Cannellinibönor och savoykål i ostsås
Bra kvällsmat. Snabbt lagat och inga onödiga kolhydrater som ligger i magen och omvandlas till socker och sedan fett.
2-3 portioner
Ett halvt savoykålshuvud (det är klart att det funkar även med annan kål men savoykål ger aptitlig färg och bra konsistens)
1 burk cannellinibönor (stora vita bönor)
2 msk riven parmesanost
olivolja
salt
peppar
en skvätt vatten
lite färsk basilika
Ostsås:
Antingen köper man Keldas dyra ostsås full av kemikalier och tillsatser eller också gör man en egen. Det går rätt snabbt faktiskt.
1 msk smör
1 msk mjöl
2-3 dl mjölk
3-4 skivor ost
salt
peppar
Börja med ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet, rör och om och låt puttra i 30 sekunder. Häll i mjölken och vispa. Låt koka upp under omrörning. Lägg i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Skär kålen i bitar. Hetta upp oljan och fräs kålen på medelvärme. Salta och stek kålen tills den börjar mjukna. Häll på en skvätt vatten och vänta tills kålen har krympt till ungefär hälften.
Häll av och skölj bönorna. Tillsätt ostsås och parmesan till kålen. Rör runt och låt koka i 5 minuter. Tillsätt bönor och rör runt igen. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering: hacka några basilikablad grovt och vänd ner.
Den här rätten är nästan ännu godare dagen efter då den har fått stå till sig lite. Perfekt i matlådan!
2-3 portioner
Ett halvt savoykålshuvud (det är klart att det funkar även med annan kål men savoykål ger aptitlig färg och bra konsistens)
1 burk cannellinibönor (stora vita bönor)
2 msk riven parmesanost
olivolja
salt
peppar
en skvätt vatten
lite färsk basilika
Ostsås:
Antingen köper man Keldas dyra ostsås full av kemikalier och tillsatser eller också gör man en egen. Det går rätt snabbt faktiskt.
1 msk smör
1 msk mjöl
2-3 dl mjölk
3-4 skivor ost
salt
peppar
Börja med ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet, rör och om och låt puttra i 30 sekunder. Häll i mjölken och vispa. Låt koka upp under omrörning. Lägg i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Skär kålen i bitar. Hetta upp oljan och fräs kålen på medelvärme. Salta och stek kålen tills den börjar mjukna. Häll på en skvätt vatten och vänta tills kålen har krympt till ungefär hälften.
Häll av och skölj bönorna. Tillsätt ostsås och parmesan till kålen. Rör runt och låt koka i 5 minuter. Tillsätt bönor och rör runt igen. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering: hacka några basilikablad grovt och vänd ner.
Den här rätten är nästan ännu godare dagen efter då den har fått stå till sig lite. Perfekt i matlådan!
Kommentarer
Trackback