Rabarbersemifreddo

Semifreddo betyder halfrusen och det är precis så man ska servera denna glasslika dessert med italienskt ursprung. Det blir visserligen ganska mycket disk när man gör den här rätten men å andra sidan är den lätt att lyckas med och väldigt god! Äntligen har jag hittat något mer att göra med mina rabarber än paj och saft!

Ca 10 portioner

1 liter färsk rabarber (ca 5 långa stjälkar)
1 vaniljstång
3-4 dl strösocker (det beror på hur sött man vill ha det)
0,5 dl vatten
4 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock yoghurt
Jordgubbar eller något annat tjusigt att dekorera med

  1. Skölj och skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Koka rabarber, vanilj (frön + stång), vatten och socker i ca 30 minuter till en kompott.
  4. Låt kompotten svalna. Ta ur stången.
  5. Separera äggen.
  6. Vispa gulorna krämiga och rör ihop dem med kompotten.
  7. Vispa grädden och vänd ihop med yoghurt.
  8. Vispa vitorna med rena, torra vispar till hårt skum.
  9. Blanda kompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner äggvitorna.
  10. Häll smeten i en form och frys semifreddon i 3-4 timmar men inte längre för då blir den för hård.
  11. Dekorera och servera!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0