Seitan

Seitan är som en vegansk stek. Väljer man rätt kryddor och griljerar den med senap och ströbröd så får man en julskinkelik produkt. Med andra kryddor och en annan tillagning blir det ett vanligt köttsubstitut. Konsistensen påminner mycket om helt kött.

7,5 dl vetegluten (finns i välsorterade hälsokostaffärer eller på Goodstore)
1 dl vetemjöl
2 msk bjäst (finns i hälsokostaffären)
1 tsk mejram
1 tsk timjan
1 tsk salt

2 msk olja
2-4 gula lökar (det beror på storleken)
2 msk chilisås eller ketchup
5 dl varmt vatten

Buljong:
1 msk chilisås eller ketchup
1 msk soja
5 dl buljong

Häll de torra ingredienserna i en hushållsapparat med degkrokar (alt. bunke + elvisp med degkrokar). Blanda runt lite.

Hacka och bryn löken i olja. Tillsätt chilisås, soja och vatten. Mixa med stavmixer eller i en blender till slät vätska.

Häll i lökvätskan i mjölblandningen och kör igång apparaten. Låt knåda ordentligt tills det blir en smidig och gummiaktig deg.

Olja en ugnssäker form och lägg degen i den. Snygga till degen till en rund boll-bulle. Formen bör vara lite större än degbullen.

Sjud ihop buljongen och häll över degen.

Baka degen i ugn i 60 minuter i 175 grader. Ös degen med buljongen då och då.

Sänk värmen till 145 grader och baka i 30 minuter till.

Ta ut formen och täck steken med folie medan den svalnar.

Seitansteken kan förvaras en vecka i kylskåp men går också att frysa. Skär den i skivor och ät som stek eller smörgåspålägg eller hacka ner den till grytbitar.


Min nya favorit: Seitan. Här utklädd till julskinka.


Alternativt recept på Seitan:

Degen:
4 dl veteglutenmjöl
¾ dl siktat dinkelmjöl
1 msk bjäst
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1 ½ dl vatten
1 msk ajvar
1 msk soja
1 kapsyl rökarom
svartpeppar

Buljongen:
1 dl rött vin
1 dl vatten
½ ekologisk buljongtärning
1 tsk kallpressad olivolja
1 krm rosmarin
1 lagerblad

Blanda vetegluten, dinkelmjöl, bjäst, rosmarin, timjan och salt i en stor bunke. Hacka den gula löken och fräs den i oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Tillsätt rödvin, vatten, rökarom, soja och ajvar. Ta ett par tag med pepparkvarnen och låt puttra ihop ett par minuter. Mixa blandningen och låt den svalna något. Under tiden sätter du ugnen på 175 grader. Blanda ner vätskan i de torra ingredienserna och knåda ihop till en jämn fin deg. Ju mer du orkar knåda desto bättre blir resultatet. Lägg degen i en oljad ugnsfast form. Sväng ihop buljongen i en kastrull och låt koka ihop ett par minuter. Ös buljongen över steken och kör in den i mitten av ugnen. Baka i cirka 60 minuter och fördela buljongen över steken med jämna mellanrum. Efter en timme sänker du värmen till 150 grader och bakar steken cirka 30 minuter till. Låt vila en stund innan du börjar skära upp den. Därefter går den att servera som den är med exempelvis potatis, rödvinssås och haricot verts eller skära den till önskade bitar och ha den i alla möjliga maträtter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0