Morotssoppa med apelsinkräm
Oj oj oj. Morot, apelsin och koriander har en förmåga att funka bra ihop. I den här soppan kommer alla tre till sin rätt. Så smarrig!
4-5 portioner
800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk grönsaksfond (eller motsvarande mängd buljongtärning)
1 liter vatten
1 dl vitt vin
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander
smör
salt
peppar
4-5 portioner
800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk grönsaksfond (eller motsvarande mängd buljongtärning)
1 liter vatten
1 dl vitt vin
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander
smör
salt
peppar
- Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
- Fräs lök, vitlök och ingefära mjukt i 2 msk smör i en kastrull cirka 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och fräs ytterligare 5 minuter.
- Häll på fond, vatten och vin. Koka med lock tills morötterna är mjuka. Cirka 15-20 minuter.
- Blanda försiktigt ihop creme fraiche och apelsinskal.
- Ta soppan från värmen. Mixa med stavmixer eller matberedare. Späd med vatten om den blir för tjock.
- Tillsätt honung och apelsinjuice. Krydda med salt och peppar. Mixa igen så att allt blandar sig.
- Fördela soppan i skålar, lägg en klick apelsinkräm och grovhackad koriander på toppen.
The Soup
Kommentarer
Postat av: Peder
Underbart god soppa!
Men om man vill ha vin till - vad ska man välja?
Trackback