Ma-Muang (Mangosallad från Thailand)

Den är så god! En bra förrätt med thailändsk touch. Från min vegetariska thailändska kokbok. Mangon kan gärna vara lite omogen men det funkar även om den är mogen. Övermogen är dock inte att rekommendera. Mängden vitlök och chili är förstås en smakfråga.


300 g mango (ungefär en mangofrukt)
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar (eller en halv rödlök)
2-4 röda eller gröna chilifrukter
1 näve haricot verts
3 msk vegetarisk fisksås (om du inte kan hitta det i affären finns ett enkelt recept nedan)
2-3 msk limejuice
1-2 tsk socker
6 körsbärstomater
25 salta jordnötter


Istället för vegetarisk fisksås:

1 msk kapris
1 dl soja (helst ekologisk tamarisoja)

Mortla eller finhacka kaprisen. Blanda med sojan. Det som inte går åt nu klarar sig ett par veckor i kylskåpet.


Sallad:

  • Skala mangon och skär köttet i fina strimlor.
  • Hacka vitlök och schalottenlök. Skär chili i strimlor. Skär bönorna i ca 2 cm långa bitar.
  • Skär tomaterna i klyftor. Hacka jordnötterna.
  • Blanda allt till en sallad med fisksås, socker och limejuice.
  • Salladen mår bra av att stå till sig en stund men inte längre än en timma!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0