Nya livet på semestern

Även under semestern lever jag enligt det nya livets principer. Det gäller att få saker gjort. Städade ur ett förråd där mössen har gnagt på fröpåsar och fågelmat. Måste skaffa en plåtlåda att lägga grejerna i. Bakade sommarskorpor (se recept) så att man har nåt mumsigt att gnaga på vid kaffepuserna. Förberedde inför morgondagens betongkurs. Dagens stora projekt var dock att tömma skafferiet. Där ska snyggas till. Vårt matrumsbord får agera vikarierande skafferi medans detta projekt pågår:


Sen slog vi ut alla gamla hyllor och skurade invändigt. Frågan som kvarstår är dock hur mycket vi ska lägga på detta projekt? Nya fräscha hyllplan och en målning (vitt) eller ett utdragbart hyllsystem från IKEA? Den spännande fortsättningen följer... Att insidan av dörren kommer att målas med magnetfärg är vi iallafall på det klara med. Bort med allt elände från kylskåpet!



Bort med det gamla...                     ...in med vaddå?


Å den där jävla FRA-lagen - hur stora intrång får man egentligen göra på människors integritet, jag bara frågar??

Morotsbiffar

5 potatisar
6-8 morötter
1 gul lök
1 dl persilja
2 ägg
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
smör eller olja

Koka potatisarna och riv/mosa dem.
Riv morötterna.
Pressa vitlöken och finhacka löken.
Finhacka persiljan och knäck i äggen.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Klicka ut smeten i stekpannan och forma en tunn biff. Stek några minuter på varje sida.


Ägghummus

Trevlig somrig röra som funkar på bröd eller som tilltugg till maten.

3 hårdkokta ägg
1 salladslök (eller lite purjo eller gräslök)
1 burk kikärter (ca 400 g)
1 dl yoghurt
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad gräslök
1 tsk timjan
salt, peppar

Skala och mosa äggen.
Häll av och skölj kikärterna.
Mosa kikärter med mixer eller gaffel.
Rör i ägg, lök, yoghurt, senap, gräslök, salt, peppar och timjan.


Berits sommarskorpor

Sötare än vanligt skorpor. Mindre söta än mandelskorpor. Perfekt tilltugg till kaffet.

4 dl havregryn
4 dl vetemjöl (eventuellt mer)
2 dl rostade solroskärnor (eller orostade som du rostar själv i torr stekpanna)
2 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kardemummakärnor eller 1,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk salt
2 ägg
0,5 dl rapsolja
1,5 dl mild yoghurt

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser. Mortla kardemummakärnorna grovt.
3. Blanda ägg, olja och yoghurt. Arbeta ihop allt till en deg. Är den för lös - tillsätt lite mer mjöl.
4. Forma degen till tre smala längder på en mjölad bänk eller direkt på bakplåtspappret på plåten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
6. Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp.
7. Grädda i mitten av ugnen tills de får färg, ca 5-10 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka några timmar. Lägg dem i en burk med lock.



Första dan på semestern

Det här är semesterversionen av Kajan:



Lite behagligt småskitig i håret och mungiporna uppåt. Lovely. Fast jag vaknade på dåligt humör. Vet inte riktigt varför eller om jag ens var på dåligt humör men när G frågar "Vad är det?" så fattar jag att jag utsöndrar negativ energi. Det kan ha varit:

a) att jag blev väckt. Hade helst vaknat av mig själv första semesterdagen men icke. Någon putsade fönster på bottenvåningen och använde en jävligt gnisslig trasa. Ett gnissel som fortplantades upp genom väggarna, in i sovrummet till mina öron.

b) att Någon har beställt en kinesisk platt-TV på 32 tum när vi hade kommit överens om att 32 tum är för stort. Visserligen har Någon fått en platt-TV i födelsedagspresent (det som från början var en gräsklippare) men den ska hänga i VÅRT vardagsrum.

c) att Någon har förändrat menyn till den födelsedagslunch som vi ska bjuda släkten på två timmar senare. Spelar egentligen ingen roll men har man en släng av Aspbergers och morgonen redan har börjat dåligt så blir inte humöret bättre.

Det kan även ha varit något annat men oddsen är små. Hur som helst, ska släkten komma så är det bara att göra sitt bästa och det dåliga humöret gick snabbt över.


Presenter till Birthday Boy

Har njutit av trädgården och småfixat lite sen släkten åkt hem. Eftersom det bara är jag som har semester så är det inte mer än rätt att även jag tar ett lite större ansvar på ordningen hemma. Lite. Ska gå ner och göra morotsbiffar strax. Plockar fortfarande ihop grejer efter midsommarfesten.

Apropå gräsklipparen. Vår gräsklippare har fått ett nytt liv och går alldeles förträffligt igen. Magi? Förut var den så jävla jobbig att man bara ville slänga den i diket. Tända på. Sparka sönder eller nåt. Å så genom ett trollslag så går den hur bra som helst. Därför blev det en platt-TV för födelsedagspengarna istället.

Måste bara visa två härliga bilder till. Denna första soliga semesterdag!



Australisk viol. En sommarblomma jag definitivt kommer att satsa på igen.





Lobeliorna på nya trappen börjar bli fina nu. Om ett par veckor är de helblå!

Antiklimax, semester och ylande hundar

Åkerby skulpturpark finns inte mer. Hade bestämt att göra en utflykt dit med våra sommarfritidsbarn men när vi kommer dit så inser vi att det inte finns mycket kvar av skulpturparken. Några större och fasta installationer stod dock kvar, miljön är fortfarande otroligt vacker och sjön med badplatsen låg där den alltid brukar ligga så utflykten var trots allt lyckad. Tur för mig.

Sommarfritids är en jävla bra arbetsplats. Lugna sköna dagar och få barn. Utomhus och bad vid bra väder. Det var nog nån gång på 80- eller början av 90-talet som jag la grunden för mitt intresse för fritids. Då sommarjobbade jag på dagkollo och bättre jobb får man leta efter. Nästa sommar kanske jag inte ska ha nån semester alls eftersom jag vill spara semesterdagarna till en eventuell långresa hösten 2009. Tanken känns inte särskilt jobbig.

Apropå semester, om några timmar har jag det. Sex veckor.

Å så var det problemet med grannens hundar... jag tror inte att de vet att deras tre hundar står i hundgården och skäller oavbrutet när de åker hemifrån. Å hur berättar man det på ett bra sätt när man har grannar som närmast beskrivs som... folkilskna? Vi laddar för ett försiktigt samtal. Inte bara för friden och nattsömnen i dalen utan även för hundarnas skull. Hur mår en hund som skäller och ylar ovabrutet i flera timmar?

Operation

Ortopeden har fått säga sitt om G's knä. Det tog 30 sekunder. Den 28 augusti ska han opereras. I Upplands Väsby. Vi ser fram emot att kunna springa tillsammans igen.

Det är verkligen sommarstämning på jobbet. Otroligt lugna och trevliga dagar. Imorgon ska jag gjuta betong med våra ungar.

Idag fyller min sambo år. Han har fått en gräsklippare.

5 år

För ganska exakt 5 år sedan flyttade vi till Getingedalen. Vi firar jubileum.

Come back?

Shit vilken paus. Förmodligen behövde jag den. Fan vad mycket jag har haft att göra men nu kan jag pusta ut. Det ena projektet har gått i det andra och jag har varken sovit eller tagit hand om mig. Nu ska jag göra det igen. Började med tandtråd i morse. Sov ut dessutom. Hade glömt hur det kändes.

Ska jobba i en vecka till sen är det sex veckors semester. De två första tillbringar jag i Getingedalen i verksta'n och med lite kurser. G jobbar fortfarande. Sen får även han ledigt och vi ska njuta tillsammans på hemmaplan en vecka innan vi drar på bilsemester norrut. Helst så långt man kan komma men vi får se hur långt vi hinner. Vi har några obligatoriska stopp på vägen, i övrigt är färdplanen öppen. Precis som vi vill ha det. De obligatoriska stoppen kommer att bli i:

  • Sälen på O-ringen i orientering. En natt och en tävling.
  • Särna hos svärfar
  • Sorsele hos Hampus. Spännande kille.
  • Luleå hos kusin Hans
  • Ansvar utanför Jokkfall utanför Jokkmokk där svärmor är uppvuxen
  • Paddal utanför Örnsköldsvik hos goda vänner. Där stannar vi tills nöden och vardagen tvingar hem oss igen.
Vi städar och röjer fortfarande efter en lyckad midsommarfest. Det var det värt.

Den nya altandörren från Bollnäs är insatt och har dessutom fått en tillhörande trappa. Installationsförloppet kan följas här:



Vi är väldigt nöjda. Det är så härligt att kunna komma ut i trädgården direkt utan att går runt huset. Fast vi har ju trädgård åt alla håll.

Betongsäsongen är i full gång. Jag har kurs nästa vecka och det finns platser kvar. Se info här.

Dessutom har jag endagskurser med lera för föräldrar och barn. Hör av dig om du är intresserad!





RSS 2.0