Festpaj från Esbo

Moster AG:s "hulkpaj" som hon bjöd på 1992. Då med blandfärs - idag med vegfärs.

Pajdeg:
3 dl mjöl
200 g smör
1 krm salt
3 dl riven ost
1 dl kallt vatten

Fyllning 1:
300 g färs
1 stor gul lök
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor

Fyllning 2:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 burk grön sparris med spad (425 g)
Ev. färsk eller fryst grön sparris om du vill ha riktigt mycket sparris
2 dl grädde
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Ev. ett ägg

Blanda allt till pajdegen och låt den stå kallt en stund.

Fyllning 1: Hacka löken. Stek den i smör och pressa i vitlök. Tillsätt färs. Stek och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Fyllning 2: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och låt puttra lite. Blanda i sparrisspad, ost och grädde. Koka upp och rör hela tiden. När blandningen är tjock och jämn tillsätts sparris i bitar. Salta och peppra.

Klä en smord pajform med 3/4 av pajdegen. Förgrädda i 10 minuter i 225 grader. Min pajdeg brukar glida ner från kanterna så har du något knep för att hålla kanterna på plats så använd det.

Häll i färsen och bred ut den i pajskalet.

Häll över sparrisstuvningen.

Kavla ut den resterande pajdegen och lägg som lock. Pensla med uppvispat ägg. (Fast jag brukar inte få någon pajdeg över så det brukar inte bli något lock...)

Grädda i 30 minuter i ca 200 grader. Var redo med folie om det skulle bli bränt.

Mumsa!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0