Linda var lite okänslig idag och hävdade att mina skrik störde de andra som tränar på anläggningen. Jag har kommit på att hennes röst är lite för hurtfrisk för sådana här tidiga morgnar och när hon skriker på mig får hon en nasal ton som är riktigt irriterande.

Jag fick ont i bröstet när jag skulle ställa mig på löpbandet, så jag fick stå på trappmaskinen istället. Vem i helvete har uppfunnit en maskin som simulerar en aktivitet som gjorts obsolet av hissen? Linda sa att det skulle hjälpa mig att komma i form och öka min livsnjutning eller nåt. Hon snackade massor av annan skit också.

Torsdag
Linda väntade på mig med sina vampyrlika tänder i en grimas som skulle föreställa ett leende, men den grymma formen på hennes tunna läppar avslöjade henne allt. Jag kunde inte rå för att jag var en halvtimma försenad - det tog mig 20 minuter att bara knyta skorna! Linda tvingade mig att träna med hantlar. När hon tittade bort, passade jag på att springa och gömma mig i herrarnas omklädningsrum. Hon skickade Lars för att hämta mig, och sen satte hon mig på roddmaskinen som straff. Jag sänkte den.

Fredag
Jag hatar den lilla subban! Linda är den vedervärdigaste varelse till människa som någonsin fötts på denna planet NÅGONSIN! Korkade, anorektiska lilla träningslolla. Om jag kunde röra någon enda liten del av min kropp utan denna fruktansvärda smärta skulle jag slå henne med den. Linda ville att jag skulle jobba med mina triceps. JAG HAR INGA TRICEPS! Om hon inte ville ha jack i golvet så borde hon inte ha räckt mig de där %&##%? hantlarna, eller något annat tyngre än en macka för den delen. Jag är säker på att hon lärt sig det där på Sadisthögskolan, hon måste ha fått en hedersbetygelse i grenen 'tillfoga smärta'. Löpbandet kastade av mig och jag landade på en hälsorådgivare. Jag önskar att jag hade landat på någon mjukare.

Lördag
Linda lämnade ett meddelande på min telefonsvarare i morse, i det där äckliga, hurtfriska, gnisslande tonläget hon har. Hon undrade varför jag inte dök upp idag. Ljudet av hennes röst fick mig att vilja slå sönder högtalaren med första bästa trubbiga verktyg, men tyvärr saknar jag styrka att ens trycka på knapparna på fjärrkontrollen. Jag har sett på finsk tv i elva timmar.

Söndag
Jag åkte färdtjänst till kyrkan idag för att tacka gud att den här veckan äntligen är slut. Jag bad också till gud att min fru (den subban!) nästa år väljer en roligare present. Till exempel en rotfyllning eller en rejäl tarmsköljning.

Skördefest

Den här helgen får godkänt. Iallafall i Nya Livet-protokollet. Visserligen gjorde jag ingenting av det som stod på listan, jo en grej, men det är så mycket som skulle kunna stå på listan. Jag ska sluta med listor. Jag gör iallafall inte som det står på dem. De ligger bara där och skäller på mig. Ger mig ångest. Beslut? Jag ska prova.

Hur som helst, jag har plockat svamp. Tre kilo trattkantareller. Nu ska jag inte plocka mer i år. Frysen är full och jag behöver inte tänka på att de små svamparna står där ute i skogen och förgås.

MINA trattisar

Sen tog jag hand om det sista i växthuset och i landet. Nu är det tomt och städat där. Till nästa säsong ska vi lägga golv i hela växthuset och odla i krukor istället. Smidigare och mera lättskött.


Sista gurkorna


Jordärtskockor och chili

I övrigt har helgen gått i vedens tecken. Vår motorsågskunnige granne R kom över och fällde fem gigantiska granar och tallar i skogskanten. Med imponerande millimeterprecision. Arbetet med att ta reda på dessa och alla grenar är större och tyngre än man tror. Ett riktigt styrketräningspass faktiskt och det blev inte klart på långa vägar. Det får bli några grenar då och då under veckan som kommer. En maffig vinterbrasa ser det ut att kunna bli av allt spill.

En annan sak som passar in i nya livet är att jag har vaknat före nio på morgnarna den här helgen. Kanske för att jag, tack vare mina hälsoprojektssadister, har varit helt slut på kvällarna och somnat tidigt. Avrundade dock arbetsveckan i fredags med ett galet träningspass på inrådan av min personlige tränare Mums/Mussolini. Därmed var veckans tre pass avklarade och jag behövde inte tänka på det under helgen. Behagligt.

Ikväll, söndag, har vi sett Hallam Foe. Bra film.

Under veckan har de oranga käpparna satts upp efter vägen. Snön är i antågande.

Jag har fått fyra inbjudningar till fest den 15 november. Fyra. I'm so popular. Men hur i helvete ska jag kunna välja?!??!


Hälsoprojekt (eller Vad var det jag sa?)

Fick ett erbjudande. Nappade. En helrenovering för en ringa summa. Via jobbet skulle jag få coaching, kostrådgivning och träning. Tolv möten med olika experter under en månads tid. Coaching är alltid nyttigt. Det skadar inte att reflektera över vem man är, vad man gör och hur man tänker. Kostrådgivning likaså. Och träning... Eftersom jag har valt bort träningen under hösten till förmån för keramiken så är jag i ovanligt dåligt kondition. Snart väntar den roliga vinterträningen (jo men den är faktiskt rolig) och då vore det ju kul om man inte dog första passet. Dessutom är jag vän av variation så om min personlige tränare Mums kan få mig att hitta ytterligare en alternativ träningsform så tackar jag för det. Fast det beror på vad det kostar. Å ena sidan har jag bestämt mig för att träning inte får kosta mer än kläderna och utrustningen, jogga är ju gratis, men å andra sidan så joggar jag inte så ofta som jag egentligen vill. Därför kanske jag ska betala några hundra så att jag faktiskt utför någon slags träning. Vi får se hur det blir.

Coachen ger mig verktyg att hantera jobbiga saker. Bemästra irriterande tankar. Värdera mina förmågor och oförmågor. Frågan är inte hur man har det utan hur man tar det sa hon. Först lät det som en sliten cliché men sen insåg jag hur rätt hon hade. Hädanefter ska jag inte fråga folk hur de har det utan hur det tar det. Det är ju betydligt mer intressant. Om jag själv får frågan så tvingas jag ju faktiskt att tänka till. Sen sa hon att jag inte är mina tankar. Bara för att jag tänker lat lat lat lat så behöver jag inte vara det. Hon vet inte hur fruktansvärt lat jag kan vara. Och hur skulle hon kunna veta det? Jag har ju bara vågat berätta hälften. Hur ska hon då kunna hjälpa mig? Nästa träff ska hon lära mig att meditera säger hon. Spännande.

Kostrådgivaren säger att jag ska tugga längre. Jösses. Det känns skitfånigt att tugga på något som liknar soppa redan efter 10 tuggor. Sen frågade hon varför jag äter så mycket. Jag kommer inte på något annat svar än att det är så jävla gott. Tror ni att hon godtar det svaret? Jag har fyra dagar på mig att tänka ut ett annat svar.

Men. Ändå. Vad var det jag sa? Nu står det stilla i verkstan. Jag varken orkar eller hinner både motionera och vara i verkstan. Jag måste sluta jobba helt enkelt. Jag säger som Loranga: Arbeta? Vem ska då vara hemma och lyssna på popmusiken? Jag bara frågar?


Nyheter

Nya TV-bänken är på plats. Vi måste dock lösa sladdinfernot:




Här kommer några bilder på mitt nya hår:


Sideshow Bob


Musse Pigg


Island Land Mad Man

Det halsonda övergick i bondförkylning. Tack och lov utan att bli hängig och febrig. Med nässpray, ipren och noskapin kan man komma igenom en förkylning utan större mankemang. Den här helgen jobbar G så jag tillbringar den med mig själv och mina beting. Under fredagkvällen umgicks jag med mina festligaste arbetskamrater runt ett bord till bredden fyllt med ost, kex och vin. Helger kan starta på ett sämre sätt.

Senast sedda filmer: The Incredible Hulk (inte mitt val) och American Crime (bra film) fast under den sistnämnda ringde telefonen och så fort jag hade svarat så ångrade jag mig. Det var S, mannen som tar 90 minuter på sig att fråga om G är hemma. Helt hopplös människa! Förresten såg jag Barnhemmet i somras. Skaplig.

Inte för att G har slutat röka, han sa att han skulle det den 1 oktober, men jag tror att han har börjat tuggträna. De små rackarna ligger överallt i huset:


Tuggummi på handfatet


Tuggummi på köksbänken



Måste prova en lista

Nedanstående lista hittade jag i min kusins blogg. Jag bestämde mig för att kopiera den och känna hur det känns att blogga på det här sättet. Och varför vissa bitar blev feta och vissa inte kan jag inte råda över.



Ta fram mobilens adressbok och var ärlig nu....



- Har du pussat nummer 2?
Nej men jag skulle kunna göra det i samband med ett bus. (63-årig manlig nära och god kollega)

- Vad har du för relation med nummer 20?
*Arbetskamrat. Idrottslärare.


- Är nummer 18 söt?

Klart fiske-christer är söt!


- Vad var ditt första intryck av nummer 13?

Risiga tänder.

- Gillar du nummer 14?
På sätt och vis. Döper man om sig efter staden man bor i så måste man ju iallafall tycka att det är en kul typ.

- Har du träffat nummer 3 den senaste månaden?

Ja, så sent som imorse. Samma 63-åriga manliga kollega som ovan.

- När ska du träffa nummer 25 nästa gång? 
Det beror på hur man ser det. Gs jobbnummer. Hans arbetsplats vet jag inte när jag ser nästa gång, det brukar bli nån gång i månaden, men Mr G himself ligger bakom mig i soffan så det blir väl när jag har svarat färdigt på alla dessa frågor.


- Är du nära vän med nummer 23?

Ja. Det är min arbetsplats.

- Har du gått på bio med nummer 4?
Nej jag tror inte att hon och jag har varit på bio. Fast det skulle lika gärna ha kunnat vara så. Det kanske vi har förresten. Minns inte. Vi har lunchat en jäkla massa iallafall. Jag som student och hon som doktorand. Mrs Robot.

- Skulle du kunna gå ut med nummer 35?

Ja nästan. Om hon inte tränade hela tiden.

- Vad pratar du och nummer 5 oftast om?

Orientering.


- Skulle du kunna ge nummer 9 en kram?

Definitivt. Det har jag gjort också. En underbar kollega som bidrar till att jag trivs på jobbet. Ska dricka vin hos henne imorgon kväll. Då får hon nog en kram igen.

- Vad har du och nummer 24 för relation?
Getingedalen - mitt paradis!

- Vad skulle du vilja göra med nummer 26?
Ta en diskussion. Gs jobb.

- Vad är det bästa med nummer 8?
En helt fantastisk människa! Intelligent, humoristisk, varm, trevlig och vacker. Anledningen till att man åker till Ö-vik två gånger inom loppet av tre veckor.

- Brukar du och nummer 16 träffas?
Ja det händer! Jag var bjuden till henne på kaffekalas i somras och hon har lovat mig att sälja sina smycken bredvid mig på julmarknaden i december. Hon ska precis flytta från paradvåning till lyxvilla. Är man gift med en direktör så är man...


RSS 2.0