Indisk linsgryta (Channa dal)
Skräms nu inte av den låååååånga listan av ingredienser. Det mesta är kryddor. Det är det som gör vanliga tråkiga linser så drömskt goda.
4-6 portioner
200 g sköljda channa dal-linser (det går bra med vanliga gula eller röda linser också och de behöver bara koka i ca 5 minuter).
1,4 l vatten
1 msk olja
1 tsk hela svarta kumminfrön som stöts lite i en mortel
2 lagerblad
2 tsk chilipulver
1 kanelstång
4 kardemummakärnor
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1/2 tsk socker
2 msk riven kokos
1-2 msk russin
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 tomater
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
Låt kanelstång, linser och vatten koka upp i en kastrull. Skumma ev. av ytan.
Sänk värmen och låt sjuda med locket på glänt i 1 timme och 15 minuter. (Gäller endast channa dal-linser). Koka så att linserna är mjuka.
Hacka lök, paprika och tomater. Fräs löken i lite olja, pressa i vitlöken. Det blir godast om löken blir ordentligt mjuk och lite brun. Ställ åt sidan.
Hetta upp olja till medelvärme i ett större kokkärl och fräs kumminfrö, lagerblad, kardemummakärnor och chili i några sekunder. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, salt och socker och fräs någon minut.
Häll i de kokade linserna (med kanelstång) i kryddblandningen. Spara kokvattnet och tillsätt så mycket av det som behövs för att få en bra konsistens. Ta lite i taget så att man ser att det blir lagom till slut.
Häll i lök, tomater, paprika, kokos och russin. Rör om ordentligt och låt småputtra i 5 minuter.
Provsmaka och justera med kryddorna om det behövs.
Serveras till ris och/eller bröd med raita (yougurtsås).
4-6 portioner
200 g sköljda channa dal-linser (det går bra med vanliga gula eller röda linser också och de behöver bara koka i ca 5 minuter).
1,4 l vatten
1 msk olja
1 tsk hela svarta kumminfrön som stöts lite i en mortel
2 lagerblad
2 tsk chilipulver
1 kanelstång
4 kardemummakärnor
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1/2 tsk socker
2 msk riven kokos
1-2 msk russin
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 tomater
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
Låt kanelstång, linser och vatten koka upp i en kastrull. Skumma ev. av ytan.
Sänk värmen och låt sjuda med locket på glänt i 1 timme och 15 minuter. (Gäller endast channa dal-linser). Koka så att linserna är mjuka.
Hacka lök, paprika och tomater. Fräs löken i lite olja, pressa i vitlöken. Det blir godast om löken blir ordentligt mjuk och lite brun. Ställ åt sidan.
Hetta upp olja till medelvärme i ett större kokkärl och fräs kumminfrö, lagerblad, kardemummakärnor och chili i några sekunder. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, salt och socker och fräs någon minut.
Häll i de kokade linserna (med kanelstång) i kryddblandningen. Spara kokvattnet och tillsätt så mycket av det som behövs för att få en bra konsistens. Ta lite i taget så att man ser att det blir lagom till slut.
Häll i lök, tomater, paprika, kokos och russin. Rör om ordentligt och låt småputtra i 5 minuter.
Provsmaka och justera med kryddorna om det behövs.
Serveras till ris och/eller bröd med raita (yougurtsås).
Kommentarer
Trackback