Pasta alla Norma

Vegansk eller vegetariansk - vilket du vill. Lite festligare pastarätt som även funkar i matlådan dagen efter.

400 g penne
1 aubergine, ca 300 g
1 dl rapsolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 konservburk körsbärstomater
1 dl vatten
2-3 soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk råsocker
1 msk smakrik olivolja
1/2 kruka färsk basilika
salt och peppar

"Tofu-ricotta":
150 g fast tofu (eller ricottaost)
1 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm citronpeppar
2 tsk hackad basilika
2 msk b-jästflingor

Börja med att skölja och skiva auberginen tunt. Lägg skivorna på en bricka/plåt/skärbräda och strö på salt. Lägg dem i press under något tungt i 30-60 minuter. Under tiden fixar du tofuricottan och tomatsåsen.

Torka av tofun väl med hushållspapper. Smula ner den fint i en bunke. Ta fram en liten skål och blanda olja, citronsaft, salt, citronpeppar och bjäst. Pressa i vitlöksklyftan, ha ner basilikan och rör runt ordentligt. Häll över tofun och bearbeta med händerna i några minuter tills tofun fått fin "ricotta-touch" och går att rulla till en boll som sitter ihop. Ställ undan i kylen.

Hacka gul lök och soltorkade tomater. Hetta upp lite olja i en panna och tillsätt tomatpurén och bryn den en stund. Ha ner lök och soltorkade tomater och låt mjukna. Pressa i vitlök. Ha ner körsbärstomaterna och låt allt puttra ihop. Smaksätt med god olivolja, råsocker, salt och svartpeppar. Tillsätt lite vatten och låt puttra på låg värme i ca 30 minuter.



Sätt på pastavatten och släng i penne och gott om salt när vattnet kokar.

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och hetta upp rikligt med olja i en panna med höga kanter. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidor, cirka 10 minuter. Låt dem rinna av på lite papper och lägg därefter ner dem i tomatsåsen, dela eventuellet stora skivor i halvmånar först. Hacka basilikan och vänd ner även den.



Häll av pastan. Blanda ner pastan i tomatsåsen och smula i ricottan. Blanda väl och servera Pasta alla Norman rykande het. Dekorera eventuellt med basilikablad och stekta aubergineskivor.

För vegetarianerna smakar det gott med lite nyriven parmesan på toppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0