Grovlimpor med bikarbonat

Om man behöver matbröd och inte har någon jäst hemma kan man baka dessa limpor. Fast å andra sidan måste man ha en sjuhelvetes massa annat hemma för dessa limpor så om man ändå ska till affären kan man ju köpa jäst. Eller färdigt bröd. Nu råkar dessa limpor vara ruskigt goda så det är värt att baka dem, jäst eller inte. Dessutom slipper man jästider och knådkladdande. Jag har aldrig gjort likadant två gånger när jag har bakat dessa. Ibland har jag inte ingrediens A hemma och har då bytt ut det mot ingrediens B. Det har funkat bra så länge de är ungefär lika. Limporna smakar som bäst efter 2-3 dagar.

Man måste ha 2 limpformar!

5 dl dinkelsikt eller fullkornsdinkel
2 dl grahamsmjöl
2-3 dl rågsikt
1/2 - 1 dl kross (fyrkorn-, vete- eller råg- alla funkar.
1/2 - 1 dl vetegroddar, kruskakli eller vetekli
1/2 dl linfrö
1/2 - 1 dl solrosfrön
(1/2 - 1 dl nötter)
1/2 - 1 dl russin
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
5 msk brödkryddor
1 liter filmjölk eller yogurt
1/2 dl brödsirap
Matfett och ströbröd (fast det går lika bra med kli eller groddar)

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp krossen i lite vatten. Om det blir vatten kvar efter kokningen - häll av det.
Blanda alla torra ingredienser + skållat kross.
Rör ner fil och sirap.
Vispa en stund med elvisp så att allt blandar sig.
Smöra och bröa två limpformar.
Grädda i ca 100 minuter. Redan efter 30 minuter kan det vara läge att lägga över folie. Med varmluftsugn går det snabbare, ca 60 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0