Bis weiter

Jag är i Berlin. Och jag mår så fantastiskt, underbart, jävla bra men jag tänker inte blogga just nu. Nu återupplever jag Berlin tillsammans med min Gizmo och det är ett känslofyllt äventyr. Tyskan sitter kvar i bakhuvudet och tillsammms med alla andra tillfredsställelser skapar det en läcker känsla av behag. När jag kommer hem kommer jag förmodligen att samla mig och skriva ner allt i en blogg. Tills dess får ni hålla till godo med Gizmos nya blogg. Där skriver han och vi lite enkel dagbok så länge. Med bilder.

Tschüss!

Men ska det va så svårt att fatta?

Egentligen hade jag planerat för ett lättsamt och trevligt litet vardagsinlägg men i helgen var jag på vegofestivalen och blev så full av kraft att jag måste få rasa av mig. Sen kan jag vara lättsam och trevlig igen.



Fakta: Det går åt över 15000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött. För att producera motsvarande mängd sojabönor går det åt 1800 liter vatten. Genom ett helt liv gör en vegetarian av med hälften så mycket vatten som en köttätare.

Fakta: Över hälften av all spannmålsodling i världen (50-70%) används som djurfoder. I den svältande tredje världen odlas spannmål som exporteras till västvärlden som djurfoder.

Fakta: 18% av världens växthusgaser kommer från djuruppfödning.

Fakta: Enligt FN:s djuruppfödningsrapport pekas djurhållning för köttproduktion ut som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar.

Fakta: Köttproduktionen är en av anledningarna till att regnskogarna skövlas. I Latinamerika har biffdjursuppfödare skövlat enorma arealer med regnskog och annan skog för att skapa betesmarker. Även odling av djurfoder bidrar till regnskogens försvinnande. Regnskogarna med deras mycket stora rikedom av djur och växter har en viktig klimatbevarande funktion, som påverkar stora områden. De reglerar temperaturen och cirkulationen av vattnet. Skogar skyddar också jordlagren mot erosion. Försvinner skogen, sköljs de näringsrika jordlagren ner i vattendragen i samband med regn och lämnar ofruktbara markområden kvar. I överutnyttjade torrområden blåser jorden bort med vinden.

Fakta:
Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. 4000 kvadratmeter åkermark kan producera 9000 kg potatis på ett år men bara 70 kg kött.

Fakta: 70% av de svenska fiskfångsterna tas upp vid så kallat industrifiske. Merparten av denna fisk används till att framställa fiskmjöl, som sedan blir proteinfoder till djur.

Fakta: Det går åt 3 kg viltfångad fisk för att göda 1 kg odlad fisk.

Fakta: Om alla i Sverige byter ut två köttmåltider i veckan till vegetariska alternativ motsvarar det koldioxidutsläpp från 233 000 bilar under ett år, eller om man så vill 87 500 varv runt jorden med bil.

Fakta: När allt fler landområden tas i anspråk för djuruppfödning, drabbas också vilda växter och djur. Bristen på livsutrymme leder till att mängder av arter utrotas.



Äter du fortfarande kött?


Mjuka tunnbröd i stekpanna

Om man har en Murikka eller nåt annat järn är detta ett gott bröd att baka utomhus över öppen eld. Men att steka i torr stekpanna i köket funkar också bra.

Ca 6 bröd

2,5 dl fil eller yoghurt
3/4 dl sirap
0,5 tsk brödkryddor
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Ca 8 dl rågsikt

Blanda blött för sig och torrt för sig innan allt rörs samman till en deg. Ta lite mjöl i taget. Kavla ut till tunna kakor, helst med rutkavel. Grädda i torr stekpanna, cirka 30 sekunder på varje sida. Eventuellt lite längre. Ät med smör!

Här har jag använt ett grovt rågmjöl. Vanligt rågsikt är faktiskt bättre.

 

I stekpannan...

 

...och redo för förtäring!


Kajan har lärt sig av misstagen


Dagsfärskt


Det är tur att man har gjort ett och annat misstag. Man lär sig av dem och det fick jag bevis på idag. I skrivande stund är klockan bara 10.30 och jag har redan varit med om två incidenter som aldrig blev några incidenter tack vare att jag hade marginaler. Om olyckan är framme. Utifall att. Sånt som min sambo aldrig har förstått. Det är förmodligen inte punk att vara förberedd på det oförutsedda.

Det var min tur att öppna på fritids. Halv sju ska jag stå där och ta emot de första halvsovande barnen för att deras föräldrar i sin tur ska kunna åka till sina arbeten, hinna med sina bussar och komma i tid till sina möten. Eftersom det har hänt att jag har försovit mig, vilket är extra känsligt när man ska vara först på plats, både en och två gånger så har jag utrustat mig med en extra väckarklocka. I synnerhet öppningsmorgnar då jag måste gå upp vid halv sex.

I morse vaknade jag av extraklockan.

Känslorna är väldigt blandade efter en sådan incident så det var inte bara med min sedvanliga veckostartsattityd som jag gjorde mig i ordning för avfärd.

Då startar inte bilen.

Visst har det hänt att min bil har trasslat förut, särskilt på vintern, men även då har jag haft en lösning på lut. Genom att parkera åt rätt håll kan jag rulla igång bilen nedför backen och inte alls behöva komma för sent till jobbet. Sen kom vi på att min billiga bilstereo tjuvdrog ström från batteriet så nu tar jag bort displayen efter färd och batteriet håller sig fräscht.

Den här gången var det inte batteriet som var problemet. Närå, det snurrade på hur piggt som helst men det tände liksom aldrig till. Bensintanken var dessutom full, det hade jag koll på. Det var bara att gå in och väcka stackars Gizmo och återigen var jag glad att jag hade lagt in en tidsmarginal i planen. Öppningsmorgnar måste jag kalkylera med allsköns störningar för att absolut inte komma för sent.

Tack och lov kunde han lösa problemet, både snabbt och utan att bli det minsta grinig, och jag kom till jobbet fem minuter innan första barnet.

I helgen hade vi storstädning, nästan i paritet med flyttstädning. Så noggranna var vi. Och det var lika tråkigt att genomföra skiten som det var behagligt efteråt. Förutom den onda ryggen förstås. Fast lite spikmatta gjorde susen. Och ut åkte rundbottnade kastruller, vårt käcka kit med gästtofflor, en oanvänd vas och ytterligare en kartong med - SKIT!

För att denna storstädning skulle kunna äga rum var vi tvungna att planera in den. Annars hade vi förmodligen skjutit upp den eller hittat på andra saker att förgylla helgen med. Det stod storstädning i kalendern, punkt slut. Vi råkade dessutom välja årets vädermässigt tråkigaste helg vilket gjorde saken en aning enklare.

Det tog tid. Vi behövde verkligen två dagar på oss. Och så plötsligt får vi spontanbesök.

  1. Jag är autistiskt lagd och inte särskilt förtjust i spontanbesök som ändrar mina planer.
  2. Jag är inte bara autistiskt lagd utan också en fruktansvärt effektiv människa som helst inte vill bli avbruten.
  3. Jag vill helst inte bli avbruten i något som jag vill få överstökat så fort som möjligt.
  4. Jag vill helst hinna det jag har tänkt på den tid som jag har till förfogande.

Fan vad jag fick kämpa för att se glatt överraskad ut. Och fan vad jag fick ljuga för att säga Åh vad trevligt med lite spontantbesök. Nu slipper jag städa! Och fan vad jag fick ågren när spontanbesöket ville ge mig en fin och försenad födelsedagspresent. Hoppas jag är en bra skådespelare. Och faktum är att det var rätt skönt att få en liten paus. För hur mycket jag än hade velat hinna så hade jag inte orkat.


Lätt chokladmousse

Alla desserter måste inte innehålla grädde. Den här är sjukt fluffig och enormt smarrig! Enkel att göra dessutom.

Exakt 6 portioner (Jag gjorde en halv sats och delade på två portioner - det blev to much!)

200 gram choklad, mörk, ljus eller smaksatt beror på vad du är sugen på
2 msk smör
7 äggvitor
Max 3 msk socker (Ljus choklad är sötare och då räcker det med 1-2 msk)

  1. Smält choklad och smör över vattenbad. Rör hela tiden. Låt svalna.
  2. Vispa äggvitor och socker till smeten är helt vit och glansig som silke.
  3. Vänd ner chokladen i äggsmeten och vänd runt tills allt har blandat sig. Var lite försiktig så att inte luften går ur och moussen förlorar konsistensen.
  4. Häll upp i portionsskålar och ställ kallt cirka 4 timmar innan servering.
  5. Dekorera med nåt blad, frukt eller annat aptitligt.

Chokladmousse i väntan på förtäring...


RSS 2.0