Solkräm

SOLKRÄM (The sunscreen song, sv. text Sven-Åke Peterson)

Kära elev i avgångsklassen: Använd solkräm. Fick jag bara ge dig ett ord på vägen skulle det var solkräm. De långsiktiga vinsterna med solkräm har påvisats av forskare, medan resten av mina råd inte står på stadigare grund än mina egna snåriga erfarenheter. Jag ska dig mina råd nu.

Njut av styrkan och skönheten att vara ung. Nej förresten, du kommer ändå inte att förstå ungdomens styrka och skönhet förrän den avtar. Men tro mig, om tjugo år kommer du att titta på bilder av dig själv och minnas, på ett sätt du inte kan föreställa dig idag, alla möjligheter som låg framför dig och hur fantastisk du egentligen såg ut. Du är inte lika tjock som du tror.

Oroa dig inte för framtiden, eller oroa dig. Men kom ihåg att oro är ungefär lika effektivt som att lösa en räkneekvation med att tugga tuggummi. De verkliga bekymren i livet kommer troligen vara sådana du aldrig ens brytt din oroliga hjärna med, sådana som slår ner som en blixt klockan fyra en seg tisdag.

Gör en sak varje sak som skrämmer dig. Sjung. Var inte vårdslös med andra människors känslor. Tolerera inte nån som är vårdslös med dina. Använd tandtråd.

Slösa inte tid på avundsjuka. Ibland ligger du före, ibland efter. Loppet är långt och egentligen tävlar du bara med dig själv. Kom ihåg komplimanger du får, glöm förolämpningar. Om du lyckas, tala om för mig hur du bar dig åt.

Behåll gamla kärleksbrev, släng gamla kontobesked. Stretcha!

Känn ingen skuld om du inte vet vad du ska göra med ditt liv. De intressantaste människor jag känner visste inte när de var 22 vad de skulle göra resten av livet. Några av de intressantaste 40-åringar jag känner vet det fortfarande inte.

Få i dig mycket kalk. Var snäll mot dina knän. Du kommer att sakna dem när de är sönder.

Kanske blir du gift, kanske inte. Kanske får du barn, kanske inte. Kanske skiljer du dig när du är 40, kanske dansar du fågeldansen när du fyller 75. Vad du än gör, håll inte på och beröm dig själv för mycket, men var inte heller för kritisk. Hälften av dina val är tillfälligheter. Alla andras också.

Njut av din kropp. Använd den på alla sätt du kan. Var inte rädd för den, eller vad andra tycker om den. Den är det mest fantastiska du någonsin kommer att äga. Dansa. Även om du bara kan göra det i vardagsrummet. Läs instruktionerna, även om du inte följer dom. Läs inga skönhetstidningar. De kommer bara få dig att känna dig ful.

Lär känna dina föräldrar. Du vet aldrig när de är borta för alltid. Var snäll mot dina syskon. De är den bästa länken till det förflutna och troligen de du kan lita på mest i framtiden. Lär dig att vänner kommer och går men kom ihåg att hålla fast vid de bästa.

Arbeta hårt på att minska avstånden både geografiskt och i huvudet, för ju äldre du blir, desto mer behöver du dem som kände dig när du var ung.

Bo nån gång i en storstad, men flytta innan du blir hård. Bo nån gång vid havet, men flytta innan du blir för mjuk. Res.

Acceptera vissa ofrånkomliga sanningar: priser kommer att gå upp. Politiker kommer att luras. Även du kommer att bli gammal. Och då kommer du att fantisera om att när du var ung, då var priserna rimliga, politikerna storsinta och barn respekterade de äldre. Respektera de äldre.

Räkna inte med att någon annan ska försörja dig. Kanske kommer du att ha sparpengar, kanske gifter du dig rikt, men du vet aldrig när det ena eller andra tar slut.

Greja inte för mycket med ditt hår, för då kommer du att se ut som 85 vid 40. Var noga vems råd du följer, men ha tålamod med vem som ger dem. Goda råd är ett slags nostalgi. Att dela ut dem är som att gräva fram det gamla ur sophinken, torka av det, måla över de dåliga sidorna och återanvända det för mer än det är värt.

Men tro mig vad det gäller solkrämen.

Dimmigt i Dalen

image5

Kajan på skogspromenad.

Back to reality

Det var länge sen jag var på jobbet. Sjukdom och semester har kommit emellan. Men det gick bra ändå. Jag hittade dit och klarade mig hela dagen utan större klavertramp. Puh! Stegräkningstävling har de satt igång också. Nu gäller det att knata på. Tur man ska springa ikväll. Kanske ska satsa på många och korta steg. ;-) I övrigt hinner man inte mycket mellan alla måsten. För att även denna dag skulle bli en "nya-livet-dag" var jag tvungen att städa ur bilen (det är ju för helvete besiktningsdags snart), ta in sjukt mycket ved (varför ha vedförråd ute när man kan ha skiten i vardagsrummet?) och tömma komposttunnan. När jag ändå ska in till stan ska jag naturligtvis passa på att göra ett par ärenden. Bensinen är ju dyr nuförtiden. Här gäller det att planera sina resor. Eftersom jag börjar vidrigt tidigt imorgon så blir det nog inte så mycket mer gjort idag. Självklart ska jag hinna få i mig en näringsrik och välbalanserad måltid också innan jag nannar kudden och läser lite porr (nån glansig inredningstidning).

Chinese Democracy

Jag trodde att det var ett skämt. Guns N' Roses ska ge ut ett nytt album. Att titeln var Chinese Democracy bidrog till att jag faktiskt var helt övertygad om att det var ett skämt. Sen hörde jag att skivsläppet var försenat och då ökade trovärdigheten igen. Förmodligen hinner inte ens jag uppleva Chinese Democracy.

Attack!

Jag såg just Utlämnad (Rendition). Den var bra. Mycket Gyllenhaal nu. Såg Sherrybaby härom dan. Där har Maggie Gyllenhaal huvudrollen. Jobbig film. Fast bra. Min syrra var med och gjorde den. Man kan läsa hela min systers meritlista här. Fast bara filmer. Inte TV, reklam, musikvideo etc. Försökte se The Kingdom också. Ingen Kajsa-film. Gav upp efter 30 minuter. Kanske ska ge den en ny chans nån dag. Försoning (Atonement) var också en bra film. Medelbetyg. Darjeeling Limited var skitbra. Alla Wes Anderson-filmer som jag har sett har varit lika bra.

Detta har jag åstadkommit inom ramarna för mitt nya liv idag:
  • Gjort rent i skåpet under handfatet
  • Skrubbat golvbrunnen i duschen
  • Sorterat en stor hög med kläder
  • Ätit linser med keso, svamp och haloumi
  • Tagit tag i ett ideellt litet uppdrag som blivit liggande
  • Tagit bort en fläck på mattan på köksgolvet (hundbajs?)
  • Rensat i pappershögen i köket
Jag hoppas att det hinner bli mer innan jag går och lägger mig.

Om man låter hunden slicka av tallriken efter den första portionen så kan man inte ta om. Fiffigt va?



image4

Hunden

Nu jävlar

...ska jag ta tag i mina högar, avstannade projekt och halvfärdiga grejer.  Inte en jävla minut ska gå till spillo längre. Det får vara slut på latmansfasonerna och vinteridet. Vi ses 2011.

Salladsdressing, rosé

I botten av salladsskålen:

1 msk dijonsenap
Knappt 1/2 dl olivolja tillsätts i tunn stråle under kraftig vispning
Saft från 1/2 citron vispas i
Drygt 1 tsk rosépeppar krossas och blandas i.
Några olika goda salladssorter rivs grovt och blandas i dressingen strax före servering.

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

image3


Idre, påsken 2008.

Borsjtj

Rysk rödbetssoppa. Hur gott som helst. Man blir förvånad.

6-7 råa rödbetor
2-3 gula lökar
1-2 morötter
1 klyfta vitkål
2-3 msk margarin
1,5 l vatten
3 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
salt

Skala och strimla grönsaker. Matberedare är mest effektivt.
Fräs hacket i en stor gryta med margarinet. Det ska mjukna.
Tillsätt vatten och kryddor.
Låt koka 20-30 minuter.
Smaka av med salt, peppar och vinäger. Det kan behövas mer än det står i receptet.
Servera med smetana, en klick gräddfil eller creme fraiche, och lite hackad persilja.

Linssallad

Visst låter det trist? Den är asgod! Jag lovar! Passar som tilltugg till en huvudrätt eller på en buffé och är en garanterad proteinbomb!

Ca 5 dl linser, vilka som helst. Tar man några olika sorter så blir salladen mer färgglad.
1 dl kokosflingor
4-5 cm färsk ingefära
1 msk soja
1 tsk curry
Lite röd chili
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt, peppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet. Olika linser har olika koktid. De får gärna vara lite "al dente". Då blir salladen mindre grötig och ser aptitligare ut. Fast smaken förändras inte.
Riv ingefäran.
Blanda ihop allt och låt stå en stund för att smakerna ska hinna gifta sig med varandra. Visst låter det snobbigt? Mängden chili avgör du och dina svettkörtlar!

Snickerskaka

En helt sjukt onyttig och skitmäktig kaloribomb. Smakar lite som snickers. Funkar som "kaka till kaffet", godis eller efterrätt.

2,5 dl ljus sirap
1 dl socker
1 burk jordnötssmör (typ Skippy-storlek)
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos
Knappt 1 l rispuffar
(200 g ljus blockchoklad)

Smält sirap, socker och smör på låg värme i en kastrull.
Lägg i resten och rör ihop.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper eller teflonduk och skapa en trevlig form.
Låt stå svalt.
(Smält choklad och häll över kakan. Låt stå svalt igen.)

Jag skippar chokladen ibland. Den behövs inte för vare sig smak eller utseende och så sänker man kalorimängden från 40000 till 35000. Fast det är gott så klart.

Dinkelmuffins

Bra grejer ska man dela med sig av. När lördagen kommer och man har fått sova ut och äntligen hinner läsa tidningen på morgonen så kan det vara gott att slippa köpebrödet. Det händer att jag svassar ihop några dinkelmuffins ibland och med en klick färskost lägger de grunden till en bra helg. Inte helt fel som matsäck heller. Toppa med en soltorkad tomat, en lökskiva och en bit ost så är de färdigbredda innan de kommer ur ugnen. Vet ni förresten att dinkelmjöl är mycket nyttigare än vanligt mjöl? Betydligt mer proteiner och fibrer!

2 dl dinkelmjöl/dinkelsikt (vetemjöl funkar också förstås)
1,5 dl grahamsmjöl (eller nåt annat lite grövre mjöl)
2 msk vetekli/kruskakli (kan helt klart uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella (kan bytas ut mot yoghurt eller fil)
1,5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Ugn: 200-225 grader
Tid: 8-10 minuter

Blanda alla torra ingreienser.
Rör ihop våta ingredienser.
Blanda allt.
Klicka i bullformar/små muffinsformar.
Muffinsplåt är väldigt praktiskt att ställa formarna i.

Egentligen borde man skippa bullformarna och smörja lite i muffinsplåten istället. Det funkar också, jag har provat. Dels är det lite papperssparande, dels förlorar man inget av muffinsen som faktiskt fastnar på bullpappret. Fast å andra sidan måste man ju diska plåten och det är ju inte vänligt mot miljön. Den ena besparingen tar ut den andra!

Kajsas kokbok

står förstås i min receptsamling. På baksidan (coolt att det finns en baksida på en kokbok!) står det Kajsa kan allt. Det känns tryggt och trevligt att ha henne till hands i köket. Menar de mig? Finns det nån annan Kajsa?

Morotskaka

Morotskaka tillhör mina favoriter så jag har provat mig fram mellan olika recept men
fastnat för just detta. Dels för att kakan blir god men också för att jag lyckas med den
varje gång. Det kommer från Rosendals trädgårdar, ni vet hon Monica Ahlberg. Jag
använder en lasagneform och bakar i, det är ett ganska "stort" recept så jag var rädd för
att en sån där vanlig rund bakform inte skulle räcka till men det gör den nog. Sen har
jag börjat med sån där teflonduk så att man slipper smörja formen. Det funkar skitbra!
Jag brukar baka kvällen innan jag ska bjuda på den och sen smeta på glasyren dagen efter.
Den håller sig saftig och smarrig över natten om man förvarar den svalt. Den håller sig
över huvud taget saftig länge tack vare morötterna och oljan.

Ca 10 port.
175 grader (jag brukar köra på 150, det beror ju på kakformen och ugnen) i 40 minuter (det kan räcka
med 30) och håll koll så den inte blir bränd på ytan.

3 ägg
3,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk riven muskotnöt
2,5 dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter
(1 dl grovt hackade valnötter)

Glasyr:
100 g smör
100 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
En halv citron, saft (och rivet skal)
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll rivna morötter och olja i äggsmeten.
Tillsätt mjölblandning och ev. nötter.
Smöra och bröa bakformen om du inte använder en sån där fiffig teflonduk.

Grädda mitt i ugnen.

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda i övriga ingredienser till glasyren.
Bred på kakan när den svalnat.

Dekorera eventuellt med ätliga blommor, frukt eller bär.

Jag ångrar mig redan

image2
Varför fick jag för mig att jag skulle börja blogga? För att jag inte kan stå emot grupptrycket? För att jag tycker det är ball att skriva av mig? Jag vet inte. Men jag ångrar mig redan. Det var ju skitmycket att fixa med. Fast man kanske inte måste bry sig om alla inställningar och duttelidutt. Förmodligen kommer jag bara skriva i början. Sen tröttnar jag. Men då har den väl haft nåt slags syfte under en tid iallafall. Ikväll såg jag Solstorm. Den var dålig. Fast Isabella Scorupco har skön röst. Synd bara att hon är en så kass skådis. Ingen smickrande film för någon av skådisarna över huvud taget. Inte heller för kyrkan och de kristna. Visst är jag neggo?

RSS 2.0