Semestervecka ett - check!

Godmorgon! Här har ni semester-kajan!


Jävligt bra bild för att vara tagen av en hund.

Torsdagen den 18 juni
Kajan norpar det tidiga öppningsskiftet och släpps iväg långt före lunch av sina kollegor. Semester! Vi packar Dino och åker mot Borås. Vi tar den långsamma vägen vid sidan om den riktiga vägen så att man får se lite kul grejer. Konserten börjar inte förrän åtta.

Väl framme i Borås bestämmer vi oss för att bo på parkeringen alldeles intill Åhaga, de ombyggda lokstallarna där Morrissey ska spela. Den duger gott åt oss då det både finns gräsytor och en bäck. Tittade man åt andra hållet såg man i och för sig ICA Maxi och Burger King men det brydde vi oss inte om. Vi var fokuserade på Morrissey. Förfestar en timma och sen går vi in. Den gamle mannen öppnar med This Charming Man och till och med Kajan blir lycklig.

Upprymda och en aning euforiska tar vi rygg på Borås musikelit mot centrum och vi avslutar kvällen med en ale på puben. Sen somnar vi gott i Dino.

Hur det gick med det vegetariska kravet från artisten? Jo men det gick ju bra. Restaurangen på arenan valde att stänga.

Fredagen den 19 juni (midsommarafton)
Vi skattar vår lyckliga stjärna att midsommarafton 2009 inte gick till historien som årets varmaste dag. Det är ingen hit att bo i bilen när det är värmebölja. Istället vaknar vi av oss själva i en vältempererad bil och lugna förhållanden. Midsommarafton är en helig dag för svensken, något som vi kommer att få känna av under återstoden av dagen. Nåja, vi tar en kaffe och ett toabesök på ICA Maxi och sen frågar vi oss fram till Ramnaparken i Borås. Där bevistade vi en konstutställning, både ute och inne, men fick samtidigt lite midsommarfeeling eftersom ett traditionellt firande pågick på samma plats.


Närsynt gammal punkare



Lite keramik och Kajan är nöjd

Vi drar vidare mot Hunneberg (utanför Trollhättan) men stannar i vanlig ordning och tittar på fornminnen, kulturskatter och härlig natur så fort vi ser något som lockar. Vad sägs om Sveriges enda bevarade stavkyrka? Vi kör runt på Halle- och Hunneberg och stannar till och gör några mindre vandringar. Naturen är vacker och vädret är skönt. Det är bara vi och två tyska husbilar. Hela Sverige firar midsommar.


Rotvälta till höger. Kajan till vänster.


Utsiktsplatsen "Predikstolen", 68 meter över Vänern.



Albinosnigel

På kvällen hittar vi en sån där extra fin rastplats. Ni vet, bredvid en sjö, med ren toalett, bänkar och bord och som ligger en bit in från vägen. Här stannar vi för natten. Vi kör upp Dino på gräset alldeles intill bordet och under träden så att vi slipper morgonsolen. Här kokar vi färsk potatis på Trangiaköket och grillar godsaker på engångsgrillen. Världen är död och vi får vara ensamma tack vare de svenska midsommartraditionerna. Somnar in i Dino men väcks bryskt av hårda knackningar och starka lampor. Det är polisen. Öppna! Någon har ringt och tyckt att det står en bil konstigt parkerad. Någon som tydligen inte firade midsommar. Polisen gör en rutinkoll av oss och drar sen vidare. Vi har bott i bilen under semestrarna i sju års tid, både i Sverige och andra länder, och vi har stått på betydligt mer suspekta platser än denna. Det här var första gången vi fick besök under natten. På en rastplats utanför Trollhättan.


Rastplatsen där det begav sig.


Lördagen den 20 juni (midsommardagen)
Den här dagen är nog Sverige, om möjligt, ännu dödare. Efter frukost kör vi in i Vänersborg. Lilla Paris. Där hittar vi tre A-lagare på en parksoffa, en staty av Carl Milles och en rar liten stadskärna. Sen kör vi mot Trollhättan. Centrum är inget märkvärdigt men vi tar en tur till sluss- och fallområdet. Ett imponerande ställe med slussar till höger och vänster. Gamla slussen och nya slussen. Nedre slussen och övre slussen. Och så Göta älv på det. Utbyggd och uppdämd med  kraftstationer i tre sektioner. Vi kollar både det ena och andra och tar en fika på slusscaféet. Vädret är härligt och vi sitter ute medans ett par fritidsbåtar slussas söderut. Går på toa och hittar duschar som vi utnyttjar. Nästa Lidköping!

Vi passerar själva staden ganska snabbt. Hade inte Rörstrand Center varit stängt så hade vi gått in där. Vi kör vidare mot en annan turistattraktion istället. En som är klok nog att hålla öppet - Läckö slott. Här pågår medeltidsmarknad och vi köper biljetter för att kunna ta del av allt. Vi tillbringar åtskilliga timmar på Läckö-området och väljer till och med att boka bord på slottsrestaurangen Fataburen. Här ska bli slottsmiddag!


Slottsfrun


På natten sover vi vid en fornlämning Lasse i bergets grotta och det ångrar vi inte. En vacker midsommaräng, utedass, dricksvatten och grillplats.

Frukost hos Lasse i berget

Söndagen den 21 juni
Vi avverkar Kinnekulle och alla dess småvägar, gårdsbutiker, trädgårdscaféer, medeltida kyrkor, utkikstorn och naturtillgångar (ramslök) under soliga och härliga väderförhållanden. När eftermiddagen kommer är vi nöjda och styr hemåt. Ett stopp till gör vi innan vi landar i Getingedalen; Tjälvesta äng mellan Askersund och Vretstorp. Där tar vi en promenad.


Fikar man hemma hos någon så...


Tjälvesta äng


Måndagen den 22 juni

Vädret är gudomligt. Vi bakar och klipper gräs. På eftermiddagen får vi besök av mina föräldrar som lyckas klämma in en uppvaktning av G mellan golfrundan och tandläkarbesöket. Vi tar dessutom en träningsrunda i skogen. Sen äter vi middag och när pensionärerna har åkt lyssnar vi på reprisen av Sommar med Hanna Hellquist.

Tisdagen den 23 juni (G:s födelsedag)
Vad vill du göra idag? frågar jag min sambo när jag uppvaktar honom med frukost på sängen. Jag vill åka till stan och köpa en armeringsmatta svarar han. Andra födelsedagsbarn hade kanske hellre legat i hängmattan och käkat praliner men inte G. Efter inköpet vill han dessutom gräva. Det är farligt att åka på semester. Man får så mycket nya idéer. Nu ska vi göra en örtagård. Jag trodde dock inte att han ville göra den när han fyller år men jorå, det var precis vad han ville. Så under eftermiddagen och kvällen gräver vi så svetten sprutar. Vid åttatiden måste jag dock säga ifrån, även om födelsedagsbarnet bestämmer dagsprogrammet, för då är jag aptrött och skithungrig.

Vi dricker årets drink - rosévin och apelsinfanta och äter sparrisrisotto. Sen är det U21-fotboll på TV och det vill födelsedagsbarnet se. Själv lyssnar jag på reprisen av Sommar med Helena von Sweigbergk. Hon lär mig att jag är biofilist.

Enligt biologen Edward O. Wilson har människan ett behov av natur. Vi har en förmåga att hämta kraft ur naturupplevelser och upplevelserna ger oss perspektiv på livet. Denna längtan efter och behov av levande natur kallar Wilson biofili.

Onsdagen den 24 juni
Idag ska vi på ett märkligt möte. En före detta kollega till mig är gift med en före detta kollega till G. Pensionärer nu. Vi blir hembjudna till dem på 11-kaffe. De har något att visa oss. Det visar sig vara ett sektbetonat förtäckt pyramidspel. Amway. Med ett saligt engagemang förklarar de för oss att vi ska sälja amerikanskt tvättmedel och bli miljonärer. Vi ska fundera på saken säger vi med munnen full av mutbulle och sen åker vi hem och skrattar ihjäl oss. Vilka dårar!

Vi fortsätter slita med örtagården och den börjar ta form av något vackert men vi bestämmer att följande dag måste bli en vilodag.


Detalj i nya örtagården


Torsdagen den 25 juni
En dag i hängmattan. Skulle vi klara av det? Jo men det gick faktiskt rätt så bra. Några rastlösa ryck fick jag trots allt men det var inte i paritet med tisdagens och onsdagens slit. I övrigt drack vi sommardrinkar med mycket is, läste mammas sorterade tidningar och brände oss.

Kajan: Skulle vi kunna få era gamla tidningar?
Mamma: Självklart!

Min avsikt var dock att lägga tidningarna i botten på örtagården för att hindra ogräset från att tränga igenom. Det sa jag aldrig till mamma. Därför sorterade hon dem i datumordning och lade den lättsamma lördagsbilagan Latte i en särskild hög. Hon trodde bara att jag ville ha lite trevlig semesterläsning. Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad i växtlighet i jorden ovanpå majtidningarna och juniupplagan.

Våra sektvänner från Amway ringer. Kan vi komma upp till er i eftermiddag för ett uppföljningsmöte? Vi ska bort, säger G. Kan vi komma imorgon vid 11 istället? Jo men okej, säger G. Eller förresten, vi är inte intresserade. Tack och hej. Uppföljning?! Vad var det där egentligen?!

Vi tar en promenad till Kalltjärn, vår sjö. Ensamma som vanligt. Tar ett nakendopp. Årets första. Det går fort. På gränsen till för kallt. Hunden är dock nöjd.

Vi orkar bara 10 minuter av sommarpratarreprisen med Malin Åkerman den kvällen. Såååååå inihelvete tråååååååkig.

Fredagen den 26 juni
Slö dag. G har bränt sig och vill vara i skuggan. Åker till stan och köper sten och reaklänning. G putsar och fejar medan jag och hunden springer i skogen. Vi provar att göra egen gnocchi vilket visar sig bli gott. Har ett kokboksbrainstorm inför Cirkus Paddals besök nästa vecka. Tänder alla ljusen i växthuset och dricker vin.

Hur svårt kan det va att ha semester?






Kommentarer
Postat av: Linda

Härligt härligt! Får mig att längta till vårt lilla hus och till semester! Fredagen jobbade jag seriöst nattskift (19.30-8) nere i tunnelbanan... Mötte James på 8:e Avenyn när han var på väg hem från jobbet. Vårt hej har blivit: Vi ses i Prag... fast först Sverige och spöa släkten i krocket naturligtvis!

2009-06-28 @ 19:20:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0