Retreat

I helgen var vi på spa. I julas fick vi en upplevelseklapp av mina föräldrar. Eftersom de är sådana trendputtar så gav de oss förstås (förra) årets julklapp. Vi tackade så hjärtligt eftersom vi gillar att resa, bo på hotell och lyxa men så sällan gör det. Det kostar ju faktiskt en hel del.

Vi inledde med lite lyxliv redan på fredagkvällen då vi gratulerade en kompis som fyllde år. Han valde att fira på restaurang så vi åt gott, drack godare och garvade oss igenom kalaset. På lördagen, lite senare än beräknat, styrde vi kosan mot Färna. Dock inte för sent för att hinna med och kunna ta del av utbudet. Vi checkade in i Änglarummet - redan där lades den romantiska ribban för vår spahelg - och styrde sedan kosan mot tebuffén. Förväntningarna var höga och vi blev inte besvikna. Ånyo lade Färna en ribba - den kulinariska.

Eftersom vi hade slarvat oss igenom frukosten den morgonen så fyllde vi igen den luckan med ostar, marmelader och bakverk. Solen sken ute och vi hade redan hunnit se att omgivningarna runt Färna Herrgård var fina så vi tog en promenad. Vackra byggnader, vackra trädgårdar, vackert väder, vacker natur och ett vansinnigt vackert Orangeri. Torsk. Religion. Drömbygge. Det är ju ett sådant vi ska ha. Inget garage. Inget annat. Bara detta. Vi har aldrig varit mera överens och säkra på saken. What a moment.


Kajan på upptäcksfärd runt Färna herrgård



Retreat



Välkommen! Jasså var det inte mitt orangeri...?


Tillbaka till Änglarummet. Vi hade lagt till 200 kronor för att få ett finare rum än standard så det ingick en lounge och ett extra tjusigt möblemang. Trots detta stannade vi inte på rummet utan tog våra badrockar och gick till spat. Med en 30-gradig rumstemperatur, hög luftfuktighet, moderna liggfåtöljer i rotting, vattenplask från poolen, delfinmusik i högtalarna, en kall öl i vänstern, en glansig lånetidning i högern, brinnande doftljus, en dignande fruktbuffé och en sambo på gott humör är det inte svårt att ägna sig åt djupare avslappning. Jag kände hur andningen och pulsen gick ner i varv och tankeverksamheten tog en paus. Tills G hällde ut halva sin öl som ett tecken på att det var dags för poolen. I den fanns det en jetstråle som gjorde skäl för namnet. I övrigt hade inte Färna spa så mycket att komma med. Ville man bada jacuzzi fick man betala extra. Fast en jetstråle går att använda till mycket och jag har fortfarande träningsvärk efter den.


G i änglarummets lounge



Sovgemaket


Halv sju stängde spat och vi skulle äta middag klockan åtta så äntligen fick vi hänga lite på rummet som vi hade betalat extra för. Vi öppnade en cava, softade och försökte hålla i den behagliga känslan från spat.


Vinlistan - dream on honey!


Middagen bestod - förstås - av tre rätter, stärkta servetter och en obegriplig dukning men det var gott, gott och gott. Soppa till förrätt. Fan vad lite, sa vi men efteråt var vi glada att det inte var mer. Varmrätten bestod av tzayspett, vit sparris, paprikasås och selleripuré. Vi var glatt överraskade. Efterrätten tog betydligt större plats i skriven form än på tallriken men det räckte eftersom vi var mätta vid det här laget. Vad sägs om chokladtryffeltarte med kanderade päron, lavendelgrädde och rostade nötter? Vi klagade inte.

Kaffet serverades i baren en trappa upp. Vi kollade ölsortimentet men vi var för mätta och trötta. Fredagens kalas, badandet, maten, cavan och allt som hör till hade tagit ut sin rätt så vi nöjde oss med en kortare sittning på den gamla mangelvinden för att sedan fortsätta vårt spabesök på Änglarummet. En liten stund i änglaloungen men sedan var det godnatt. Min mage gjorde natten orolig, hade jag åkt på magsjukan som går runt på jobbet, var det all tjusig mat som blev too much eller hade jag än en gång fått magkatarr? Jag tror att det var lite av varje och oron kretsade mest runt att jag inte skulle vara fit for fight till frukostbuffén, den största anledningen till att bo på hotell. Med hjälp av några simpla andningsövningar somnade jag och på morgonen var jag mycket bättre. Frukostbuffén hägrade.


Meditation


Solen sken även under söndagen och vi var rätt så tidigt ute så vi tog en halvlång promenad. Var vi nöjda sen? Skulle vi hänga något mer i spat? Vi hade tid på oss och möjlighet till både det ena och andra men vi checkade ut och tackade för oss. Vi var nöjda, rena och nypåfyllda. Vi tog en omväg under hemresan för att titta ordentligt på Bergslagen. Stannade i Uttersberg eftersom vi både hade hört talas och läst om Galleri Astley som ligger där. Därmed fick vi även det kulturella behovet mättat. Jag vet inte om jag ska kalla det tur eller otur men vi råkade tajma en vernissage. Kajsa Mattas visade sig vara en inte helt ointressant konstnär men med lokalen full av prettokärringar kom hennes verk inte riktigt till sin rätt. Och inte en salt pinne någonstans.


Långpromenad



Vernissage på Galleri Astley



Ball båt i Uttersberg


Riddarhyttan blev nästa stopp. G letade efter något som förmodligen bara fanns i hans minne och vi fick nöja oss med den gamla masugnen och några slaggstenar.

Vi är nöjda med vår tripp, den gjorde gott både för kroppen, själen, magen och relationen, och konstaterar att det mest malplacerade man kan säga under en weekend på spa är SKYNDA DIG.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0