Men ska det va så svårt att fatta?

Egentligen hade jag planerat för ett lättsamt och trevligt litet vardagsinlägg men i helgen var jag på vegofestivalen och blev så full av kraft att jag måste få rasa av mig. Sen kan jag vara lättsam och trevlig igen.



Fakta: Det går åt över 15000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött. För att producera motsvarande mängd sojabönor går det åt 1800 liter vatten. Genom ett helt liv gör en vegetarian av med hälften så mycket vatten som en köttätare.

Fakta: Över hälften av all spannmålsodling i världen (50-70%) används som djurfoder. I den svältande tredje världen odlas spannmål som exporteras till västvärlden som djurfoder.

Fakta: 18% av världens växthusgaser kommer från djuruppfödning.

Fakta: Enligt FN:s djuruppfödningsrapport pekas djurhållning för köttproduktion ut som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar.

Fakta: Köttproduktionen är en av anledningarna till att regnskogarna skövlas. I Latinamerika har biffdjursuppfödare skövlat enorma arealer med regnskog och annan skog för att skapa betesmarker. Även odling av djurfoder bidrar till regnskogens försvinnande. Regnskogarna med deras mycket stora rikedom av djur och växter har en viktig klimatbevarande funktion, som påverkar stora områden. De reglerar temperaturen och cirkulationen av vattnet. Skogar skyddar också jordlagren mot erosion. Försvinner skogen, sköljs de näringsrika jordlagren ner i vattendragen i samband med regn och lämnar ofruktbara markområden kvar. I överutnyttjade torrområden blåser jorden bort med vinden.

Fakta:
Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. 4000 kvadratmeter åkermark kan producera 9000 kg potatis på ett år men bara 70 kg kött.

Fakta: 70% av de svenska fiskfångsterna tas upp vid så kallat industrifiske. Merparten av denna fisk används till att framställa fiskmjöl, som sedan blir proteinfoder till djur.

Fakta: Det går åt 3 kg viltfångad fisk för att göda 1 kg odlad fisk.

Fakta: Om alla i Sverige byter ut två köttmåltider i veckan till vegetariska alternativ motsvarar det koldioxidutsläpp från 233 000 bilar under ett år, eller om man så vill 87 500 varv runt jorden med bil.

Fakta: När allt fler landområden tas i anspråk för djuruppfödning, drabbas också vilda växter och djur. Bristen på livsutrymme leder till att mängder av arter utrotas.



Äter du fortfarande kött?


Kommentarer
Postat av: Anonym

ops, värt att tänka på.

Förstår att du är arg.

Åt faktiskt vegobullar till middag i fredags. Det var röda sojalinser eller något liknande i. Njäe inte var det speciellt smakrikt inte. Tror man behöver få vegomat av vegetarianer för att känna smaken på riktigt.

Kram

2011-04-18 @ 16:07:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0