Blomkålsgratäng

Fasligt god vardagsrätt för 3-4 personer.

1 stort blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 burk creme fraiche
2 dl mjölk
200 g riven smarrig ost
3 skivor vitt eller halvgrovt bröd
1 kvist rosmarin eller motsvarande mängd torkad
2 dl vegetariska baconbitar
Olivolja

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över baconbitar.
  3. Blanda creme fraiche, mjölk, pressad vitlök och riven ost. Häll över blomkålen.
  4. Mixa brödskivorna och rosmarinen med stavmixer. Strö över gratängen. Ringla olivolja över alltihop.
  5. Gratinera i cirka 50 minuter tills gratängen har fin färg och blomkålen är mjuk.

Salt är inte nödvändigt om man har använt en ost med mycket styrka och smak. Annars kan man salta på lite extra. Servera med en schysst sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0