Morotssoppa med apelsinkräm

Oj oj oj. Morot, apelsin och koriander har en förmåga att funka bra ihop. I den här soppan kommer alla tre till sin rätt. Så smarrig!

4-5 portioner

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk grönsaksfond (eller motsvarande mängd buljongtärning)
1 liter vatten
1 dl vitt vin
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander
smör
salt
peppar

  1. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära mjukt i 2 msk smör i en kastrull cirka 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och fräs ytterligare 5 minuter.
  3. Häll på fond, vatten och vin. Koka med lock tills morötterna är mjuka. Cirka 15-20 minuter.
  4. Blanda försiktigt ihop creme fraiche och apelsinskal.
  5. Ta soppan från värmen. Mixa med stavmixer eller matberedare. Späd med vatten om den blir för tjock.
  6. Tillsätt honung och apelsinjuice. Krydda med salt och peppar. Mixa igen så att allt blandar sig.
  7. Fördela soppan i skålar, lägg en klick apelsinkräm och grovhackad koriander på toppen.

The Soup


Kommentarer
Postat av: Peder

Underbart god soppa!

Men om man vill ha vin till - vad ska man välja?

2011-03-28 @ 19:59:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0