Saras kalljästa bröd

Återigen en bröd för Kajan. Man slipper kladda med händerna. Antingen gör man degen på förmiddagen och gräddar på kvällen eller också gör man den på kvällen och gräddar på morgonen. Fast om man har bråttom kan man låta degen jäsa i rumstemperatur i bara två timmar.

En gång gjorde jag halv sats men använde samma långpanna som till hel sats. Då blev brödet tunnare, torrare och tråkigare.

1 liter kallt vatten
1/4 paket jäst
2 msk salt
2 msk olivolja

1 liter dinkelfullkornsmjöl
8-12 dl dinkelsikt
2 dl linfrö
2 dl vetegroddar (eller kli)
1 dl kli
1 dl fullkornshavregryn
Brödkryddor

Lös upp jästen i vattnet + olja + salt.
Häll i resten och kör med elvispens degkrokar i minst 10 minuter.
Ta fram en långpanna, täck med bakplåtspapper eller teflonduk.
Häll i degen. Den ska vara som en gröt - kladdig men inte rinnig.
Svep folie runt och ställ i kylskåp i minst 8 timmar. Rumstemperatur: 2 timmar.
Ta fram degen ur kylskåpet 30 minuter före gräddning. Pensla med olivolja. Skär eventuellt rutor med mjölad kniv.
Grädda i 200 grader, 40-45 minuter. (I min ugn är det bäst med 175 grader och 35 minuter.)



Saras (Kajans) kalljästa bröd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0